28 Απριλίου, 2024

Μαζικες εξοντωσεις αδεσποτων σκυλων στο Αζερμπαϊτζάν, στο βωμο της καθε φιεστας και του χρηματος

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
516 Views

Ακτιβιστές ζώων του Μπακού, ιδιώτες, τουρίστες και άλλοι θεατές, ξεκινούν έναν νέο συναγερμό αυτές τις μέρες, μέσω κοινωνικών δικτύων, facebook και email, για να ειδοποιήσουν για μια νέα μαζική δολοφονία αδέσποτων σκύλων που πραγματοποίησε το Μπακού (και άλλες κύριες πόλεις του Αζερικού ) απο τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με μάρτυρες, οι Τοπικές Αρχές σκοτώνουν αδέσποτα σκυλιά πυροβολώντας τα στους δρόμους,  για να “καθαρίσουν” την πόλη, οπως εκαναν μόλις 100 ημέρες προτού ξεκινήσουν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου το 2015.

Το οπτικοακουστικό υλικό , εδειχνε ακτιβιστρια για τα δικαιωματα των ζωων να καταγγέλλει ότι οι Αρχές πυροβολούν εν ψυχρώ τα μεγαλόσωμα σκυλιά, ενώ τα μικρά τα σκοτώνουν με φτυάρια, “για να κάνουν οικονομία στις σφαίρες”.

Στο βίντεο απεικονίζεται η ακτιβιστρια να περπατά σε μια τσιμεντένια αυλή. Υπάρχει αίμα στο έδαφος, αλλά και μια αναμμένη φωτιά, όπου φαίνονται απανθρακωμένα πτώματα ζώων.

Λίγο πιο πέρα δύο σκυλάκια έχουν κουρνιάσει από φόβο. Στο τέλος, η ίδια παίρνει τα δύο αδέσποτα ζώα μαζί της.

Το βίντεο ειχε προκαλέσει σάλο, με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίζει πως το βίντεο δεν είναι γνήσιο και πως η ακτιβίστρια δυσφημίζει τη χώρα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης για κακομεταχείριση και κακοποίηση ζώων.

Το 2013 ένα βίντεο απεικόνιζε άντρες να σέρνουν σκυλιά στην καρότσα ενός φορτηγού, το οποίο έφερε διακριτικά “Εκτελεστική Αρχή του Μπακού”. Νωρίτερα τα είχαν θανατώσει μπροστά στα μάτια παιδιών.

Το 2012, όταν η χώρα είχε φιλοξενήσει το διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, υπήρξαν πολλές καταγγελίες ακτιβιστών για μαζικές εξοντώσεις αδέσποτων ζώων στο Μπακού.

Το ιδιο ακριβως εγινε για την προετοιμασία του Grand Prix της Αζερμπαϊτζάν της Φόρμουλα 1 που  πραγματοποιηθηκε στις 26 – 28 Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που ελήφθησαν, οι αξιωματικοί του Δημαρχείου δικαιολογησαν αυτήν την ενέργεια με την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάχυσης της λύσσας, ακόμη και αν φαίνεται ότι η πλειονότητα των άστεγων σκύλων σκοτώθηκαν, ακολουθήθηκε από το κέντρο φροντίδας ζώων του IDEA και εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν και ειναι υγιή.

Είναι γνωστό ότι οι ασιατικές χώρες έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο εμπλοκής στην προστασία της καλής διαβίωσης των ζώων και στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας ή της θανάτωσης των ζώων.

Στο Δείκτη σκληρότητας των ζώων χωρίς φωνή, το Αζερμπαϊτζάν κατατάσσεται μόνο στην 36η από τις 50 χώρες.

Αναφορές απάνθρωπης σφαγής γάτων και σκύλων στην πρωτεύουσα Μπακού εμφανίστηκαν ήδη σε διεθνές επίπεδο το 2012, όταν η χώρα σχεδίαζε να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, το 2015 για τους ευρωπαϊκούς αγώνες και για τον αγώνα της Φόρμουλα 1 το 2016.

Οργανωσεις για τα δικαιωματα των ζωων παρενέβησαν ήδη τα τελευταία χρόνια, γράφοντας μια επίσημη επιστολή προς τις Αζερικές Αρχές για να σταματήσει η απάνθρωπη μέθοδος ελέγχου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων.

Ακόμα κι αν έχει αποδειχθεί ευρέως ότι τα προγράμματα CNVR (Catch, Neuter, Vaccine and Release) είναι οι πιο αποτελεσματικές, οικονομικές, υπεύθυνες και σεβαστές μέθοδοι για τον έλεγχο και τη διαχείριση του αριθμου αδέσποτων σκύλων και τη διάδοση ασθενειών όπως η λύσσα, οι Τοπικές Αρχές στο Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να σκοτώνουν αδέσποτα ζώα.

Η Leyla Aliyeva, κόρη του Προέδρου των Αζέρων, Ilham Aliyev, πολεμήθηκε προσωπικά ενάντια σε αυτήν την απάνθρωπη, σκληρή και προφανώς άχρηστη στρατηγική για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης των αδέσποτων ζώων.

Άνοιξε ένα καταφύγιο ζώων στο Μπακού, το IDEA Animal Care Center (για τη φροντίδα των ζώων, τον εμβολιασμό και την αποστείρωση). Προσπάθησε να παρέμβει απευθείας στις Αρχές επιβάλλοντας ένα σταμάτημα της σφαγής σκύλων και διατάζοντας το κλείσιμο ενός “καταφυγίου θανάτου” στο οποίο τα αδέσποτα σκυλιά δηλητηριάστηκαν ή κάηκαν ζωντανά.

Αλλά κανένα από αυτά δεν βοήθησε. Οι δολοφονίες συνεχίζονται.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς το 2003 και την επικύρωσε στις 19 Οκτωβρίου 2007. Η Σύμβαση επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αρχές:

Μόνο ένας κτηνίατρος ή άλλο αρμόδιο άτομο σκοτώνει ένα κατοικίδιο ζώο.

Όταν ένα μέρος θεωρεί ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων το παρουσιάζει πρόβλημα, λαμβάνει τα κατάλληλα νομοθετικά ή / και διοικητικά μέτρα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού τους με τρόπο που δεν προκαλεί πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία που μπορεί να αποφευχθεί.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις που:

-αν πρόκειται να συλληφθούν τέτοια ζώα, αυτό γίνεται με την ελάχιστη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία κατάλληλη για το ζώο.

(αποσπάσματα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς)

Τυχόν παραβιάσεις της Σύμβασης, που συνεπάγονται σκληρές συμπεριφορές, τραυματισμούς ή δολοφονίες, απαγορεύονται επίσης από τον Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (άρθρο 274) και τιμωρούνται με οικονομικό πρόστιμο (πεντακόσια manat).

Παρακαλουμε υπογραψτε το παρακατω ψηφισμα:

https://www.change.org/p/urge-the-azerbaijan-authorities-to-stop-the-mass-culling-of-stray-dogs

 

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!