1.181 Views
Ολυμπιακοί «κύκλοι» βαμμένοι με το αίμα του αδέσποτου… «καλύτερου φίλου του ανθρώπου»
Η Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων…
Τότε που η οργανωτική επιτροπή παρά τα πάμπολλα ζητήματα που καλούνταν να αντιμετωπίσει, αναγκαζόταν να αναφερθεί και στα αδέσποτα σκυλιά της πρωτεύουσας…
Γιατί;
Γιατί υπήρχε ήδη έντονη φημολογία σχετικά με τις επιχειρήσεις «απομάκρυνσής» τους.
Στις 26 Ιουνίου του 2003, η Γιάννα Αγγελοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε για τα αδέσποτα της «ολυμπιακής» πρωτεύουσας ανέφερε:
«Η προστασία των αδέσποτων ζώων δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της ‘Αθήνα 2004’.
Επειδή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση και ταυτόχρονα να θέσουμε τους άξονες για την επίλυση του προβλήματος και μετά τους Αγώνες».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, είχε δώσει το «παρών» και ο τότε υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης ο οποίος τόνισε:
«Η προσπάθεια δυσφήμησης της χώρας μας λόγω των αδέσποτων ζώων ήταν έντονη, ωστόσο η χώρα αποκτά θεσμικό πλαίσιο για την περίθαλψη τους», προσθέτοντας ότι «σαφώς καταδικάζονται οι μεμονωμένες ακραίες πρακτικές, οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζουν την Ελλάδα».
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Μπακόπουλος ανέφερε σε ερώτησή του προς την επιτροπή:
«Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Αssociated Press, τoν περασμένο Αύγουστο, στην Αττική μόνον, σκοτώθηκαν 3.000 αδέσποτα σκυλιά για να “καθαρίσουν” οι δρόμοι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Είναι η τρίτη φορά φέτος, έπειτα από τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς και του Απριλίου, που διαπράττονται παρόμοιες βαρβαρότητες.
Σκοπεύει η Επιτροπή κάποτε να μεριμνήσει ώστε να προστατευθούν επαρκώς και μακροχρόνια οι ζωές των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα;»
Η «καρδιά του σκύλου» αποδεικνύεται μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου…
Για ακόμη μία φορά…
Η ιστορία με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ξεκινάει το 2003, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η Αθήνα κινδύνευε να ρεζιλευτεί σε όλη την υφήλιο με τα εκατοντάδες αδέσποτα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους.
Έτσι, με νόμο του 2003, η τότε κυβέρνηση ενέκρινε την εκταμίευση 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.
Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ ανέφερε:
«Οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων.
Για την εφαρμογή των προαναφερομένων δραστηριοτήτων, εγκρίνεται διάθεση πιστώσεων ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ (12.000.000€) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας Κ.Α. 2111 Φ.29/110».
Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ούτε καν ένας επίσημος κρατικός απολογισμός –τον οποίο παρεμπιπτόντως αναζητούμε εδώ και ένα μήνα–, ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η εικόνα της Αθήνας συνολικά άλλαξε.
Αντιθέτως, η Αθήνα 2004 μάζεψε όλα τα αδέσποτα για την περίοδο των Αγώνων και αμέσως μετά έγιναν όλα όπως πριν.
Την ίδια ώρα, η 3ετούς διάρκειας υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα μεγάλο πάρτι στους δήμους και κυρίως στο δήμο Αθηναίων, με υπερτιμολογήσεις στις στειρώσεις αλλά και στη φιλοξενία των ζώων.
Με αυτό τον τρόπο, κτηνίατροι, επιχειρηματίες με ιδιωτικούς ξενώνες αλλά και εταιρείες που συγκεντρώνουν τα αδέσποτα, τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Ευθύνες δεν καταλογίστηκαν ποτέ, ειδικά σε δημοτικούς υπάλληλους οι οποίοι έπαιζαν το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ δήμου και εταιρειών.
Διαβαστε περισσοτερα εδω:
6-5-2004. ΚΡΑΥΓΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν τα 36 τότε Ζωοφιλικά Σωματεία Ελλάδας.
Εκπρόσωπος των Σωματείων ηταν η αειμνηστη Μαρίνα Κόλλια – Πετροπουλάκη, ένα μεγάλο ιστορικό πρόσωπο στο χώρο της φιλοζωιας στην Ελλάδα, γνωστή για τους μεγάλους αγώνες της, που δεν βρισκεται πια στη ζωη.
Ηταν ιδρυτρια του ιστορικού σωματείου αδεσπότων ζώων Άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης.
Prospectus του δήμου της Αθήνας με τα προ ολυμπιακά μεγαλόπνοα προγράμματα για την διάσωση των αδέσποτων σκυλιών.
Τι απέμεινε από αυτές τις εξαγγελίες?
Θυμάστε αυτό το περίφημο σλόγκαν της Δημαρχίας Μπακογιάννη:
“Αναζητείται δεν Καταζητείται” ?
Όμως, τα φώτα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις έσβησαν και μαζί με αυτά, έσβησαν και οι ελπίδες των αδέσποτων ζώων για ένα καλύτερο μέλλον.
©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Please follow and like us:
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Με Αγωνες Και Θυσια Γραφεται Η Ιστορια! Οι Μνημες Δεν Σβηνουν… Δεν Φυλακιζονται
Άνθρωπος και Ζώο έγιναν Ένα… Το ηρωικο άλογο του πολέμου του 1940, που την έλεγαν Ζαμπετα
Νοέμβριος! Η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου!