26 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 4 λεπτά
1.187 Views

Ποσο ντρεπομαστε που ανηκουμε στο ανθρωπινο ειδος… Ποσο λυπουμαστε για ολα τα ζωα που θυσιαστηκαν στο βωμο της απανθρωπης επιστημης…

Οχι στα πειραματα σε ζωα! Να σταματησουμε αυτη την βαρβαροτητα! 99% αυτων των πειραματων ειναι αναξιοπιστα!

Οχι στα πειραματα σε ζωα! Ειναι σκληρο κι απανθρωπο για τα ζωα ου απομονωμενα και κακοποιημενα-σταδιακα χανουν το μυαλο τους!

Προς Υπουργείο Περιβάλλοντος
Προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Προς Έλληνες Ευρωβουλευτές
Προς τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον

Αξιότιμοι κοι/κες,

Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, μεσολάβησε σχεδόν ένας αιώνας, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο άνθρωπος δάμασε τα πολεμικά του ένστικτα, πίστεψε σε ιδανικά, πειραματίστηκε με κοινωνικά συστήματα, έπλασε τηλεοπτικούς μύθους, ανακάλυψε τη χώρα του διαδικτύου, και ανακηρύχθηκε άρχοντας των επιστημών. Χρειάστηκαν λιγότερα από εκατό χρόνια για να τρέξει όση διαδρομή δεν είχε καν περπατήσει όλους τους προηγούμενους αιώνες. Διάβασε, έψαλλε, τραγούδησε, απήγγειλε. Νίκησε τον χρόνο, την ταχύτητα, τη βαρύτητα, ακόμη και τη γήρανση. Έκλαψε, γέλασε, ένιωσε, θαύμασε, συνειδητοποίησε. Θα έλεγε κανείς ότι εξανθρωπίστηκε (!) λίγο περισσότερο.

Φτάσαμε πλέον σε μια εποχή, εφοδιασμένοι πλήρως με εξελιγμένη τεχνογνωσία, προηγμένη τεχνολογία και συνάμα ανεπτυγμένη νοητική και κυρίως συναισθηματική νοημοσύνη. Στον βωμό αυτής της προόδου, αφενός δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες από τη δοκιμή θεραπειών, φαρμάκων ή ιατρικών παρεμβάσεων, αφετέρου τα ζώα που θυσιάστηκαν για ερευνητικούς σκοπούς ήταν χιλιάδες. Αν υπάρχει ένα αξίωμα για το οποίο μπορούμε πια να είμαστε σίγουροι είναι το εξής: Όλες οι γνώσεις είναι αμετάβλητες μέχρι να αναθεωρηθούν.

Από αυτή την αναθεώρηση δεν μπορεί να γλιτώσει και η επανεξέταση της νομοθεσίας των πειραμάτων που γίνονται στα ζώα. Εν’ όψει της επικείμενης αναθεώρησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας που πρόκειται να λάβει χώρα στο προσεχές διάστημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και πιο ώριμοι συναισθηματικά άνθρωποι, αιτούμαστε να λάβετε υπόψη σας και τη δική μας γνώμη πριν αποφασίσετε επί του θέματος.

Δεν είμαστε ειδικοί για να υποδείξουμε τον τρόπο, ούτε τα μέσα που θα χρειαστούν για να περιοριστεί η βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων στα πλαίσια πειραμάτων. Ούτε μπορούμε να αποφανθούμε για το αν είναι δυνατή η άμεση αντικατάσταση των ζώων με άλλου είδους μεθόδους. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς να χρειάζεται να φιλτράρεται η επιστήμη μέσα από τις ψυχές χιλιάδων ζώων και μάλιστα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Ανεξάρτητα από το τι προβλέπει η νομοθεσία, η οποία ούτως άλλως πρέπει να αλλάξει, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κάνουν κατάχρηση της ιδιότητάς τους επηρμένοι από τη δημοσιότητα ή τη φιλοδοξία τους, προκαλώντας τη δημόσια αιδώ με την ανεξέλεγκτη δράση τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Harry Frederick Harlow, ο οποίος, είχε εντυπωσιάσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στα μέσα δεκαετίας του 1960, συμπεραίνοντας ότι η φροντίδα και η συντροφικότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και γνωσιακή ανάπτυξη. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο επιστήμονας είχε καλές προθέσεις ξεκινώντας τις έρευνές του. Δυστυχώς όμως, η πορεία αυτών των ερευνών, συνεπεία των διαταραχών και προσωπικών προβλημάτων του, αντέστρεψε τις προθέσεις του με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ο Harry Harlow, έφτασε στο σημείο να απομονώνει βρέφη μαϊμούδων Rhesus σε κλουβιά για μεγάλα διαστήματα που ξεπερνούσαν τα δύο έτη. Φτάνει κανείς να παρακολουθήσει ένα από αυτά τα πειράματα σε βίντεο, για να διαπιστώσει την απάνθρωπη και ανελέητη χρήση που υφίστανται τα πλάσματα της φύσης στο βωμό της επιστήμης που ασκείται άνευ ηθικών φραγμών από οποιονδήποτε διαταραγμένο ή μη επιστήμονα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα πιο ήπια πειράματα του Harry Harlow, τα μωρά μαϊμούδες αποκόπτονται βίαια από την αγκαλιά της μητέρας τους και φυλακίζονται σε ένα απομονωμένο κλουβί, στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτα διάφορα πλαστικά αντικείμενα και μια υφασμάτινη μεγάλη κούκλα. Αρχικά τα μωρά μαϊμούδες, πανικοβάλλονται και κλαίνε και ύστερα τρέχουν έντρομα να κουρνιάσουν στην αγκαλιά της ψεύτικης αρκούδας.

Σε άλλα πειράματά του οι μαϊμούδες, εντοιχίζονταν μέσα σε κυλινδρικά μεταλλικά δοχεία, για να διαπιστωθεί αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Εν’ ολίγοις οι μαϊμούδες υποβάλλονταν σε βίαια ψυχολογικά βασανιστήρια, από τα οποία επιβίωναν έχοντας υποστεί σοβαρότατες ψυχικές διαταραχές, για να διαπιστωθεί το πιο αυτονόητο και δεδομένο συμπέρασμα που θα μπορούσε να φανταστεί ακόμη και ένα παιδί με μέτρια νοημοσύνη: ΟΤΙ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την αυστηροποίηση των όρων χρήσης των ζώων, προσβλέποντας στον σταδιακό περιορισμό αυτής. Εφόσον η ανάπτυξη των επιστημών το επιτρέπει, η ανθρώπινη ηθική θα πρέπει να το επιβάλλει. Κανένας από εμάς δεν έχει το δικαίωμα να κακοποιεί και να βασανίζει τα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης, είτε είναι επιστήμονας είτε όχι.

Η ζωή έχει κάποιες αξίες, οι οποίες οριοθετούνται από την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να σεβόμαστε αυτά όρια και κυρίως να σεβόμαστε τα ζώα με τα οποία συνυπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη, και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε την υποβολή των πειραματόζωων σε βάναυσα μαρτύρια που τους προκαλούν σωματικό πόνο και ψυχικές διαταραχές.

Παρακαλουμε, λάβετε σοβαρά υπόψη σας την άποψη των Ελλήνων πολιτών επί του θέματος.

https://www.facebook.com/panhellenicmovementforanimals/photos/a.263973073629541/2129425500417613/?type=3&theater

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!