18 Δεκεμβρίου, 2024

Οι περισσοτερες τραυματισμενες θαλασσιες χελωνες χτυπηθηκαν απο ανθρωπινο χερι το 2018

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
1.123 Views

Κάθε χρόνο φθάνουν περίπου 75 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα στη Γλυφάδα Αττικής, όπου λειτουργεί από το 1994 το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας.

Σε κάθε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας ενημερώνεται το Λιμενικό και γίνεται επικοινωνία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, οπότε δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για άμεση βοήθεια και την οργάνωση μεταφοράς της στο Κέντρο Διάσωσης. «Είναι ενθαρρυντική η ανταπόκριση ευαισθητοποιημένων πολιτών και των αρχών στη διάσωση πολλών χελωνών από όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς», σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης γίνεται περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των μαθητών. Μόλις αποθεραπευτεί μία χελώνα, οργανώνεται η επιστροφή της στη θάλασσα. Τις λειτουργίες του Κέντρου Διάσωσης στηρίζουν, πέραν του ειδικευμένου προσωπικού, εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Στο Κέντρο Διάσωσης έφθασαν 67 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες το 2018, και 30 χελώνες επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα. Ο αριθμός των ζώων που επέστρεψαν στη θάλασσα ήταν χαμηλότερος από προηγούμενες χρονιές και αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό περιστατικών με τραύματα στο κεφάλι, που είχαν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια. Αυτού του είδους τα τραύματα αποτελούν τις δυσκολότερες περιπτώσεις, διότι επηρεάζονται οι βασικότερες λειτουργίες των ζώων, όπως για παράδειγμα η ικανότητά τους να τραφούν από μόνα τους ή/και να καταδυθούν, και για τα περιστατικά αυτά απαιτείται περισσότερος χρόνος περίθαλψης.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, περισσότερες από τις μισές χελώνες (57%) που έφτασαν στο Κέντρο το 2018 είχαν τραύματα που προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες, ενώ τα περιστατικά τραυματισμού από αλιευτικά εργαλεία ανήλθαν σε ποσοστό 22%. Το ποσοστό σκόπιμων τραυματισμών στο σύνολο των αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης για το 2018 ήταν υψηλότερο από άλλες χρονιές. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις, αλλά δεν αρκούν για να δώσουν μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στις χελώνες στη θάλασσα, εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση.

Ευτυχώς, σημειώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η περσινή χρονιά έφερε σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του Κέντρου. Αντικαταστάθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αντλιών νερού για τις δεξαμενές, έγινε προμήθεια και σύνδεση συμπληρωματικών δεξαμενών, κατασκευάστηκε η κεντρική ξύλινη πλατφόρμα στις εξωτερικές δεξαμενές. Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον Σύλλογο, είναι ότι διαμορφώθηκε ένα σύγχρονο χειρουργείο με σύγχρονο εξοπλισμό, σε ένα νέο κοντέινερ, απαραίτητο για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης. Πολύτιμες ήταν οι συμβουλές που παρείχε για την οργάνωσή του η Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια (Χειρουργική των Ζώων- Κτηνιατρική κατοικιδίων Εξωτικών και Άγριων Ζώων), Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. (Διαπίστευση EAEVE).

Πού επικοινωνείτε για περιστατικό τραυματισμένης ή νεκρής χελώνας

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
?

Το Κέντρο Διάσωσης είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00-17.00 και τις καθημερινές 13.00-17.00. Επισκέψεις σχολείων για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής διοργανώνονται τις καθημερινές μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 210-5231342. Σε περίπτωση τραυματισμένης ή νεκρής χελώνας επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα: Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511. Περισσότερες πληροφορίες για τον ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.archelon.gr

Πηγη:

greenagenda.gr



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!