Ακτιβιστες για τα δικαιωματα των ζωων πραγματοποιησαν την Παρασκευη 9-10-2020 και ωρα 12 το μεσημερι εξω απο το ΥΠΑΑΤ την δράση με ιδιαίτερη επιτυχία. Ήταν αρκετά δυναμική.
Σταθηκαν έξω από το υπουργείο για 2 ώρες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της γούνας. Κατέβηκε εκπρόσωπος του υπουργού και του εδωσαν ένα ψήφισμα με τα ζητήματα τους και κανονισαν να γινει μια συνάντηση μέσα στην εβδομάδα μαζί του.
Αν δεν υπάρχει κάποια συνάντηση, θα πραγματοποιήσουν ξανά δράση την επόμενη Παρασκευή, πάλι έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τη στιγμή που τα κράτη της Ευρώπης το ένα μετά το άλλο, απαγορεύουν πλέον τη γουνοποιία, η Ελλάδα με τον υπουργο του ΥΠΑΑΤ, ανακοινώνει επιχορήγηση 3 εκατομμυρίων ευρώ στην τελειωμένη αυτή βιομηχανία, στους ψυχοπαθείς που γδέρνουν ζωντανά συναισθανόμενα πλάσματα και μολύνουν αφάνταστα τον πλανήτη!
Εξωφρενικό !!!
ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Η βιομηχανία γούνας αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τα εκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα που μαρτυρούν στις εγκαταστάσεις της. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο δολοφονούνται πάνω από 50 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα μόνο κι μόνο για να φορεθούν από τον άνθρωπο.
Τα γουνοφόρα ζώα είτε αιχμαλωτίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε μεγαλώνουν σε ειδικές μονάδες εκτροφής.
Οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνέλια, τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα ζώα πιάνονται και στοιβάζονται παρά την θέληση τους σε υπαίθρια συρμάτινα κλουβιά, απροστάτευτα από τη βροχή, τον παγετό ή τον καυτό ήλιο, και μπορεί να παραμένουν εκεί για μήνες ή και χρόνια, σε μέρη που ονομάζονται εκτροφεία παραγωγής γούνας (fur factory farms). Εκεί τα ζώα εκτρέφονται και γονιμοποιούνται μαζικά για την μεγιστοποίηση του κέρδους. Το 85% της παραγωγής γούνας παγκοσμίως συμβαίνει σε αυτά τα εγκληματικά εκτροφεία.
Τα ζώα που κυοφορούν, δεν έχουν πουθενά να κρύψουν τα νεογνά τους ενώ γεννιούνται, ένα στοιχειώδες ένστικτο, συνεπώς συχνά σκοτώνουν τα μωρά τους μετά την γέννα.
Οι ασθένειες και οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί, και τα ζώα που πάσχουν από άγχος μασούν τα άκρα τους και την ουρά τους, κανιβαλίζουν και ρίχνονται επανειλημμένα πάνω στα τοιχώματα του κλουβιού τους.
Πριν αφαιρεθεί το δέρμα των ζώων, οι εργάτες σέρνουν τα ζώα έξω από τα κλουβιά τους, τα πετάνε στο έδαφος και τα ξυλοκοπούν με ρόπαλα. Μυστικοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι πολλά ζώα είναι ακόμα ζωντανά και αγωνίζονται απελπισμένα να αναπνεύσουν όταν οι εργάτες τα γυρνάνε ανάποδα ή τα κρεμάνε από τα πόδια ή τις ουρές τους για να τα γδάρουν. Σε κάποια ζώα εφαρμόζεται ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα ή μέσω την πρωκτικής οδού, που αποτελεί μια αργή και πολύ αγωνιώδης μέθοδος θανάτωσης.
Όταν αρχίζουν να κόβουν το δέρμα και τη γούνα από το πόδι ενός ζώου, τα ελεύθερα άκρα κλωτσάνε και τα ζώα σφαδάζουν. Οι εργαζόμενοι χτυπάνε τους λαιμούς και τα κεφάλια των ζώων για να καταφέρουν μια ίσια περικοπή. Όταν η γούνα τελικά αφαιρεθεί από τα κεφάλια των ζώων, τα άτριχα, αιματηρά σώματα τους ρίχνονται σε ένα σωρό με άλλα θανατωμένα ζώα. Κάποια είναι ακόμα ζωντανά, οι καρδιές τους εξακολουθούν να χτυπούν 5 έως 10 λεπτά μετά την εκδορά τους.
Φυσικά όπως και κάθε άλλη κτηνοτροφική μονάδα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τα εκτροφεία γουνοπαραγωγής ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των παγκόσμιων ρύπων, της ενεργειακής σπατάλης κι είναι πηγή μόλυνσης για τις γύρω περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Στις εγκαταστάσεις εκτροφής χιλιάδες ζώα διατηρούνται συνωστισμένα σε συστοιχίες κλουβιών, σε συνθήκες ανθυγιεινές και στρεσογόνες, παρόμοιες με τις αγορές άγριων ζώων που πιθανόν να προέκυψε ο covid-19.
Πέρα από το ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί από τη φύση της μια βαρβαρότητα, το γεγονός ότι τα εκτροφεία μινκ αποτελούν δυνητικές πηγές εξάπλωσης ζωονόσων, δεξαμενές κορονοϊών και επωαστήρια παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αναπόφευκτα επιβάλλει την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο.
Για την επεξεργασία και την προστασία των ακατέργαστων δερμάτων, χρησιμοποιείται ένα κοκτέιλ επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται τασιοενεργές ουσίες, λίπη, διαλύτες, οξέα, τανίνες, βιοκτόνα, μυκητοκτόνα, χρωστικές ουσίες και λευκαντικά.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας βρίσκονται σε κίνδυνο οξείων και χρόνιων επιπτώσεων, οι οποίες κυμαίνονται από παθήσεις του δέρματος και ερεθισμό των ματιών μέχρι καρκίνους και θάνατο.
Στους κινδύνους για το περιβάλλον περιλαμβάνεται και η τοξικότητα απέναντι στους υδρόβιους οργανισμούς, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Φανταστείτε για την παραγωγή 1 κιλού γούνας απαιτούνται περισσότερα από 11 ζώα. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ζωής του ενα μίνκ, τρώει περίπου 50 κιλά τροφής, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 563 κιλά τροφής ανά κιλό γούνας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή ενός παλτού από φυσική γούνα είναι μεγαλύτερες από εκείνες της παραγωγής μιας συνθετικής γούνας. Τα προϊόντα αληθινής γούνας καταναλώνουν περισσότερους ενεργειακούς πόρους από όσους καταναλώνουν εκείνες που είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά.
Η βιομηχανία γούνας αναπτύσσεται τα τελευταία δέκα χρόνια στον ελλαδικό χώρο όχι εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα της αλλά λόγω των τεράστιων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι εκτροφείς και οι γουνέμποροι από το κράτος.
Οι εξαγωγές ετοίμων γουναρικών για το διάστημα (2012-2019) παρουσιάζουν μείωση -54%.
Και για να μη μπερδευτούμε : Η πτώση έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Οι εκτροφείς δεν πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Απεναντίας κλείνουν ανεύθυνα τα μάτια στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους.
Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση.
Πρόσφατα κιόλας, η κυβέρνηση προχώρησε στην οικονομική ενίσχυση της βιομηχανίας της γούνας με το ποσό των 3.000.000,00 € ευρώ (τρία εκατομμύρια Ευρώ).
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης κι ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είτε έχουν καταργήσει είτε οδεύουν προς κατάργηση των εκτροφείων γουνοπαραγωγών ζώων, προσβάλλει όχι μόνο τους Έλληνες φορολογούμενους (εννιά στους δέκα Έλληνες συμφωνεί με την κατάργηση της γουνοπαραγωγής), αλλά και τους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών που θεσμοθέτησαν την κατάργηση της εκτροφής και θανάτωσης ζώων για τη γούνα τους.
Σημειώνεται ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, της Ιρλανδίας ενώ πριν λίγες ημέρες η Πολωνία που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής γούνας ψήφισε την κατάργηση της κι το παράδειγμα της ακολούθησε και η Γαλλία. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.
Ζητάμε τα χρήματα να δοθούν, όχι για ενίσχυση τού κλάδου τής εκτροφής των λεγόμενων «γουνοφόρων ζώων» αλλά, αντίθετα, για την χρηματοδότηση τής παύσης αυτής τής αποτρόπαιας βιομηχανίας.
Με μέριμνα τού κράτους, ας δημιουργηθούν άμεσα άλλοι, αναίμακτοι τομείς δραστηριότητας για τούς απασχολούμενους σε αυτόν τον κλάδο ώστε να μετακινηθούν εκεί και να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Είναι δυνατόν μία Οικονομία να στηρίζεται στην αφαίρεση τού δέρματος πλήρως συναισθανόμενων πλασμάτων;
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος προς τον κλάδο της γούνας, έναν κλάδο που συρρικνώνεται παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς και καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, και να εξαιρέσει άμεσα τον κλάδο της γούνας από αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
❌ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ❌
❌ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΟΥΝΕΣ ❌
❌ ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΔΑΡΣΙΜΟ ΖΩΩΝ ❌
❌ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΓΟΥΝΕΣ ❌
Η ΓΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΣΤΑΖΟΥΝ ΑΙΜΑ
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1840419342776712&id=100004259926319
https://www.facebook.com/gizela.magli/posts/1600352183480322
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Ελατε να σας οδηγήσω στο Φως, στην Αντίσταση, ακόμα και στην Επανάσταση!!! Γιατι, ολα… ειναι Αγάπη και Ενσυναισθηση!!!
Η αντίστροφη μέτρηση της βασανισμενης ζωής ενός αδέσποτου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Χριστουγεννιατικη τραγωδία στην Κορινθο, με θυμα τροχαίου φιλοζωο εθελοντη. Στην προσπάθεια του να μην χτυπήσει αδέσποτο σκύλο, σκοτώθηκαν και οι δυο