19 Οκτωβρίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 2 λεπτά
3 Views

Μια καχύποπτη προσέγγιση (μετά από διαπιστώσεις άλλων…)…

Η ταχύτητα του ανέμου σε χαμηλά υψόμετρα υπόκειται σε επιφανειακή τριβή και ο άνεμος κινείται πιο εύκολα πάνω από μεγάλες επιφάνειες νερού και από γυμνά εδάφη, παρά πάνω από δέντρα, δασωμένες εκτάσεις και κατασκευές.

Η δασική βλάστηση και μεγάλες δενδρώδεις συστάδες, μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την ταχύτητα του ανέμου αλλά και να ανακατευθύνουν τη ροή του αέρα προς τα κάτω, ενώ οι φυσικές χαμηλού ύψους θαμνώδεις εδαφοκαλύψεις προς τα επάνω….

Τα δέντρα ως άτομα, αλλά και οι δασικές συστάδες μπορούν να θεωρηθούν ως “πορώδη εμπόδια” που μειώνουν την ταχύτητα της ροής του ανέμου καθώς ο άνεμος περνά μέσα από το φύλλωμα της κόμης τους μειώνοντας έτσι τη δυναμική του πίεση.

Οι πυκνές δενδρώδεις επιφάνειες, αφενός παρέχουν άριστη προστασία από ισχυρές ροές ανέμου, αφετέρου μειώνουν τις ταχύτητες ροής του ανέμου στην περιοχή του θόλου τους, συχνά περισσότερο από 50%.

Τα δάση για πολλούς επενδυτές, αποτελούν απαγορευμένες περιοχές για εγκαταστάσεις αιολικών, καθώς τα δέντρα μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου και προκαλούν ασταθείς συνθήκες, καθιστώντας τα αιολικά πάρκα λιγότερο αποδοτικά.

Οι αποδόσεις των εγκαταστάσεων είναι αυξημένες σε “ανοιχτά κι’ ελεύθερα από εμπόδια τοπία” όπου οι αποστάσεις των ανεμογεννητριών από δασικές περιοχές είναι τέτοιες που δεν μπορούν να επηρεάσουν την ροή των ανέμων και την λειτουργία τους….

Σήμερα μπορεί κανείς να εκτιμήσει την ταχύτητα του ανέμου και τα επίπεδα αναταράξεων σε δασικές περιοχές, σε ύψη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εφαρμογές αιολικής ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ύψη ~ 60 m και πάνω) μέθοδος γνωστή στους μελετητές και ως μοντελοποίηση ροής RANS (εξισώσεις Reynolds Averaged Navier-Stokes equations για όσους είναι εξοικειωμένοι με την Μηχανική των Ρευστών…)…

Αυτό που κάποιους ενοχλεί στη φύση, είναι το γεγονός ότι ο άνεμος κάνει ένα δέντρο να κινείται από μικρό και καθώς μεγαλώνει, γεγονός που δίνει σήμα στο δέντρο να δημιουργήσει ξύλο αντίδρασης και αντίστασης στον άνεμο…

Αυτό το ξύλο βοηθά το δέντρο καθώς μεγαλώνει να σταθεροποιείται στο έδαφος ώστε να μην καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος.

Με λίγα λόγια, ο άνεμος προκαλεί άγχος στα δέντρα που αναπτύσσονται, αλλά με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο δυνατά και ο άνεμος που τα απειλεί πιο αδύναμος…

Να σημειώσουμε ότι πολλά κωνοφόρα δάση μεταξύ των οποίων και της Χαλεπίου Πεύκης στη χώρα μας (εξαιρετικά προσαρμοσμένη σε ξηρές και ανεμοδαρμένες συνθήκες….), άλλα διάφορα κυπαρισσοειδή και πολλά κέδρα, είναι καλά προσαρμοσμένα σε υψηλότερη έκθεση στον άνεμο, αυξάνοντας την κωνικότητα και την ανάπτυξη της κόμης τους, και αναπτύσσοντας μεγαλύτερα και παχύτερα στελέχη καθώς και ισχυρές ρίζες που τα κάνουν ανθεκτικά στους ανέμους και στις θραύσεις…

Μήπως τελικά η καύση των δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την εγκατάσταση (διανοίξεις με μικρότερο κόστος για τον κατασκευαστή) αλλά και την καθ’ αυτού λειτουργία των αιολικών πάρκων, όταν η βασική αρχή είναι ότι η «αιολική ενέργεια ενός ρεύματος αέρα είναι ανάλογη με τον κύβο της ταχύτητας του ανέμου…, δηλαδή η διαθέσιμη ισχύς οκταπλασιάζεται όταν η ταχύτητα του ανέμου διπλασιάζεται…».

Οι ανεμογεννήτριες για ηλεκτρική ισχύ στο δίκτυο, επιβάλλεται επομένως να είναι ιδιαίτερα αποδοτικές σε μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου…. και σε συνθήκες ανεμπόδιστης ροής…

Σ. Σεκλιζιώτης

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!