Θειάφι… Επικίνδυνο για ζώα και ανθρώπους

3,206 Views

Πολύ συχνά βλέπουμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους των γειτονιών μας τη «γνωστή» κίτρινη σκόνη, το αναφερόμενο «θειάφι» (sulphur), που χρησιμοποιούν οι «καλοπροαίρετοι» γείτονες μας με σκοπό την «απομάκρυνση» εντόμων και ερπετών, αλλά και για την αποτροπή ούρησης σκύλων στα δέντρα.

Ωστόσο, η ρίψη του γίνεται στις γειτονιές, όπου κυκλοφορούν σκύλοι και γάτες, καθώς και μικρά παιδιά που παίζουν.

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε, εάν, π.χ. μία μπάλα ακουμπούσε το θειάφι, το παιδί ακουμπούσε τη μπάλα και τα έβαζε στο στόμα του, ακόμα και το σκύλο, τη γάτα ή οποιοδήποτε άλλο ζώο ακουμπούσε το θειάφι και γλειφόταν…! Η βλάβη θα είναι αναπόφευκτη!

«Το θειάφι περιέχει Θείο («S»), το οποίο είναι καυστικό σε επαφή με το δέρμα και φυσικά, αν καταναλωθεί προκαλεί αν όχι δηλητηρίαση, σίγουρα εγκαύματα. Άρα, ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στα σκυλιά και στα γατιά, ενώ αν το γλείψουν θα έχουμε έλκη στο στόμα οισοφάγο, στομάχι, κτλ.» (Κτηνιατρείο Βραυρώνας).

Το θειάφι είναι γεωργικό φάρμακο και δεν δικαιολογείται η χρήση του πάνω στο πεζοδρόμιο παρά μόνο για αγροτικούς σκοπούς και μόνο με χρήση συγκεκριμένων εγκεκριμένων σκευασμάτων θειαφιού. Όλα τα εγκεκριμένα σκευάσματα και η χρήση τους αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον σύνδεσμο 

http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bycat_byactive.aspx.

Η χρήση τους καθορίζεται σύμφωνα με το άρ. 1, παρ.2α, του Ν. 2538/97 της Εθνικής Νομοθεσίας, το άρ. 4 & 16 Π.Δ. 205/01, (το άρ. 53) του Κανονισμού 1107/2009.

Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για την παράνομη εισαγωγή, παρασκευή, κατοχή, εμπορία και αποθήκευση, προβλέπονται από το Ν. 4036/12 κι ανέρχονται σε φυλάκιση από τρεις μήνες έως και ένα -1- έτος και από 1.000 έως 30.000 € διοικητικό πρόστιμο.

Ο έλεγχος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων και με παράλληλη δυνατότητα άσκησης ελέγχων από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αρμόδια υπηρεσία για τον καθαρισμό του δρόμου και πεζοδρομίου από το θειάφι είναι το Τμήμα Καθαριότητας ή Περιβάλλοντος εκάστοτε Δήμου. Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 όπως τροποποιήθηκε με άρ. 46 του Ν. 4235/14 και ισχύει, η δηλητηρίαση των ζώων αποτελεί κακοποίηση και ενέχει ποινικές κυρώσεις (με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους και χρηματική ποινή από 5.000 ως 15.000 €) και διοικητικές κυρώσεις (30.000 € ανά ζώο και ανά περιστατικό).

Λάβετε δράση!

Δρίβας Ευάγγελος

Θειάφι… Επικίνδυνο για ζώα και ανθρώπουςΠολύ συχνά βλέπουμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους των γειτονιών μας τη…

Δημοσιεύτηκε από ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ στις Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

2 thoughts on “Θειάφι… Επικίνδυνο για ζώα και ανθρώπους”

 1. Καλησπερα
  Πριν δυο εβδομαδες γειτονας απο δυο σπιτια πιο κατω και που μενει στον 5ο οροφο πολυκατοικιας μας ανεφερε να μαζεψουμε τις γατες μας γιατι αφοδευουν στον κοινοχρηστο κηπο της πολυκατοικιας που διαμενει. Ανεφερε οτι αν δεν τισ μαζεψουμε θα γινει χαμος!
  Βεβαια ο Χολαργος ειναι γεματος αδεσποτες γατες οποτε το ποιες γατες αφοδευοθν στον κήπο του ειναι ενα ερωτημα οπως του ανεφερα.
  Σημερα συνειδοτοποιησαμε οτι εχει στρωσει ολη την πισω πλευρα του κοινοχρηστου κήπου της πολυκατοικιας του με θειαφι, οποτε κινδυνευουν πλεον οχι μονο οι αδεσποτες αλλα και οι οικοσιτες δικες μας γατες που μπορει να περασουν απο εκει.
  Παρακαλω ενημερωστε με αν μπορω να κανω κατι για αυτο.

  Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *