20 Απριλίου, 2024

Γιατι δεν πρεπει να επισκεπτομαστε δελφιναρια

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
963 Views

Όσο διασκεδαστική εµπειρία κι αν ακούγεται µία επίσκεψη σε κάποιο δελφινάριο θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι µε την επίσκεψή µας εκεί στηρίζουµε το βασανισµό των ζώων. Ο εγκλεισµός των δελφινιών σε δεξαµενές κλουβιά, η στέρηση οποιονδήποτε φυσικών ερεθισµάτων που θα βίωναν στη φύση και η εκµετάλλευσή τους σε
παραστάσεις τσίρκο, αποτελούν βασανιστήρια για τα υπέροχα αυτά θηλαστικά, που κανονικά θα είχαν χιλιάδες
τετραγωνικά µίλια ωκεανού για να κολυµπήσουν.

Τα δελφινάρια δεν µπορούν να προσφέρουν το χώρο και τις φυσικές συνθήκες που χρειάζονται τα ζώα, µε
αποτέλεσµα να υποφέρουν, να εξαντλούνται από τις συνθήκες αιχµαλωσίας και να πεθαίνουν πρόωρα.

Τα δελφίνια είναι έξυπνα και κοινωνικά ζώα που σαρώνουν τους ωκεανούς κολυµπώντας µέχρι και 50 µίλια την ηµέρα, που ζουν σε κλειστές οικογενειακές οµάδες αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσµούς, ενώ τα µικρά µένουν µε τη µητέρα τους για πολλά χρόνια, ακόµη και για όλη τους τη ζωή. Στα δελφινάρια όµως τις περισσότερες φορές χωρίζονται αµέσως από τη µητέρα τους. Τα δελφίνια στη θάλασσα δαπανούν µόνον το 10% έως 20% του χρόνου τους στην επιφάνεια. Σε µια ρηχή δεξαµενή όµως, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην επιφάνεια, πράγµα το οποίο µπορεί να τους προκαλέσει δερµατικά προβλήµατα. Τα ποσοστά θνησιµότητας και η αφύσικη συµπεριφορά των αιχµάλωτων δελφινιών, αποδεικνύουν ότι τα ζώα αυτά υποφέρουν σε µέγιστο βαθµό! Το κολύµπι αδιάκοπα σε κύκλους είναι µία µόνο ένδειξη της πλήξης και του ψυχολογικού άγχους.

Οι επιστήµονες που µελετούν την υψηλή νοηµοσύνη των δελφινιών , ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια είναι τα
δεύτερα πιο έξυπνα πλάσµατα στον κόσµο µετά τον άνθρωπο, και θεωρούν ηθικά απαράδεκτο να τα φυλακίζουµε σε ψυχαγωγικά πάρκα .

Καθώς το κοινό ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο σε θέµατα καλής διαβίωσης των ζώων, τα δελφινάρια προσπαθούν ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ να δικαιολογήσουν την εκµετάλλευση των ζώων και τον εγκλεισµό τους σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ και υποστηρίζουν ότι οι παραστάσεις µε δελφίνια στοχεύουν στην εκπαίδευση του κοινού ή ότι η επαφή µε τα δελφίνια ή αλλιώς δελφινοθεραπεία (Dolphin-Assisted Therapy – DAT) έχει θετικά αποτελέσµατα σε άτοµα µε νοητικές ή σωµατικές δυσκολίες, τα οποία όµως αποδεικνύονται εντελώς ανυπόστατα. Οι επιστήµονες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καµία αποδεδειγµένη επιστηµονική εγκυρότητα στην
δελφινοθεραπεία, λέγοντας µάλιστα ότι «Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραµµάτων θεραπείας είναι η εκµετάλλευση ευάλωτων ατόµων και ευάλωτων δελφινιών».

Κάποιες ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ περιγραφές της φυσιολογίας των δελφινιών που γίνονται στις παραστάσεις, δεν είναι όµως παρά µία ΑΘΛΙΑ προσπάθεια να χαρακτηρίσουν το θέαµα «εκπαιδευτικό», για να µπορούν να τα εκµεταλλεύονται.

Τα δελφίνια ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΩΑ που βλέπουµε στις παραστάσεις να πετούν τη µπάλα και να χαιρετάνε µε τις ουρές τους. Επιστήµονες αποδεικνύουν, ότι τέτοιου είδους παραστάσεις ΤΣΙΡΚΟ στις οποίες λαµβάνουν µέρος ζώα, έχουν ελάχιστη εκπαιδευτική αξία!! Η πλειοψηφία των ζώων σε αιχµαλωσία που χρησιµοποιούνται σε τέτοιου είδους παραστάσεις , προσφέρουν περισσότερο διασκέδαση στους θεατές και ελάχιστες πληροφορίες σχετικά µε την καταγωγή , τη βιολογία , την οικολογία και τη διατήρηση των ζώων , εµφανίζοντάς τα σε αφύσικες συνθήκες να κάνουν κόλπα για το κοινό . Είναι κάποια πλάσµατα που έχουµε δηµιουργήσει για τη δική µας διασκέδαση,
και δεν έχουν καµία θετική εκπαιδευτική αξία. Αντί να παρέχουν εκπαίδευση, τα προγράµµατα αυτά διδάσκουν το κοινό ότι είναι αποδεκτό να κρατάµε άγρια ζώα σε αιχµαλωσία για τη δική µας διασκέδαση.

Η βιοµηχανία θεάµατος, εκµεταλλεύεται το πολυδιαφηµισµένο «χαµόγελο» των δελφινιών, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σχήµα του προσώπου τους και σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δε σηµαίνει ότι απολαµβάνουν το σόου. Τα δελφίνια δεν µπορούν να κινήσουν τους µύες του προσώπου τους, να επικοινωνήσουν τα εσωτερικά συναισθήµατά τους όπως οι άνθρωποι, µε αποτέλεσµα να εµφανίζονται χαµογελαστά, ακόµη και αν υποφέρουν! Καλούµε την πολιτεία να απαγορεύσει τέτοια θεάµατα όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες και να επανεξετάσει τις επισκέψεις σχολείων σε τέτοια πάρκα και ζωολογικούς κήπους , καθώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα!

https://www.facebook.com/panhellenicmovementforanimals/photos/a.263973073629541.82303.174051975954985/1268295036530668/?type=3&theater

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!