20 Απριλίου, 2024

Στη “Μαύρη αγορά” της Ευρώπης καταληγουν πανω απο μισο εκατομμυριο αδεσποτα και εγκαταλειμμενα ζωα σε καταφυγια. Το παρανομο εμποριο των κουταβιων ρατσας…

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 5 λεπτά
596 Views

Παράνομες εμπορικές δραστηριότητες με “εγκαταλειμμένους” σκύλους και γάτες από καταφύγια.

Το παράνομο εμπόριο εγκαταλειμμένων ζώων, καταγγέλλουν ακτιβιστες για τα δικαιωματα των ζωων απ’ όλο τον κόσμο.

Τουλάχιστον… 500.000 αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γατιά), πωλουνται από χώρα σε χώρα, κάθε χρόνο, στην μαύρη αγορά της Ευρώπης. Τα περισσότερα ζώα από αυτά όπως αναφέρουν εξαφανίζονται δια παντός.

Είναι τελείως αδύνατο να πιστέψει κανείς πως υιοθετούνται, καθώς οι μέθοδοι διοργάνωσης των μεταφορών αδέσποτων σκύλων και γατών, οι διαδικασίες και οι απαντήσεις ως προς τις “υιοθεσίες τους” είναι κάθε άλλο παρά διαφανείς.

Τα ζώα αυτά προέρχονται από χαμένα ή εγκαταλειμμένα και αδέσποτα ζώα, όπου ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, αποτέλεσμα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης και τα όποια εγκαταλειπονται σε καταφύγια ζώων. Στην συνέχεια “dealers” αναλαμβάνουν να τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες παράνομα, κυρίως από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς χαρτιά και ο τζίρος του “εμπορίου” αυτού είναι πολύ μεγάλος.

Η Ευρώπη χωρίζεται σαφώς σε δύο κύριους τομείς: έναν δυτικό και έναν ανατολικό. Λόγω της ευεξίας και του πλούτου του, ο πρώτος υπήρξε ανέκαθεν ο τελικός προορισμός του παράνομου εμπορίου όλων αυτών που θεωρούνται παράνομα προϊόντα, ενώ το δεύτερο συντάχθηκε από τις χώρες παραγωγής.

Μεταξύ διαφόρων παράνομων αγορών, υπάρχει το εμπόριο κουταβιών. Τα κουτάβια γεννιούνται, σαν να ήταν πράγματα, για να πωληθούν στις πλουσιότερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ιδίως στις γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές αγορές. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία φάνηκαν να είναι οι κυριότεροι και βασικοί εκτροφείς σκύλων στην Ευρώπη, ενώ η Ρουμανία και οι Κάτω Χώρες θεωρούνται “χώρες διέλευσης”, λόγω της αδύναμης νομοθεσίας τους στον τομέα της εμπορίας κουταβιών.

Η “ΠΑΡΑΓΩΓΗ” ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΤΟ

Οι κύριες χώρες που εμπλέκονται στην “παραγωγή” των κουταβιων είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Σε αυτά τα κράτη, όχι μόνο το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, αλλά και η νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων δεν εφαρμόζεται σωστά.

Πράγματι, αυτές οι χαμηλές τιμές μπορούν να δικαιολογηθούν από την πλήρη απουσία εγγράφων ταυτοποίησης και εμβολιασμών, οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλώς πλαστοί. Τέτοιες χαμηλές τιμές δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτευχθούν από τους εκτροφεις, που πρέπει να συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία σε θέματα αναπαραγωγής, υγείας και μεταφορών.

Υπάρχουν διαφορετικά κανάλια μέσω των οποίων μπορεί να αγοραστεί ένα παιδί: Το “αειθαλές” και οι περισσότεροι κλασικοί τρόποι είναι οι εκτροφεις και τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.

Την τελευταία χρονικη περίοδο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν εμφανιστεί ως μια βολική εναλλακτική λύση για να βρουν και να αγοράσουν το κουτάβι… απευθείας από τον καναπέ, σαν να ήταν η επιλογή για ένα ζευγάρι παπούτσια και όχι για κάποιον που θα μοιραζόταν τη ζωή!

Σε ορισμένες, σπάνιες περιπτώσεις, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες και να αποκτήσουν το κουταβι στο χώρο.

Η απόκλιση μεταξύ των τιμών σε διαφορετικά κανάλια πώλησης είναι προφανής: Το φάσμα κυμαίνεται από πολύ λιγότερο από 200 ευρώ των ουγγρικών αγορών έως τον μέσο όρο 1.200 ευρώ του σκύλου καθαρής φυλής. Ακόμη και η περίοδος του έτους επηρεάζει το κόστος των κουταβιών. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ προς τα Χριστούγεννα αυξάνονται.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, οι Λιανοπωλητές και η ΔΙΑΝΟΜΗ

Η επιχείρηση χωρίζεται σε δύο φάσεις: Πρώτον, όταν ο έμπορος λιανικής (ο οποίος έχει διαφορετικούς εκτροφεις που εργάζονται γι’ αυτόν) λαμβάνει μια παραγγελία, ζητά από τους εκτροφεις να του φέρουν τα κουτάβια.

Τα μωρά επιλέγονται, γιατί μόνο τα καλύτερα, υγιή και όμορφα κουτάβια θα έχουν μια αγορά στη Δύση. Ελέγχονται από κτηνίατρο και λαμβάνουν ψεύτικο EU-Passport και Microchip.

Μετά από αυτό, όλα τα πωλημένα σκυλιά φορτώνονται σε ένα φορτηγό, έτοιμα για το ταξίδι. Έφτασε στη χώρα διέλευσης, ο αγοραστής πληρώνει για τα “αγαθά” που έχουν παραδοθεί.

Στη χώρα διέλευσης, αφαιρείται το μικροτσίπ “Ανατολικό” και εφαρμόζεται ένα νέο μικροτσίπ “Δυτικό”. Αυτό το απόσπασμα διευκολύνει την πώληση των σκύλων. Η πιο διάσημη “χώρα διέλευσης” είναι η Ολλανδία, όπου τα κουτάβια από την Ανατολή διατίθενται στην αγορά του Βορειοδυτικού. Η Ρουμανία έχει τον ίδιο ρόλο για τη Νότια Ευρώπη.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Η παράνομη φυλή κουταβιών και το εμπόριο δημιουργούν πολλά και διαφορετικά προβλήματα: Επειδή αυτά τα ζώα θεωρούνται ως αντικείμενα που έχουν ως στόχο την πραγματοποίηση χρημάτων, γεννήθηκαν και μεταφέρονται σε φτηνές, αλλά απαίσιες συνθήκες.

Επιπλέον, χιλιάδες κουτάβια είναι πολύ μικρά και επίσης σοβαρά άρρωστα, επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ταξίδι. Υποφέρουν από σκουλήκια, παράσιτα, φλεγμονή και ακόμη και από διαστολέα ή παρβοϊό. Η ιατρική βοήθεια έρχεται συχνά πολύ αργά, όταν είναι ήδη με τον άνθρωπο που τα αγόρασε. Συνήθως, πεθαίνουν οδυνηρά και για τους ιδιοκτήτες δεν είναι μόνο πολύ λυπηρό, αλλά και πολύ ακριβό.

Μεταφορά

Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται από τη μεταφορά. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, όταν πολλά υγιή ζώα συγκεντρώνονται στο ίδιο μέρος, εμφανίζεται αυτό που ονομάζεται “μικροβισμός”: Αυτό το βιολογικό φαινόμενο κάνει τα ζώα όλα άρρωστα τις πρώτες μέρες.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Σχεδόν ένα στα πέντε κουτάβια που αγοράστηκαν μέσω του Διαδικτύου (περιλαμβάνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) πεθαίνουν πριν γίνουν έξι μηνών, ενώ ένα άλλο 12% αναπτύσσει σοβαρά προβλήματα υγείας, απαιτώντας ακριβή και συνεχή κτηνιατρική θεραπεία.

Κίνδυνοι λύσσας

Η λύσσα είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα σε αυτό το κύκλωμα. Τα κουτάβια μπορούν να εμβολιαστούν κατά της λύσσας μόνο από την ηλικία των 12 εβδομάδων και χρειάζονται 3 ακόμη εβδομάδες πριν τεθεί σε εφαρμογή το εμβόλιο.

Οι περισσότεροι αγοραστές θέλουν μικρά κουτάβια και για να ευχαριστήσουν την αγορά, αυτά τα μικρά πωλούνται σε ηλικία 8 εβδομάδων ή λιγότερο. Επομένως, είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, εκθέτοντας τόσο το κουτάβι όσο και τους αγοραστές του σε σοβαρό κίνδυνο.

Όσο για όλα τα άλλα ζώα του κόσμου, πολλοι ακτιβιστες για τα δικαιωματα των ζωων ειναι ενεργοι, για να καταπολεμήσουν αυτό το απάνθρωπο εμπόριο, όπου τα κουτάβια αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα, ως κάτι που έχει αξία μόνο μέχρι τη στιγμή κατά την οποία μπορούν να παράγουν χρήματα.

Η ιταλική αντιπροσωπεία είναι επί του παρόντος ενεργή και εργάζεται για τη δημιουργία μιας επιτροπής για την καλύτερη καταπολέμηση αυτής της προβληματικής κατάστασης που θέτει συνεχώς σε σκύλους ακραίου κινδύνου. Το έργο αυτό είναι θεμελιώδες στην Ιταλία, ιδίως επειδή το κράτος είναι ένας από τους κύριους προορισμούς του εμπορίου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτό το ζήτημα, πολύ συχνά υποτιμημένο και ελάχιστο, επειδή μόνο μέσω της συνειδητοποίησης είναι δυνατή η καταπολέμηση και η αντίθεση αυτής της φρικτής κίνησης.

Λεμε οχι στην εγκαταλειψη των δεσποζομενων ζωων συντροφιας, ρατσας η φατσας. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι ένα κατοικίδιο είναι σύντροφος ζωής και όχι μόνο ένα αντικειμενο, για να εμφανίζεται ως τρόπαιο. Αυτό που έχει σημασία είναι τα συναισθήματα που ενώνουν το ένα το άλλο… Και γι’ αυτόν τον σκοπό, όλα τα σκυλιά είναι τέλεια, συμπεριλαμβανομενων και των ημιαιμων.

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!