22 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 9 λεπτά
980 Views

Διαβάστε την ισχύουσα νομοθεσία για την Προστασία των Ζώων
κατά τη Σφαγή και/ή τη Θανάτωσή τους ( Σχήμα οξύμωρο ) και βγάλτε τα ζώα από τους θαλάμους βασανιστηρίων.
…………………………………………………………………
ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 24ης Σεπτεμβρίου 2009 για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους.

ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΥΝΟΦΟΡΑ ΖΩΑ

Ι. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Α. Αναισθητοποίηση
1. Πιστόλι με διατρητική ράβδο.
2. Πλήγμα στο κρανίο.
3. Ηλεκτρονάρκωση.
4. Έκθεση σε διοξείδιο του άνθρακος.
Β. Θανάτωση
1. Πιστόλι ή τουφέκι με σφαίρες.
2. Ηλεκτροπληξία.
3. Έκθεση σε διοξείδιο του άνθρακος.

Γ. Η αρμόδια αρχή μπορεί ωστόσο να επιτρέπει τον αποκεφαλισμό, την εξάρθρωση του αυχένα και τη χρήση του «Θαλάμου κενού» για τη θανάτωση ορισμένων συγκεκριμένων ειδών, εφόσον τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 και πληρούνται οι ειδικές απαιτήσεις του τμήματος ΙΙΙ του παρόντος παραρτήματος.

ΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ζώα δεν πρέπει να αναισθητοποιούνται αν δεν είναι δυνατόν να αφαιμαχθούν αμέσως.

1. Πιστόλι με διατρητική ράβδο
α) Τα όργανα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε το βλήμα να εισέρχεται στον φλοιό του εγκεφάλου. Τα βοοειδή, ιδίως, δεν πρέπει να βάλλονται στον αυχένα.
Για τα αιγοπρόβατα, η μέθοδος αυτή επιτρέπεται όταν τα κέρατα καθιστούν αδύνατη τη βολή στο μέτωπο του ζώου. Στην περίπτωση αυτή, το διατρητικό όργανο πρέπει να τοποθετείται αμέσως πίσω από τη βάση των κεράτων με κατεύθυνση προς το στόμα ή δε αφαίμαξη πρέπει να αρχίζει εντός 15 δευτερολέπτων από τη βολή.

β) Όταν χρησιμοποιείται όργανο με διατρητική ράβδο, ο χειριστής πρέπει να βεβαιώνεται ότι η ράβδος επανέρχεται όντως στην αρχική της θέση έπειτα από κάθε βολή, διαφορετικά το όργανο δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείται πριν επισκευαστεί.

γ) Τα ζώα δεν πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο αναισθητοποίησης όταν ο χειριστής που πραγματοποιεί την αναισθητοποίηση δεν είναι έτοιμος να εκτελέσει την εργασία του μόλις το ζώο τοποθετηθεί στο χώρο αυτόν. Το κεφάλι του ζώου δεν πρέπει να ακινητοποιείται εάν ο χειριστής δεν είναι έτοιμος να το αναισθητοποιήσει.

2. Πλήγμα στο κρανίο
α) Η μέθοδος αυτή επιτρέπεται μόνον όταν χρησιμοποιείται μηχανικό όργανο που πλήττει το ζώο στο κρανίο. Ο χειριστής φροντίζει ώστε το όργανο να τοποθετείται στην απαιτούμενη θέση και να χρησιμοποιείται η κατάλληλη ισχύς φυσιγγίου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική αναισθητοποίηση χωρίς κάταγμα του κρανίου.

β) Ωστόσο, στην περίπτωση μικρών παρτίδων κουνελιών, όταν το πλήγμα καταφέρεται στο κρανίο με μη μηχανικό τρόπο, η εργασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται έτσι ώστε το ζώο να χάνει αμέσως τις αισθήσεις του μέχρι το θάνατό του και να τηρούνται οι γενικές διατάξεις του άρθρου 3.

3. Ηλεκτρονάρκωση
Α. Ηλεκτρόδια
1. Τα ηλεκτρόδια πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε να περιβάλλουν τον εγκέφαλο, ώστε να μπορεί το ρεύμα να διαπερνά τον εγκέφαλο. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζεται η καλή ηλεκτρική επαφή και ιδίως να αφαιρείται το υπερβολικό μαλλί ή να υγραίνεται το δέρμα.

2. Όταν τα ζώα αναισθητοποιούνται μεμονωμένα, η συσκευή πρέπει:
α) να διαθέτει διάταξη που να μετρά τη σύνθετη αντίσταση του ηλεκτρικού φορτίου και να εμποδίζει τη λειτουργία της συσκευής αν δεν μπορεί να επιτευχθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα 7
β) να διαθέτει ακουστική ή οπτική διάταξη που να δείχνει τη διάρκεια επιβολής του ρεύματος στο ζώο 7
γ) να συνδέεται με διάταξη η οποία να δείχνει την τάση και την ένταση του ρεύματος και η οποία να τοποθετείται έτσι ώστε να είναι ευκρινώς ορατή από το χειριστή.

Β. Υδρόλουτρα
1. Όταν χρησιμοποιούνται αναισθητικά υδρόλουτρα για την αναισθητοποίηση των πουλερικών, πρέπει να είναι δυνατόν να ρυθμίζεται η στάθμη του νερού ώστε να επιτυγχάνεται καλή επαφή με το κεφάλι του ζώου.
Η ένταση και η διάρκεια του ρεύματος που χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση καθορίζονται από την αρμόδια αρχή, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το ζώο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του μέχρι το θάνατό του.

2. Όταν τα πουλερικά αναισθητοποιούνται ομαδικά σε υδρόλουτρο, πρέπει να διατηρείται επαρκής τάση για την παραγωγή ρεύματος με ικανοποιητική ένταση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναισθητοποίηση όλων των πουλερικών
.
3. Πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η καλή διέλευση του ρεύματος και ιδίως η καλή επαφή και η ύγρανση της επαφής αυτής μεταξύ των ποδιών και των αγκίστρων ανάρτησης.

4. Τα υδρόλουτρα για τα πουλερικά πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος και βάθος για το είδος πτηνών που σφάζονται και δεν πρέπει να υπερχειλίζουν κατά την εμβάπτιση των πουλερικών. Το εμβαπτιζόμενο ηλεκτρόδιο πρέπει να έχει μήκος ίσο προς το μήκος του υδρολούτρου.

5. Εάν χρειάζεται, πρέπει να υπάρχει βοηθητικό χειροκίνητο σύστημα.

4. Έκθεση σε διοξείδιο του άνθρακα
1. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακος για την αναισθητοποίηση των χοίρων πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 % κατ’ όγκο.

2. Οι θάλαμοι εντός των οποίων οι χοίροι εκτίθενται στο αέριο και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την μεταφορά των χοίρων σε αυτόν πρέπει να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται και να συντηρούνται κατά τρόπον ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός των χοίρων και η συμπίεση του θώρακα και κατά τρόπο που να τους επιτρέπει να παραμένουν όρθιοι μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Ο μηχανισμός μεταφοράς και ο θάλαμος πρέπει να διαθέτουν επαρκή φωτισμό ώστε οι χοίροι να μπορούν να βλέπουν άλλους χοίρους ή τον περιβάλλοντα χώρο.

3. Οι θάλαμοι πρέπει να διαθέτουν συσκευές για τη μέτρηση της συγκέντρωσης του αερίου στο σημείο μέγιστης έκθεσης. Οι συσκευές αυτές πρέπει να εκπέμπουν ευκρινή ακουστικά και οπτικά προειδοποιητικά σήματα σε περίπτωση που η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έχει πέσει κάτω από το απαιτούμενο όριο.

4. Οι χοίροι πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλους χώρους ή
περιέκτες ώστε να μπορούν να βλέπουν τους άλλους χοίρους και να μεταφέρονται στο θάλαμο αερίου εντός 30 δευτερολέπτων από την εισοδο στην εγκατάσταση, Οι χοίροι πρέπει να μεταφέρονται το ταχύτερο δυνατόν από την είσοδο ως το σημείο μέγιστης συγκέντρωσης αερίου και να εκτίθενται σε αυτό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να παραμείνουν αναίσθητοι μέχρις ότου θανατωθούν.

ΙΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

1. Πιστόλι ή τουφέκι με σφαίρες
Οι μέθοδοι αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση διαφόρων ειδών και ιδίως των μεγάλων εκτρεφόμενων θηραμάτων και των ελαφοειδών, και για τη χρήση τους απαιτείται άδεια της αρμόδιας αρχής η οποία πρέπει να εξασφαλίζει ιδίως ότι χρησιμοποιούνται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό και ότι τηρούνται οι γενικές διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας οδηγίας.

2. Αποκεφαλισμός και εξάρθρωση του αυχένα
Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θανάτωση των πουλερικών και για τη χρήση τους απαιτείται άδεια της αρμόδιας αρχής η οποία πρέπει να εξασφαλίζει ιδίως ότι χρησιμοποιούνται από ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό και ότι τηρούνται οι γενικές διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας οδηγίας.

3. Ηλεκτροπληξία και διοξείδιο του άνθρακα
Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει τη θανάτωση διαφόρων ειδών με τις μεθόδους αυτές εφόσον τηρούνται, εκτός από τις γενικές διατάξεις του άρθρου 3, οι ειδικές διατάξεις των σημείων 3 και 4 του τμήματος ΙΙ του παρόντος παραρτήματος και καθορίζει εξάλλου, προς το σκοπό αυτό, την ένταση και τη διάρκεια του χρησιμοποιούμενου ρεύματος καθώς και τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό.

4. Θάλαμος κενού
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο για τη θανάτωση χωρίς αφαίμαξη ορισμένων ζώων προς κατανάλωση τα οποία ανήκουν σε είδη εκτρεφόμενων θηραμάτων (ορτύκια, πέρδικες και φασιανοί) και για τη χρήση της απαιτείται άδεια της αρμόδιας αρχής η οποία εξασφαλίζει, πέρα από το ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 3, ότι:
– τα ζώα τοποθετούνται σε στεγανό θάλαμο όπου επιτυγχάνεται σύντομα κενό αέρος μέσω ισχυρής ηλεκτρικής αντλίας,
– η αφαίρεση του αέρα διατηρείται έως το θάνατο των ζώων,
– τα ζώα περιέχονται καθ’ ομάδες σε περιέκτες μεταφοράς που μπορούν να εισαχθούν στο θάλαμο κενού, οι διαστάσεις του οποίου έχουν υπολογισθεί προς το σκοπό αυτό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ
ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

1. Η αφαίμαξη των αναισθητοποιημένων ζώων πρέπει να αρχίζει το συντομότερο δυνατό μετά την αναισθητοποίησή τους, ώστε να επιτυγχάνεται ταχεία άφθονη και πλήρης ροή του αίματος. Εν πάση περιπτώσει, η αφαίμαξη πρέπει να πραγματοποιείται πριν το ζώο ανακτήσει τις αισθήσεις του.

2. Η αφαίμαξη όλων των αναισθητοποιημένων ζώων πρέπει να γίνεται με τομή μιας τουλάχιστον από τις δύο καρωτίδες ή των αγγείων από τα οποία προέρχονται.
Μετά την τομή των αιμοφόρων αγγείων, δεν πρέπει να διενεργείται στα ζώα καμιά εργασία καθαρισμού ούτε ηλεκτρική διέγερση πριν ολοκληρωθεί η αφαίμαξη.

3. Όταν ένα άτομα είναι υπεύθυνο για την αναισθητοποίηση, την αγκίστρωση, την ανύψωση και την αφαίμαξη των ζώων, το άτομο αυτό πρέπει να πραγματοποιεί τις εργασίες αυτές διαδοχικά στο ίδιο ζώο πριν περάσει σε άλλο ζώο.

4. Όταν η αφαίμαξη των πουλερικών γίνεται με αυτόματο μηχάνημα αποκεφαλισμού πρέπει να υπάρχει χειροκίνητο βοηθητικό μηχάνημα ώστε, σε περίπτωση βλάβης, να είναι δυνατόν να σφάζονται αμέσως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε
ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Επιτρεπόμενες μέθοδοι
Όλες οι μέθοδοι που επιτρέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παραρτήματος Γ και εξασφαλίζουν βέβαιο θάνατο.
Επιπλέον, η αρμόδια αρχή μπορεί, τηρώντας τις γενικές διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας οδηγίας, να επιτρέπει τη χρήση άλλων μεθόδων θανάτωσης των ευπαθών ζώων, εξασφαλίζοντας ιδίως ότι:
– εάν χρησιμοποιούνται μέθοδοι που δεν προκαλούν τον ακαριαίο θάνατο (π.χ. πιστόλι με διατρητική ράβδο), λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για τη θανάτωση των ζώων το ταχύτερο δυνατόν και οπωσδήποτε πριν ανακτήσουν τις αισθήσεις τους,
– δεν γίνεται καμία άλλη επέμβαση στα ζώα πριν διαπιστωθεί ο θάνατός τους.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ

Ι. Επιτρεπόμενες μέθοδοι
1. Μηχανικά όργανα που διεισδύουν στον εγκέφαλο.
2. Ένεση θανατηφόρας δόσης αναισθητικού προϊόντος.
3. Ηλεκτροπληξία με καρδιακή ανακοπή.
4. Έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα.
5. Έκθεση στο χλωροφόρμιο.
6. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα.

Η αρμόδια αρχή καθορίζει την πλέον κατάλληλη μέθοδο θανάτωσης για τα διάφορα είδη τηρώντας τις γενικές διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας οδηγίας.

ΙΙ. Ειδικές απαιτήσεις
1. Μηχανικά όργανα που διεισδύουν στον εγκέφαλο
α) Τα όργανα πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε το βλήμα να διεισδύει στο φλοιό του εγκεφάλου.

β) Η χρήση της μεθόδου αυτής επιτρέπεται μόνον όταν η αφαίμαξη διενεργείται αμέσως μετά.

2. Ένεση θανατηφόρας δόσης αναισθητικού προϊόντος
Τα μόνα αναισθητικά, δόσεις και μέθοδοι χορήγησης που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται είναι εκείνα που προκαλούν ακαριαία απώλεια των αισθήσεων και, στη συνέχεια, το θάνατο.

3. Ηλεκτροπληξία με καρδιακή ανακοπή
Τα ηλεκτρόδια πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να περιβάλλουν τον εγκέφαλο και την καρδιά, υπό την προϋπόθεση ότι η χαμηλότερη ένταση του ρεύματος πρέπει να προκαλεί ακαριαία απώλεια των αισθήσεων και καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, για τις αλεπούδες, όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στόμα και το ορθό έντερο, πρέπει να χρησιμοποιείται, επί τρία τουλάχιστον δευτερόλεπτα, ρεύμα μέσης έντασης 0,3 Α.

4. Έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα
α) Ο θάλαμος αναισθητοποίησης στον οποίο τα ζώα εκτίθενται στο αέριο πρέπει να σχεδιάζεται, να κατασκευάζεται και να συντηρείται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός των ζώων και να επιτρέπεται η παρακολούθησή τους.

β) Τα ζώα πρέπει να εισάγονται στο θάλαμο μόνον όταν η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα, που παρέχεται από πηγή παραγωγής 100 % μονοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει το 1 % κατ’ όγκον.

γ) Για τη θανάτωση των τσιντσιλά και των ικτίδων μπορεί να χρησιμοποιείται το αέριο που παράγεται από ειδικά διασκευασμένο κινητήρα, εφόσον οι σχετικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι το χρησιμοποιούμενο αέριο:
– έχει ψυχθεί κατάλληλα,
– έχει φιλτραρισθεί επαρκώς,
– δεν περιέχει ερεθιστικές ύλες ή αέρια, και
– ότι τα ζώα μπορούν να εισαχθούν μόνο όταν η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 1 % κατά όγκον τουλάχιστον.

δ) Όταν εισπνέεται, το αέριο πρέπει, αρχικά, να προκαλεί βαθεία γενική αναισθησία και, στη συνέχεια, να επιφέρει με βεβαιότητα το θάνατο.

ε) Τα ζώα πρέπει να παραμένουν στο θάλαμο μέχρι το θάνατο.

5. Έκθεση στο χλωροφόρμιο
Η έκθεση στο χλωροφόρμιο μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θανάτωση των τσιντσιλά υπό την προϋπόθεση ότι:
α) ο θάλαμος στον οποίο τα ζώα εκτίθενται στο αέριο σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και συντηρείται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός των ζώων και να επιτρέπεται η παρακολούθησή τους 7
β) τα ζώα εισάγονται στο θάλαμο μόνον όταν αυτός περιέχει κεκορεσμένο μείγμα χλωροφορμίου-αέρα 7

γ) Όταν εισπνέεται, το αέριο προκαλεί αρχικά βαθεία γενική αναισθησία και, στη συνέχεια, επιφέρει με βεβαιότητα το θάνατο 7

δ) Τα ζώα παραμένουν στο θάλαμο μέχρι το θάνατο.

6. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θανάτωση των ικτίδων και των τσιντσιλά, υπό την προϋπόθεση ότι:
α) ο θάλαμος αναισθητοποίησης στον οποίο τα ζώα εκτίθενται στο αέριο σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και συντηρείται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός των ζώων και να επιτρέπεται η παρακολούθησή τους 7

β) τα ζώα εισάγονται στο θάλαμο μόνον όταν η ατμόσφαιρα περιέχει τη μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα το οποίο προέρχεται από πηγή παραγωγής 100 % διοξειδίου του άνθρακα 7

γ) όταν εισπνέεται, το αέριο προκαλεί αρχικά βαθεία γενική αναισθησία και, στη συνέχεια, να επιφέρει με βεβαιότητα το θάνατο 7

δ) τα ζώα παραμένουν στο θάλαμο μέχρι το θάνατο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ
ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΩΝ ΝΕΟΣΣΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ

Ι. Επιτρεπόμενες μέθοδοι θανάτωσης νεοσσών
1. Χρησιμοποίηση μηχανικού συστήματος που επιφέρει ταχύ θάνατο.

2. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα.

3. Ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει τη χρήση άλλων επιστημονικά αναγνωρισμένων μεθόδων θανάτωσης, εφόσον τηρούν τις γενικές διατάξεις του άρθρου 3.

ΙΙ. Ειδικές απαιτήσεις
1. Χρησιμοποίηση μηχανικού συστήματος που επιφέρει ταχύ θάνατο
α) Τα ζώα πρέπει να θανατώνονται με μηχανικό σύστημα με ταχέως περιστρεφόμενες λεπίδες ή εξογκώματα από αφρώδες ελαστικό.

β) Η χωρητικότητα της συσκευής πρέπει να επαρκεί για την ακαριαία θανάτωση όλων των ζώων, ακόμη και όταν είναι πολλά.

2. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα
α) Τα ζώα πρέπει να τοποθετούνται σε ατμόσφαιρα με τη μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακος το οποίο προέρχεται από πηγή παραγωγής 100 % διοξείδιο του άνθρακος.

β) Τα ζώα πρέπει να παραμένουν στην προαναφερόμενη ατμόσφαιρα μέχρι το θάνατο.

ΙΙΙ. Επιτρεπόμενη μέθοδος για τη θανάτωση των εμβρύων

1. Για την ακαριαία θανάτωση των ζώντων εμβρύων, όλα τα απορρίμματα των εκκολαπτηρίων πρέπει να υφίστανται επεξεργασία με το μηχανικό σύστημα που αναφέρεται στο σημείο

ΙΙ. 1.
2. Ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει τη χρήση άλλων επιστημονικά αναγνωρισμένων μεθόδων θανάτωσης, εφόσον τηρούν τις γενικές διατάξεις του άρθρου 3.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32009R1099&qid=1473371490644&from=EN

Με πληροφοριες απο τους Greek Vegans

https://www.facebook.com/panhellenicmovementforanimals/photos/a.263973073629541/1465619343464902/?type=3&theater

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ-ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!