18 Απριλίου, 2024

Η φροντιδα του ηλικιωμενου σκυλου μας

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
1.327 Views

Μετά από τόσα χρόνια αφοσίωσης και υποστήριξης, δεν αξίζουν την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε να τους δώσουμε;

Για πολλούς φιλόζωους, το να βλέπουν τους τετράποδους συντρόφους τους να γερνούν, είναι μια εμπειρία παρηγοριάς και πληρότητας.

Είναι βέβαια δύσκολο να πιστέψει κανείς, πως τα ίδια ενεργητικά πλάσματα που έτρεχαν ξέφρενα στην αυλή χρόνια πριν, είναι τώρα οι ήρεμοι και ευγενικοί ηλικιωμένοι φίλοι που κουρνιάζουν στα πόδια μας.

Καθώς το κατοικίδιό σας γερνά, μπορεί να παρατηρήσετε τα παρακάτω εξωτερικά σημάδια: λευκό γύρω απ’τη μουσούδα, μειωμένη ζωτικότητα, διστακτικότητα όταν προσπαθεί να σηκωθεί μετά από έναν υπνάκο, ή δυσκολία να μπει στο αυτοκίνητο.

Κατόπιν, υπάρχουν και τα εσωτερικά σημάδια που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, όπως ο αργός μεταβολισμός και η αλλαγή στις διατροφικές απαιτήσεις.

Ακριβώς όπως δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των κουταβιών, οι σκύλοι που έχουν προχωρημένη ηλικία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να τους εμψυχώσουμε και να παρατείνουμε τον πολύτιμο χρόνο τους μαζί μας.

Αν είστε τόσο τυχεροί ώστε να μοιράζεστε το σπίτι σας με έναν ηλικιωμένο σκύλο, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ώριμου φίλου σας:

• Η άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας σε κάθε στάδιο της ζωής του σκύλου. Εντούτοις, με τους ηλικιωμένους σκύλους, ίσως θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης.

Αν ο σκύλος δεν χρησιμοποιεί τους μυς του, θα χάσει μυϊκή μάζα, μυϊκό τόνο, και θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κινηθεί. Μικρότερης διάρκειας και συχνότερες βόλτες ή κολύμπι μπορούν να κρατήσουν το σκύλο σας σε φόρμα και το βάρος του υπό έλεγχο.

Εάν ο σκύλος σας έχει αρθρίτιδα ή είναι δύσκαμπτος και πονά, η δυνατότητα πρόσβασης σε μια ράμπα για να ανεβοκατεβαίνει από ψηλότερες περιοχές – οχήματα ή έπιπλα – μπορεί να διευκολύνει τις αρθρώσεις του, και να του επιτρέψει να διατηρήσει σε κάποιο βαθμό την διάθεση για περιπέτεια που είχε ως κουτάβι.

• Υποστήριξη γερασμένων αρθρώσεων – Για να προστατεύονται οι αγκώνες και τα ισχία των ώριμων σκύλων, θα χρειαστεί να τους παρέχετε ένα σταθερό, ορθοπεδικό κρεβάτι με αφρώδες υλικό.

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα κρεβάτια σκύλων με ορθοπεδικό αφρό ιατρικής χρήσης, στα οποία το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα και μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις. Θα είναι πολύ ευκολότερο να σηκώνονται το πρωί απ’το κρεβάτι!

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ανυψώνετε τα πιάτα φαγητού και νερού του σκύλου σας. Τα ψηλά πιάτα κάνουν την διαδικασία βρώσης και πόσης πιο άνετη για τους αρθριτικούς σκύλους, ειδικότερα εάν υπάρχει δυσκαμψία στο λαιμό ή στην πλάτη.

• Διατροφή και Υποκατάστατα – Για να υποστηρίξετε τις υγιείς αρθρώσεις του σκύλου σας, συστήνουμε φυσικά διατροφικά συμπληρώματα, που να περιέχουν βιταμίνη C, Γλυκοζαμίνη HCI και Χονδροϊτίνη.

Καθώς ο σκύλος σας γερνά, δώστε προσοχή στον τρόπο που κινείται, στην συμπεριφορά και τις συνήθειές του. Ψάξτε για σημάδια όπως η απώλεια όρεξης, η υπερβολική υπνηλία, η νευρικότητα, τυχόν αλλαγές στη βάδιση, αδυναμία και ακράτεια.

Εάν ο σκύλος σας δείχνει αυτά τα σημάδια, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Να είστε προετοιμασμένοι να του φερθείτε με μεγαλύτερη αγάπη και φροντίδα απ’ό,τι πριν.
Η φροντίδα που παρέχετε στο σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα γεράσει.

Πρέπει να έχει μια θρεπτική διατροφή, να ασκείται τακτικά και να επισκέπτεται τον κτηνίατρο κάθε έξι μήνες. Επίσης, πρέπει να του παρέχετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, και να τον βοηθάτε να διατηρεί το ενδεδειγμένο βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι ώστε ο σκύλος σας να γεράσει ομαλά.

Πότε ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος;
Ενώ δεν υπάρχει μια αυστηρά καθορισμένη ηλικία στην οποία ο σκύλος να θεωρείται ηλικιωμένος, πολλοί κτηνίατροι πιστεύουν πως ένας σκύλος είναι στην τρίτη ηλικία όταν φτάσει το τελευταίο τρίτο του φυσιολογικού προσδόκιμου ζωής του.

Για παράδειγμα, ένας σκύλος μεγαλόσωμης φυλής όπως ο Μεγάλος Δανός, που ζει περίπου 9 χρόνια, θεωρείται ηλικιωμένος όταν έχει φτάσει την ηλικία των 6 ετών. Ένα κανίς που συνήθως ζει έως και 15 χρόνια, θεωρείται ηλικιωμένο όταν φτάσει τα 10.

Αυτά δεν είναι με κανέναν τρόπο ακριβή νούμερα, και πρέπει να θυμάται κανείς ότι η γήρανση είναι μια δια βίου και σταδιακή διαδικασία.

http://www.danidogs.com



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!