24 Μαΐου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
660 Views

Υποτίθεται ότι τα πειράματα σε ζώα είναι απαραίτητα για να κάνουν τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιείς πιο ασφαλή. Ισχύει όμως αυτό?

“Κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους”, είχε πει ο Νιλς Μπορ για τα πειράματα σε ζώα. Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιστήμονες συμφωνούν μαζί του και αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα τα πειράματα σε ζώα δεν βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα και τις νέες θεραπείες, αφού τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο.

Τα ζώα είναι μεν ζωντανοί οργανισμοί αλλά διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, τη φυσιολογία και το μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Ακόμα και ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στις χημικές και φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Εξάλλου, το 90% των φαρμάκων που δοκιμάστηκε σε ζώα δεν περνάει το τεστ στον άνθρωπο και τελικά δεν βγαίνει στην αγορά.

Όσο για το μύθο της προαγωγής της επιστήμης, είναι γνωστό ότι πολλοί ερευνητές κάνουν ένα πείραμα με πειραματόζωα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους, ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Πού βρίσκεται λοιπόν η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;

Τότε, για ποιο λόγο γίνονται τα πειράματα σε ζώα? Η παράλογη και καταχρηστική χρήση των πειραματόζωων, που καλύπτεται κάτω από το μανδύα της επιστήμης και του “καλού της ανθρωπότητας” δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Γιατί άραγε συνεχίζονται τα πειράματα σε ζώα?

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι καλύπτουν νομικά τις εταιρείες σε περίπτωση που τα προϊόντα τους προκαλέσουν παρενέργειες στους καταναλωτές. Δείχνουν τα απαραίτητα έγγραφα με τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα πειράματα (όπως προστάζει ο νόμος) και είναι εξασφαλισμένες απέναντι σε νομικές διεκδικήσεις. Με άλλα λόγια κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια αθώες ζωές μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν σαν ένας μηχανισμός κάλυψης ευθυνών και συνειδήσεων.

Τα πειράματα σε ζώα είναι ανήθικα:

Δεν είναι μόνο άσκοπη (στις περισσότερες περιπτώσεις) η χρήση των ζώων σε πειράματα αλλά και ανήθικη. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 115 εκατομμύρια ζώα πεθαίνουν αβοήθητα σε χημικά και φαρμακευτικά εργαστήρια βιομηχανιών και πανεπιστημίων “για το καλό σου”.

Μόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια εκτιμάται ότι βασανίζονται και σκοτώνονται 12 εκατομμύρια ζώα ετησίως. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία αφού χρησιμοποιούν το 55% των ζώων, με το 56% των μαϊμούδων να εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες.

Όσο για τη χώρα μας, στην Ελλάδα, περίπου 1 εκατομμύριο ζώα χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα το 2005, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία από εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, ιατρικά ινστιτούτα και φαρμακευτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν σπονδυλωτά για πειράματα. Τα ζώα αυτά ήταν τρωκτικά, κουνέλια, σκύλοι, γουρούνια, πρόβατα, όρνιθες και αμφίβια που χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικά, οδοντιατρικά, κτηνιατρικά προϊόντα και εξοπλισμό, καθώς και σε έρευνα βιολογικών χαρακτηριστικών.

Υπάρχει εναλλακτική λύση:

Το τέλος στα πειράματα σε ζώα δεν σημαίνει και το τέλος της επιστημονικής έρευνας. Σε πολλούς τομείς τα πειραματόζωα μπορούν να αντικατασταθούν από καλλιέργειες κυττάρων, βακτηριδίων και ιστών, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μετρούν πιο αποτελεσματικά την τοξικότητα και τις επιπτώσεις των ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ήδη στην Ινδία πρόσφατα απαγορεύτηκαν τα πειράματα ανατομίας σε ζώα και αντικαταστάθηκαν από πιο αξιόπιστες εναλλακτικές μεθόδους, όπως οι τεχνικές εξομοίωσης σε υπολογιστές. Την ίδια στιγμή, στο δυτικό κόσμο εξακολουθούμε να βασανίζουμε ζώα στα επιστημονικά εργαστήρια, αλλά να διαμαρτυρόμαστε όταν άλλοι λαοί τα σκοτώνουν με εξίσου βίαιο τρόπο για τη γούνα ή το κρέας τους.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα:

Πριν από αρκετά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την Οδηγία 86/609/ΕΟΚ για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα. Η Οδηγία αυτή δεν υπήρξε αποτελεσματική, γιατί ουσιαστικά απέτυχε να αποτρέψει την κακομεταχείριση, ενώ δεν προωθούσε ούτε επιστημονικές μεθόδους έρευνας χωρίς χρήση ζώων. Μετά από μια μακροχρόνια και δύσκολη μάχη η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικές ουσίες μέχρι το 2013. Η υλοποίηση της απόφασης όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει περισσότερο.

Το καλό είναι ότι η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει: Το 84% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα συμφώνησε με την απαγόρευση όλων των πειραμάτων που προκαλούν πόνο στα ζώα. Εσύ?

Αγόρασε προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και ενημερώσου.

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!