Η καθιέρωση της 2ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παραγωγικά Ζώα, είναι ο ελάχιστος συμβολικός φόρος τιμής στα δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται και θανατώνονται για τροφή παγκοσμίως, στα πλαίσια της κτηνοτροφίας ως οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς, ο αριθμός αυτός φτάνει ετησίως τα 70 δισεκατομμύρια ζώα (πτηνά και θηλαστικά), ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 120 δισεκατομμύρια πριν το 2050. Αντιστοίχως για τα ψάρια ο αριθμός υπολογίζεται σε 200-300 δισεκατομμύρια ψάρια εκτροφείων και 2-3 τρισεκατομμύρια ψάρια που αλιεύονται από τις θάλασσες.
Οι Οικολόγοι πράσινοι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει το γεγονός ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία στην προσπάθεια της να αυξήσει την «παραγωγή» ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος, χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον μεθόδους βιομηχανοποιημένης εκτροφής που δεν δίνουν στα ζώα τη δυνατότητα οποιασδήποτε επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Οι γενετικές παρεμβάσεις, τα φάρμακα, οι ορμόνες, μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την κακή μεταχείριση αποτελούν την πραγματικότητα που κρύβεται μέσα στις κλειστές μονάδες εκτροφής που μπορεί να περιέχουν μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ζώα. Οι συνθήκες αυτές, εκτός του ότι μεγιστοποιούν το βαθμό που υποφέρουν τα ζώα, έχουν αποβεί καταστροφικές και για τους ανθρώπους αλλά και τον πλανήτη. Η εντατική εκτροφή ζώων επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού, στη ρύπανση των υδάτινων πόρων, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των βιοτόπων, στην υποβάθμιση του εδάφους, ενώ οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι επίσης ιδιαίτερα σοβαρές και επικίνδυνες. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η εκτροφή ζώων έχει άμεση σχέση με την αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας καθώς μεγάλες εκτάσεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια ζωοτροφών και όχι για καλλιέργειες που θα καταναλωθούν απευθείας από τον άνθρωπο. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι μικρές, οικογενειακές φάρμες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και αντ’ αυτών εγκαθίστανται μεγάλες μονάδες εντατικής εκτροφής με όλα τα γνωστά προβλήματα που συνεπάγονται αυτής της μετάβασης.
Πάνω απ’ όλα, η εκτροφή ζώων και η παραγωγή ζωικών προϊόντων αποτελεί δραστηριότητα που αναπόφευκτα εμπεριέχει τη χρήση βίας, που αφορά όλο τον κύκλο εκτροφής, μεταφοράς και θανάτωσης των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, η νομοθεσία για τα παραγωγικά ζώα, η οποία ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν στοχεύει στην πραγματική ευζωία, αλλά θεσπίζει ένα ελάχιστο καθεστώς προστασίας, που στόχο έχει μόνο την καταπολέμηση πολύ σοβαρών περιπτώσεων κακοποίησης αλλά διατηρεί τη βιομηχανία εκτροφής σχεδόν ανέπαφη.
Ακόμη και αυτό το ελάχιστον καθεστώς προστασίας δεν τηρείται από τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά μια σειρά από κανόνες προστασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη χρήση συμβατικών κλωβοστοιχιών που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ, τη μη συμμόρφωση με τη μερική κατάργηση των ατομικών κλωβών για τις χοιρομητέρες, και την πλημμελή εφαρμογή της υποχρεωτικής αναισθητοποίησης των ζώων πριν τη θανάτωση τους, κινδυνεύοντας να υποστεί η χώρα τις έννομες συνέπειες που η παραβίαση αυτή συνεπάγεται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει μια σειρά από ενέργειες αλλαγής του τρόπου ζωής αλλά και θεσμικού χαρακτήρα. Αν πραγματικά πιστεύουμε στην αξία της ζωής των άλλων ζώων του πλανήτη, οφείλουμε να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αλλάζοντας άρδην το καταναλωτικό και διατροφικό μοντέλο, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας μας αλλά και της ευζωίας των ζώων. Παράλληλα, σε θεσμικό επίπεδο, βασικός μας στόχος είναι η αντικατάσταση του τωρινού, μη βιώσιμου μοντέλου εντατικής εκτροφής, με την εκτατική εκτροφή και την ελεύθερη βοσκή για λόγους ευζωίας των ζώων, αλλά και βιωσιμότητας. Επιπλέον, οφείλουμε να αναδείξουμε τις αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές μας ανάγκες και βασίζονται σε φυτικά προϊόντα και να ωθήσουμε τους Έλληνες γεωργούς αλλά και την πολιτεία να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση η οποία αποτελεί και την εναλλακτική και βιώσιμη λύση για το μέλλον.
Η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να μεριμνήσει για την τήρηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Απώτερος στόχος όμως των Οικολόγων Πράσινων είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, μέσω της νομοθεσίας, που θα συμπεριλαμβάνει και τα παραγωγικά ζώα. Η προστασία των ζώων πρέπει να μπει στην άμεσα πολιτική ατζέντα. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα ως πολίτες να αναγνωρίσουμε ότι κάθε ζώο έχει δικαίωμα στη ζωή και να ξεπεράσουμε την ανθρωποκεντρική θεώρηση που μας έχει αποξενώσει από τη φύση και δεν μας αφήνει να επαναπροσδιορίζουμε το ρόλο μας στον πλανήτη και να αποδεχτούμε το αυτονόητο, δηλαδή τα κοινά στοιχεία που μοιραζόμαστε με τα άλλα όντα και ιδιαίτερα το στοιχείο της αισθαντικότητας που πλέον αναγνωρίζει και η νομοθεσία της Ευρώπης.
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ο συνολικός αριθμός ψαριών που θανατώνονται είναι κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι αντίστοιχοι υπολογισμοί παρουσιάζουν δυσκολίες.
©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Με Αγωνες Και Θυσια Γραφεται Η Ιστορια! Οι Μνημες Δεν Σβηνουν… Δεν Φυλακιζονται
Άνθρωπος και Ζώο έγιναν Ένα… Το ηρωικο άλογο του πολέμου του 1940, που την έλεγαν Ζαμπετα
Νοέμβριος! Η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου!