28 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
565 Views

Μήνυση για κακοποίηση ζώου σε Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων: «Τραβούσε με βία το σκύλο…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ zougla.gr ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΑ ΤΟΥ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟ SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΩΝ.

Μήνυση για κακοποίηση ζώου σε Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων: «Τραβούσε με βία το σκύλο…»

https://www.zougla.gr/greece/article/minisi-gia-kakopisi-zou-se-kentro-peri8alpsis-adespoton-zon-travouse-me-via-to-skilo

Ένα βίντεο στο Facebook που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει έναν άντρα να τραβά με βία ένα σκύλο έφερε την έντονη αντίδραση του Πανελλαδικού Κινήματος κατά της Κακοποίησης των Ζώων που προχώρησε σε μήνυση κατά του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στο Σχιστό

Στη μήνυση που παρουσιάζει η «Ζούγκλα» αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Την 18-10-2023, αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας του Facebook από εγγεγραμμένο χρήστη του, βιντεοληπτικό υλικό, στο οποίο καταγράφεται περιστατικό βάναυσης μεταχείρισης σκύλου, φιλοξενούμενου στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.).

Η συγκεκριμένη δομή, η οποία βρίσκεται στο Πέραμα Αττικής και συγκεκριμένα στο Σχιστό Περάματος, συνιστά μορφή παροχής υπηρεσιών, άνευ νομικής υποστάσεως, ενταγμένη στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθηναίων-Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) και λειτουργεί ως νοσοκομείο αδέσποτων ζώων.

Ωστόσο, δια της παρούσης καταγγέλλω, ότι σωρεία πολιτών φιλόζωων, έχουν στραφεί ανά διαστήματα κατά του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., είτε με ανώνυμες καταγγελίες στο σωματείο μας είτε και επωνύμως μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέμφοντας τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργείας του.

Στο συγκεκριμένο βίντεο και σύμφωνα με την έγγραφη αναφορά που το συνόδευε, από το χρήστη που το δημοσίευσε στο facebook, καταγράφεται περιστατικό κακοποίησης φιλοξενούμενου σκύλου, από εργαζόμενο του εν λόγω διαδημοτικού κέντρου περίθαλψης.

Ειδικότερα, ο εικονιζόμενος υπάλληλος εντοπίζεται να τραβάει δια της βίας φιλοξενούμενο σκύλο, με ένα εργαλείο -μάλλον λάσο- αγκιστρωμένο στο στόμα του.

Το αθώο ζώο αφού περιστρέφεται, πέφτει με την πλάτη του και κυριολεκτικά σέρνεται στο έδαφος ενώ συγχρόνως βγάζει κραυγές πόνου και αντίστασης, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση από πλευράς του εργαζομένου.

Η εικόνα αυτή, μαρτυρά τις δυστοπικές συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνουν τα περισυλλεγμένα αδέσποτα ζώα στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., δεχόμενα βίαιη κακομεταχείριση, η οποία συχνά οδηγεί σε ευθανασία.

Δια της παρούσης, καταγγέλλω την καθόλα έκνομη και κατάπτυστη συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου του ΔΙ.ΚΕ.ΤΙ.Α.Ζ., η οποία αποτυπώνεται με ακρίβεια στο προσκομισθέν βιντεοληπτικό υλικό και όπου συνιστά μαρτυρία της γενικότερης κακομεταχείρισης και της βάναυσης αντιμετώπισης, που τυγχάνουν τα άτυχα ζώα τα οποία φιλοξενούνται στην εν λόγω δομή.

Επιπροσθέτως, δια της παρούσης στρέφομαι και κατά των μελών της διοικήσεως, οι οποίοι ως αρμόδιοι για τον τρόπο λειτουργίας της δομής, φέρουν ευθύνες για κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου και γενικότερα παραβατικής συμπεριφοράς από πλευράς του προσωπικού.

Η διοίκηση της δομή με τον τρόπο αυτό, φέρεται να αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και ενέργειες, καθώς σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ τελούνται συνεχώς αντίστοιχες παράνομες πράξεις, ‘με τις ευχές της διοικήσεως’.

Ακόμη, από το συγκεκριμένο περιστατικό, καταδεικνύεται η παντελής έλλειψη εξειδίκευσης και κατάρτισης του ειδικού προσωπικού της δομής, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται συνεχώς οι διατάξεις του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Πρόκειται για ευθεία προσβολή των προστατευτικών διατάξεων, καθώς θίγεται στον πυρήνα του το πλέγμα των διατάξεων τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα φιλοξενούμενα αδέσποτα της δομής, όπως προκύπτει με σαφήνεια από το βιντεοληπτικό υλικό που σας προσκομίζω, αφού περισυλλέγονται δια της βίας και με κακοποιητικές μεθόδους, εν συνεχεία καλούνται να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες μελών του σωματείου μας αλλά και μη, τα φιλοξενούμενα στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ ζώα, καλούνται να διαβιώσουν σε καθεστώς υποσιτισμού, κακομεταχείρισης και πολλαπλών ασθενειών.

Δια τούτα, με το παρόν καταγγέλλω την άκρως βίαιη και βάναυση μεταχείριση του ζώου και ζητώ την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του του συγκεκριμένου υπαλλήλου καθώς και κατά παντός υπεύθυνου.»

Η μήνυση κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο δικηγόρος του σωματείου Γιάννης Μπαρκαγιάννης δήλωσε στη «Ζούγκλα»:

«Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη καθώς τέτοια περιστατικά είναι απαράδεκτα και θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι κακοποιούν ζώα. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τέτοιου είδους αδικήματα. Το σωματείο διέκρινε ότι υπάρχει βιαιότητα απέναντι στο ζώο και προχώρησαν στη μήνυση προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά.»

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!