26 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
338 Views

Απόψεις του καταλληλότερου ανθρώπου να αποφανθεί για τις στειρώσεις, καθώς είναι ένας κτηνιατρος αναγνωρισμένος πανευρωπαϊκώς ως ειδικός στην αναπαραγωγή μικρών ζώων…

… Και φυσικα αναφερόμαστε πάντα σε ζωα ιδιόκτητα και όχι ημιαδεσποτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός να επιβάλλεται ο νομος περι μη σωστής φροντίδας και εγκατάλειψης.

Τα συμφέροντα των κρατικων ΜΚΟ θα επιτρέψουν την συνεργασία??? Γιατι αν δεν υπήρχαν, θα υπερισχυε η συνεργασία και δεν θα φτάναμε ως εδώ.

“Περί υποχρεωτικών στειρώσεων… από τον George Mantziaras , ενδεδειγμένο ειδικό επιστήμονα ,κτηνίατρο ,για να μιλήσει για θέματα αναπαραγωγής που φυσικά δεν κλήθηκε εκεί που έπρεπε.

• Η στείρωση των ζώων γίνεται χειρουργικά με την αφαίρεση των όρχεων στα αρσενικά και των ωοθηκών ή/και της μήτρας στα θηλυκά ζώα.

• Η (κάθε) χειρουργική πράξη είναι συναινετική, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική.

• Η χειρουργική πράξη για να γίνει ορθά και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, προϋποθέτει προεγχειρητικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου ενδέχεται να μην επιτρέπουν χειρουργικές επεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα. Ο έλεγχος αυτός έχει κόστος το οποίο προστίθεται στο κόστος της αναισθησίας και του χειρουργείου.

• Σε κάθε χειρουργική πράξη υπάρχει διεγχειρητικός και μετεγχειρητικός κίνδυνος, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

• Σε κάθε χειρουργική πράξη υπάρχουν πιθανές
μετεγχειρητικές επιπλοκές, βραχυπρόσθεμες ή μακροπρόθεσμες.

• Είναι πιθανό να χρειαστεί μετεγχειρητική νοσηλεία για κάποιο χρονικό διάστημα. Το κόστος αυτής προστίθεται στο συνολικό κόστος.

• Οι όρχεις, οι ωοθήκες δεν είναι μόνο όργανα αναπαραγωγής. Λειτουργούν και ως αδένες εκκρίνοντας ορμόνες. Η αφαίρεσή τους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και στην ευζωία των ζώων.

Ενδεικτικά:

o Νεοπλασία (καρκίνος) του προστάτη.

o Ακράτεια ούρων ιδίως στα θηλυκά ζώα.

o Παχυσαρκία και διάφορα άλλα μεταβολικά σύνδρομα.

o Διάφορες άλλες παθογένειες που περιγράφονται αναλυτικά στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

• Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής στείρωσης ιδίως των θηλυκών ζώων είναι δύσκολος και με υψηλό κόστος, καθώς μπορεί να γίνει μόνο με εξειδικευμένες ορμονολογικές εξετάσεις ή, σε κάποιες περιπτώσεις, με υπερηχογράφημα.

• Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, οι διαδικασίες ορθής στείρωσης και οι μέθοδοι αντισύλληψης των κατοικίδιων ζώων απασχολούν την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα.

• Στα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Μικρών Ζώων (European Veterinary Society of Small Animal Reproduction, EVSSAR), της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω από το 2017, οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης, οι ορθές διαδικασίες στείρωσης και η ηθική που πρέπει να διέπει την εκτροφή των ζώων συντροφιάς αποτελούν θέματα επιστημονικών διαλέξεων και επιμόρφωσης των Κτηνιάτρων.

• Η Παγκόσμια Κτηνιατρική Εταιρεία Ζώων Συντροφιάς (Word Small Animals Veterinary Association, WSAVA) πρόσφατα συγκρότησε ομάδα εργασίας με αντικείμενο την παροχή διευκρινήσεων και οδηγιών στα θέματα που αφορούν τη στείρωση των ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των ζώων συντροφιάς σε ό,τι αφορά τις στειρώσεις προτείνονται τα εξής:

• Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι υποχρεωτική.

• Οι ιδιοκτήτες να παροτρύνονται να στειρώνουν τα ζώα συντροφιάς, αφού έχει προηγηθεί σωστή και αντικειμενική ενημέρωσή τους για τα οφέλη, αλλά και για τις παρενέργειες της στείρωσης.

• Να στηριχθούν και να ενισχυθούν όλα τα προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων.

• Να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας, του Κτηνιατρικού Συλλόγου, των Πανεπιστημίων, των Κτηνιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών, των Φιλοζωικών οργανώσεων, του ΚΟΕ.
Παιδεία, συνεργασία, διάλογος. Ο δύσκολος δρόμος”…..

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!