29 Μαρτίου, 2024

Ρίξτε μια ματιά στην επιστήμη πίσω από το πώς τα σκυλιά “βλέπουν” με τις μύτες τους!

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 2 λεπτά
1.011 Views

Η εκπληκτική ρινική αρχιτεκτονική των σκύλων, αποκαλύπτει πραγματικά έναν ολόκληρο κόσμο πέρα από αυτό που μπορούμε να δούμε εμείς. Η Αλεξάντρα Χόροβιτς μας δείχνει το πως η μύτη του σκύλου μπορεί να μυρίσει το παρελθόν, το μέλλον και ακόμη και πράγματα που δεν είναι καν ορατά.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ο σκύλος σου εξερευνά τον κόσμο;

Όλοι ξέρουμε ότι τα σκυλάκια βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι πως αυτός ο κόσμος γεμίζει χρώματα χάρη στη μύτη τους!

Μόλις ένα καθαρό αεράκι φθάσει στη μύτη του σκύλου σου, εκείνη γίνεται υγρή και σπογγώδης, καθιστώντας δυνατή την αντίληψη οποιασδήποτε μυρωδιάς μεταφέρει ο αέρας.

Η ικανότητα του να μυρίζει ξεχωριστά με κάθε ρουθούνι βοηθάει το σκύλο σου να αντιλαμβάνεται από πού προέρχεται η μυρωδιά. Έτσι, ο σκύλος σου καταλαβαίνει όχι μόνο τι υπάρχει στον έξω κόσμο αλλά και από πού προέρχεται το καθετί!

Όταν ο αέρας διαπερνά τη μύτη του σκύλου, χωρίζεται σε δύο διαφορετικές οδούς: Η μια προορίζεται για αναπνοή και η άλλη για την όσφρηση.

Ο αέρας που πηγαίνει στη δεύτερη οδό- για την όσφρηση- εισέρχεται σε μια περιοχή που είναι γεμάτη από εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα. Συγκεκριμένα περίπου 300 εκατομμύρια, ενώ τα αντίστοιχα ανθρώπινα είναι μόλις 5 εκατομμύρια!

Ακόμα μια διαφορά με τον τρόπο που αναπνέουν άνθρωποι είναι ότι τα σκυλιά εκπνέουν και ο αέρας βγαίνει απ’ το πλάι της μύτης τους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να υποδεχτούν νέες οσμές.

Ο εγκέφαλος του σκύλου σου δουλεύει σκληρά όσο εκείνος μυρίζει προκειμένου να μπορεί να αποστηθίζει όλες αυτές τις μυρωδιές που δέχεται. Το αποτέλεσμα; Ο σκύλος σου μπορεί να εντοπίζει 100 εκατομμύρια φορές περισσότερες μυρωδιές από σένα!

Εσύ μπορεί να μπορείς να μυρίσεις ένα άρωμα μέσα σ’ ένα δωμάτιο, όμως, ο σκύλος σου μπορεί να το κάνει ακόμα και σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!

Το κάθε πράγμα στο περιβάλλον έχει μια διαφορετική μυρωδιά και ο τετράποδος φίλος σου μπορεί να την αντιληφθεί. Μπορεί να μάλιστα να εντοπίσει και μυρωδιές από πράγματα που εσύ δεν βλέπεις καν!

Παράλληλα, χάρη σ’ ένα ειδικό σύστημα που βρίσκεται πάνω απ’ το στόμα του σκύλου, του δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζει ένα υποψήφιο ταίρι του, εάν κάποιος είναι άρρωστος ή ακόμα κι όταν είναι έγκυος μια γυναίκα!

Το πιο εντυπωσιακό όμως με το σκύλο σου είναι ότι μπορεί χάρη στην όσφρησή του να αντιλαμβάνεται ακόμα και κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν, όπως είναι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που μόλις έφυγε ή να εντοπίζει το σημείο που ήσουν εσύ προηγουμένως!

https://ipop.gr



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!