20 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 5 λεπτά
1.005 Views

Σήμερα διαβάσαμε την είδηση ότι η ΜΚΟ «Αρκτούρος» έσωσε δυο αιχμάλωτους λύκους από ιδιώτη στη Σερβία και τους πήρε στο καταφύγιο του – Εύγε!

Αλλά δεν είχαμε δει καμία ανησυχία για το καθιερωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος των αλεπούδων και στη συνέχεια τη θανάτωση ενός μεγάλου αριθμού για… να δούμε πως πάει ο εμβολιασμός.

Κι έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε τηλέφωνο την ΜΚΟ. Ο υπεύθυνος με τον οποίο μιλήσαμε, ενώ την αρχή φάνηκε να μην ξέρει το όλο θέμα, στη συνέχεια αποδείχθηκε υπέρ του δέοντος ενημερωμένος, μας είπε ότι πρόκειται για εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της λύσσας το οποίο πρέπει να γίνεται, και μας ρώτησε με ποια ιδιότητα ενδιαφερόμαστε, αν είμαστε «ειδικοί» και να πάμε να ρωτήσουμε κανένα κτηνίατρο. Στη συνέχεια μας έκλεισε το τηλέφωνο στη μούρη όταν είπαμε ότι απλά ενδιαφερόμαστε για τις αλεπούδες. Ποια «ιδιότητα» αντιστοιχεί στο «ενδιαφέρομαι και νοιάζομαι»; Μάλλον αυτή του ανθρώπου…

Μετά τηλεφωνήσαμε στην WWF. Εκεί ναι μεν η αντιμετώπιση ήταν πιο ήρεμη, ωστόσο κι εκεί δεν υπήρξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον, καθώς όπως μας είπαν, η αλεπού… δεν είναι είδος προς εξαφάνιση! Δεν «απειλείται» και δεν είναι πολλές οι 2.000 αλεπούδες που θα θανατωθούν. Ε… να την εξαφανίσουμε, τότε, είπαμε, μπας και αποκτήσει ενδιαφέρον.

Τι τρέχει με την αλεπού;
Μαζί με την αλεπού τρέχουν 3 +1 διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα:

1.για τους κατοίκους αγροτικών περιοχών και τους πτηνοκτηνοτρόφους αποτελεί εχθρό
2.για τους κυνηγούς αποτελεί ανταγωνιστή που ευθύνεται για τη συρρίκνωση των πληθυσμών κάποιων θηραματικών ειδών
3.για τους καλλιεργητές είναι σύμμαχος στον περιορισμό των ζημιών από τα ποντίκια
4.για τους «οικολόγους» _θεωρητικά- έχει αναχθεί σε προστατευταίο «αντικείμενο»

Στους κυνηγούς δίνεται η άδεια να σκοτώσουν όσες θέλουν κατά την κυνηγητική περίοδο:

Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2018 μέχρι 20.01.2019 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2019 μέχρι 28.02.2019 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. Επιτρέπουμε επίσης το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2018 -14.9.2018 στις Περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα. Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 2 της παρούσης.

Όπως βλέπετε, κάποιοι τις θέλουν ζωντανές τις αλεπούδες, κάποιοι σκοτωμένες, άλλοι πάλι στειρωμένες! Διαβάζουμε σε κυνηγετικό σάιτ για τους πληθυσμούς της αλεπούς:

Ο συνδυασμός του εμβολίου της λύσσας με ουσίες πρόκλησης στειρότητας στο ίδιο δόλωμα, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς το εμβόλιο δεν δρα στους απογόνους της αλεπούς

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή, για «μείωση πληθυσμών» γενικότερα, θα λέγαμε…

Πογκρόμ κατά αλεπούδων και άλλων «επιβλαβών» σε όλη τη χώρα
Τελικά πόσες αλεπούδες έχουμε στην Ελλάδα και, κινδυνεύουν άραγε να εξαφανιστούν; Άγνωστο, αλλά σύμφωνα με χανιώτικο φιλοζωικό σύλλογο, ναι. Οι κυνηγοί την φολιάζουν με υδροκυάνιο γιατί τρώει και λαγούς τους οποίους θέλουν να σκοτώνουν οι ίδιοι, οι βοσκοί τοποθετούν φόλες για όλα τα λεγόμενα «επιβλαβή» για να μην επιτίθενται στα κοπάδια τους, οι γουναράδες την κυνηγούν για την πολύτιμη γούνα της, και οι ντόπιοι κάτοικοι για να μην επιτίθεται στις κότες τους. […] Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, οργάνωναν ομάδες καταπολέμησης, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, ή χρησιμοποιούσαν δηλητηριασμένα δολώματα, για να ελέγχουν τους πληθυσμούς ορισμένων, όπως η αλεπού και το πετροκούναβο.

Όμως όπως είχε αναφέρει και σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή»:

Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από το 1993 τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική εξόντωσης επιβλαβών ειδών, εκδίκησης και αντεκδίκησης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών ή πολιτών κατά αδέσποτων. Οι βασικότερες αιτίες χρήσης σύμφωνα με τον βιολόγο της «Καλλιστώς» Γ. Ηλιόπουλο είναι η εξόντωση επιβλαβών ειδών (λύκος, αλεπού, αρκούδα κ.λπ.) από τους κτηνοτρόφους, αγροτοκτηνοτρόφους, κυνηγούς (αλεπούδων και λύκων τους οποίους θεωρούν ως αιτία μείωσης του λαγού και άλλων θηραμάτων), αλλά και εκδίκησης για την απωλεια των κυνηγόσκυλών τους από τσομπανόσκυλα και άγρια ζώα. Παρότι δεν έχει ποτέ υπολογιστεί πόσο ο λύκος και η αλεπού μειώνουν τους πληθυσμούς των λαγών σε περιοχές, πολλοί κυνηγοί τα θεωρούν υπαίτια συμπληρώνει ο ίδιος.

Όμως ο Αρκτούρος νοιάζεται για την αρκούδα και τους λύκους της Σερβίας, αλλά όχι τις αλεπούδες. Κι έτσι… η υιοθέτηση της πρακτικής των εμβολιασμών + η θανάτωση των αλεπούδων = το τέλειο άλλοθι που θα κάνει τους πάντες να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ στο κρεββάτι τους!

Πόσο «καλό» είναι το εμβόλιο;
Κάθε φορά που ξεκινά η περίοδος εμβολιασμών διαβάζουμε τίτλους όπως: Προσοχή: Ξεκινά εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας. Γιατί;

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

πηγή: ΕΔΩ
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/parousiasi1113_emvol_agriazoa.pdf

Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
– Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
– Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.
– Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
– Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

Με λίγα λόγια, αν το πιάσεις με γυμνά χέρια υπάρχει φόβος να πάθεις λύσσα! Κι εσύ και ο σκύλος σου που θα το φάει. Επίσης η ευρωπαϊκή αρχή European Food Safety Authority, επισημαίνει την τοξικότητα των εν λόγω εμβολίων Τώρα αν όντως περιέχει και κανένα χημικό που να προκαλεί στειρότητα, αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Εμάς φέτος στη Μαγνησία δεν μας είχαν στους εμβολιασμούς, προφανώς όχι γιατί οι αλεπούδες μας δεν έχουν λύσσα, αλλά μάλλον γιατί οι περισσότερες έχουν εξαφανιστεί. Έχουμε να δούμε αλεπού εδώ και χρόνια στην περιοχή μας στην Μακρινίτσα! «Θεραπεύτηκαν» για τα καλά!

Πόσα κρούσματα λύσσας έχει η Ελλάδα;
Στους παρακάτω συνδέσμους του υπ. Αγριοτικής Ανάπτυξης θα δείτε όλα τα καταγεγραμμένα κρούσματα:

Χάρτης Κρουσμάτων σε ζώα (12.05.14)
Πίνακας Κρουσμάτων σε ζώα (12.05.14)

48 κρούσματα μεταξύ των ετών 1012-14, και μετά τίποτα, ανάμεσα στα οποία και κάποια σκυλάκια και γατάκια.

Το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη, αν αυτά θεωρούνται ικανός αριθμός για τους εναέριους εμβολιασμούς κάθε χρόνο και στη συνέχεια τη θανάτωση του ζώου. Ίσως χρειαστεί να ρωτήσουμε και εμείς κανέναν εισαγγελέα ή στον Άρειο Πάγο να μας πει την άποψη του.

Τελικά πως μίκρυνε ξαφνικά αυτός ο πλανήτης και δεν μας χωράει όλους; Μεγάλωσαν απότομα όλοι οι πληθυσμοί, ή μπας και μεγάλωσε τόσο πολύ το Εγώ και το Θέλω κάποιων ανθρώπων που καταφέρνει να επιβάλλεται στων άλλων, αλλά και των άμοιρων ζώων;

© Η Γάτα

Πηγη:

http://igata.gr/2018/11/22/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-wwf-%CE%BD%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/?fbclid=IwAR0UHmkRm8FmhoAde2v_bLINom_qy6Yafl9NATA4sOscPK3EVqblEio11lI



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!