26 Απριλίου, 2024

Σφάζουν Δημόσια, Παράνομα και Απάνθρωπα Ταύρους Μπροστά σε Εκκλησίες Στη Λέσβο

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 4 λεπτά
1.463 Views

Το έθιμο είναι απαγορευμένο από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καταγγέλει o Ιωσήφ Μποτετζάγιας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την περασμένη Κυριακή, γνωστή ως «Κυριακή των Μυροφόρων», πραγματοποιήθηκε το περίφημο πανηγύρι της Λέσβου προς τιμής του Μανταμαδιώτη Ταξιάρχη Μιχαήλ. Συνεχίζοντας τη μακραίωνη παράδοση, χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, στο ομώνυμο χωριό του νησιού. Το προσκύνημα ξεκίνησε από την Παρασκευή και κορυφώθηκε την Κυριακή με το μεγάλο πανηγύρι.

Η ιστορία του παραπάνω πανηγυριού μπορεί να μην έχει δράκο, έχει όμως ταύρο – και μάλιστα σφαγμένο ταύρο. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο φιλοζωικός συλλόγος «Κιβωτός» έλαβε ένα τηλεφώνημα μέσω του οποίου ενημέρωνε πως πίσω από τον ιερό ναό στήνονταν κιγκλιδώματα. Οι φόβοι του συλλόγου επιβεβαιώθηκαν, μιας και την επόμενη ημέρα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τοπικών αρχών, εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να παρακολουθήσουν μία ταυροθυσία, τελετουργικό αναπόσπαστο μεν του τοπικού εθίμου, «απαγορευμένο δε από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», λέει ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της «Κιβωτού» Μυτιλήνης.

H θυσία του ταύρου αποτέλεσε για χρόνια ένα από τα σημαντικότερα τελετουργικά στο πανηγύρι της Λέσβου. Σκηνές από τη διαδικασία μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο παρακάτω βίντεο.

 

Όπως βλέπουμε, οι πιστοί έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσει το παράνομο έθιμο. Ξαφνικά, ο προς θυσία δεμένος ταύρος εμφανίζεται με ένα στεφάνι από λουλούδια και περιφέρεται μπροστά στο πλήθος. Oι πιστοί εκστασιασμένοι αναμένουν έως τη στιγμή όπου οι άνδρες θα τραβήξουν τον ταύρο από τα σχοινιά και θα τον ακινητοποιήσουν. Του χαμηλώνουν το κεφάλι και τότε ένας από τους πιστούς πλησιάζει το ζώο και χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι με καρφί το σημαδεύει και το χτυπάει εξ επαφής. Χωρίς να έχει αναισθητοποιηθεί, το ζώο σφαγιάζεται με μαχαίρι στο λαιμό πάνω από ένα ειδικό δοχείο, όπου συγκεντρώνεται το αίμα για να γίνουν τα ματωμένα φυλαχτά από βαμβάκι. Είναι και αυτό μέρος του τελετουργικού, αφού σύμφωνα με το έθιμο το αίμα του ευλογημένου ζώου προστατεύει τους πιστούς όπως και ο αγιασμός.

Όλα αυτά συνέβαιναν ελεύθερα μέχρι το 2015. Μέχρι τότε, δεκάδες ζώα θανατώνονταν σε πολλά χωριά της Λέσβου, πολλές φορές χωρίς να προηγηθεί αναισθησία και με τρόπο απάνθρωπο, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Η ταυροθυσία εξελίχθηκε σε διαμάχη ντόπιων και φιλόζωων και τελικά «μετά από παρέμβασή μας, η Εισαγγελία είπε ότι η ταυροθυσία και η σφαγή των ζώων είναι παράνομη», λέει ο κ. Μποτετζάγιας.

 

 

Παρά την απαγόρευση, το έθιμο πραγματοποιήθηκε και φέτος. «Είχαμε επαφές με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και τον Εκκλησία, με σκοπό να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Ακόμη, το υπουργείο Ανάπτυξης απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας ότι η σφαγή βοοειδούς εκτός σφαγείου είναι παράνομη και δεν υπάρχει εξαίρεση για έθιμα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για κάποιους πολίτες, που έκαναν την ταυροθυσία θεωρώντας ότι είναι ανώτεροι του νόμου», συμπληρώνει ο κ. Μποτετζάγιας. Παρακάτω παρατίθεται η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης που ξεκαθαρίζει την παρανομία της σφαγής βοοειδών:

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Η «Κιβωτός» κατέθεσε το αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που της απεστάλη στην Εισαγγελία για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και τον σχηματισμό δικογραφίας. Πέντε από τα άτομα που συμμετείχαν στην ταυροθυσία έχουν αναγνωριστεί. «Θα έρθουμε σε επικοινωνία με τις εκκλησιαστικές αρχές του χωριού, αφού δεν είναι δυνατόν κάποιοι ιερείς να συνεχίζουν να καταπατούν το νόμο», λέει ο κ. Μποτετζάγιας. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε η «Κιβωτός» από τη φετινή ταυροθυσία:

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Η «Κιβωτός» εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει αναλυτικά: «ο Σύλλογος ενημερώθηκε ότι το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στο προαύλιο της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου πραγματοποιήθηκε δημόσια σφαγή ταύρου, παρά την εισαγγελική απαγόρευση και κατά παράβαση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες και video) έχει ήδη κατατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής Λέσβου και σχηματίζεται δικογραφία κατά κάθε υπευθύνου. Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί πέντε δράστες/συμμετέχοντες, ενώ η ΚΙΒΩΤΟΣ συνεχίζει τη συλλογή και εξέταση περαιτέρω υλικού ώστε να βοηθήσει στην αναγνώριση και άλλων δραστών. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλοι τους να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση απέναντι σε όσους νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι μπορούν να μετατρέπουν τις εκκλησίες και τα ιερά προσκυνήματά μας σε υπαίθρια σφαγεία και άνδρα παρανομίας».

 

Πηγη:

vice.com

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!