Εντοπίστηκαν να πωλούνται και είδη υπό εξαφάνιση
Περισσότερες από 1.500 αγγελίες με ζωντανά ζώα προς πώληση εντόπισε στο Facebook στην Ταϊλάνδη το παρατηρητήριο διακίνησης άγριων ζώων. Οι αγγελίες εντοπίστηκαν το 2016 σε 12 γκρουπ του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο πολλά από τα είδη παρά το γεγονός ότι καλύπτονται από τη διεθνή προστασία, δεν έχουν γεννηθεί στην Ταϊλάνδη και επομένως η εμπορία τους δεν διέπεται από κανονισμούς.
Ανάμεσα στα 200 διαφορετικά είδη ζώων περιλαμβάνονταν και δύο που απαγορεύονται από το διεθνές εμπόριο – η ευρασιατική ενυδρίδα και η χελώνα Geoclemys hamiltonii.
Κάποια από τα ζώα προς πώληση είναι γεννημένα στην Ταϊλάνδη, όπως η ρινόπλαξ, ο κροκόδειλος του Σιάμ -πρόκειται για δύο είδη υπό εξαφάνιση- και η ασιατική μαύρη αρκούδα.
Τα ευρήματα του παρατηρητηρίου θα δημοσιευθούν σε ειδική αναφορά σχετικά με τη χρήση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης για διακίνηση ζώων στην Ταϊλάνδη.
Το σώμα κατά της διακίνησης ζώων ανέλυσε τον αριθμό μελών στα συγκεκριμένα γκρουπ του Facebook το 2016 αλλά και το 2018. Μπορεί δύο από τα συνολικά 12 γκρουπ που εντοπίστηκαν να μην υφίστανται πλέον, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των μελών έχει σχεδόν διπλασιαστεί: από 106.111 το 2016 σε 203.455 το 2018.
Οι αγγελίες περιελάμβαναν ζωντανά και νεκρά ζώα καθώς επίσης και διάφορα μέλη ζώων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στις αγγελίες υπήρχαν επίσης και 105 είδη τα οποία προστατεύονται από τους νόμους της Ταϊλάνδης.
«Το αυξανόμενο εμπόριο άγριων ζώων στο διαδίκτυο θα δημιουργήσει επιπλέον πίεση σε απειλούμενα μη ιθαγενή είδη που επί του παρόντος δεν έχουν νομική προστασία ή ρύθμιση», σημειώνει η Κανίθα Κρισνασάμι, περιφερειακή διευθύντρια του σώματος κατά της διακίνησης ζώων στη νοτιοανατολική Ασία.
Εκπρόσωπος του Facebook σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε: «Το Facebook δεν επιτρέπει την πώληση ή το εμπόριο ειδών προς εξαφάνιση ή των μελών τους και αφαιρούμε αυτό το υλικό μόλις το αντιληφθούμε την ύπαρξή του. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με αρχές καταπολέμησης του παράνομου ηλεκτρονικού εμπορίου άγριων ζώων στην Ταϊλάνδη».
Σύμφωνα με την Καθ Λόσον, του WWF, το παράνομο εμπόριο ζώων μέσω ιστοσελίδων αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο της εποχής.
«Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα διεθνούς εγκλήματος. Λαμβάνει χώρα τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον ψηφιακό παρουσιάζοντας μάλιστα αυξανόμενες τάσεις. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις που περιλαμβάνουν την ενίσχυση επιβολής νόμου, την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την μείωση της ζήτησης προϊόντων άγριας ζωής».
http://businessnews.tothemaonline.com
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Σκυλοι επαναστατες-συντροφοι-συμβολα, κατα της καταστολής και του Παγκοσμιου Κτηνους
Οτι κακο κανεις στα ζωα και στους αγνους φιλοζωους, θα το λαβεις υπερπολλαπλασιως
Και το αισχος συνεχιζεται με τα δεμενα ζωα