26 Ιανουαρίου, 2025
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 9 λεπτά
1.483 Views

Γράφει η Αντιγόνη Μιχοπούλου

Τα περιστατικά με κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα πυκνώνουν επικίνδυνα. Καθημερινά δημοσιεύονται μακάβριες εικόνες με τους «άθλους» κάποιων «δίποδων ζώων» με αρρωστημένα μυαλά. Η κοινή γνώμη καταδικάζει, αλλά οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο ώστε να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν όλους εκείνους που επιδεικνύουν τον ανδρισμό τους δημοσιεύοντας ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κατορθώματα τους… Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες αδέσποτα σε όλες τις μεγαλουπόλεις, πολλές φορές και πανάκριβες ράτσες, που αφέθηκαν στην τύχη τους από «εποχιακούς» ζωόφιλους, μένουν νηστικά και άρρωστα, αφημένα στη μοίρα τους. Η Ελλάδα είναι η αντιφατική χώρα που από τη μια πλευρά αντικρίζεις ακόμα σκυλιά δεμένα μέσα σε βαρέλια κάτω από τον ήλιο και από την άλλη ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων χωρίς ουσία. Μήπως τελικά μία συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα μείωνε τα έσοδα κάποιων, που εδώ και μια δεκαετία επωφελούνται από την υπάρχουσα κατάσταση;

Δεκάδες καταγγελίες προς φιλοζωικούς συλλόγους, προς τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ανώνυμες και επώνυμες, μιλούν για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος αλλά και για κακομεταχείριση των ζώων που ζουν σε διαδημοτικούς και ιδιωτικούς ξενώνες. Την ίδια στιγμή, ένα ολοκαίνουργιο πλήρως εξοπλισμένο δημοτικό κτηνιατρείο του δήμου Αθηναίων δεν άνοιξε τις πύλες του ποτέ, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Hot Doc, θίγονται τα συμφέροντα των ιδιωτών κτηνιάτρων. Εν τω μεταξύ, φιλόζωοι, οι οποίοι εθελοντικά προσπαθούν ώστε να έχουν μια καλύτερη τύχη τα αδέσποτα, χαρακτηρίζουν τα χρηματικά ποσά που ξοδεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρογκα, τα οποία αν πήγαιναν στον προορισμό τους η Αθήνα θα αποτελούσε τον παράδεισο των αδέσποτων ζώων.

H Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, αναφέρει στο Hot Doc: «Εάν φιλοζωική οργάνωση αναλάβει να στήσει πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων εξαρχής και το πρόγραμμα αυτό λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχό της, θα διαπιστώσετε από τα αποτελέσματα ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα του δήμου, ήταν και υπερκοστολογημένα και αναποτελεσματικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα του δήμου είναι στημένο για όφελος όσων συμμετέχουν σε αυτό, εις βάρος των αδέσποτων ζώων και της κοινωνίας που πληρώνει το οικονομικό και το συναισθηματικό κόστος της διαφθοράς του Δημοσίου». Και εξηγεί: «Ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων νοείται ως κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής για τα ζώα συντροφιάς, η οποία περιλαμβάνει μία δέσμη μέτρων που απευθύνεται στη ρίζα του προβλήματος, την “ανεύθυνη ιδιοκτησία” κατοικιδίων (παρορμητική αγορά, ανεξέλεγκτο ζευγάρωμα, εγκατάλειψη) και τον ακόλουθο υπερπληθυσμό των ζώων».

Η ιστορία με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ξεκινάει το 2003, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η Αθήνα κινδύνευε να ρεζιλευτεί σε όλη την υφήλιο με τα εκατοντάδες αδέσποτα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Έτσι, με νόμο του 2003, η τότε κυβέρνηση ενέκρινε την εκταμίευση 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ ανέφερε: «Οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων. Για την εφαρμογή των προαναφερομένων δραστηριοτήτων, εγκρίνεται διάθεση πιστώσεων ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ (12.000.000€) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας Κ.Α. 2111 Φ.29/110».Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ούτε καν ένας επίσημος κρατικός απολογισμός –τον οποίο παρεμπιπτόντως αναζητούμε εδώ και ένα μήνα–, ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η εικόνα της Αθήνας συνολικά άλλαξε. Αντιθέτως, η Αθήνα 2004 μάζεψε όλα τα αδέσποτα για την περίοδο των Αγώνων και αμέσως μετά έγιναν όλα όπως πριν. Την ίδια ώρα, η 3ετούς διάρκειας υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα μεγάλο πάρτι στους δήμους και κυρίως στο δήμο Αθηναίων, με υπερτιμολογήσεις στις στειρώσεις αλλά και στη φιλοξενία των ζώων. Με αυτό τον τρόπο, κτηνίατροι, επιχειρηματίες με ιδιωτικούς ξενώνες αλλά και εταιρείες που συγκεντρώνουν τα αδέσποτα, τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ευθύνες δεν καταλογίστηκαν ποτέ, ειδικά σε δημοτικούς υπάλληλους οι οποίοι έπαιζαν το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ δήμου και εταιρειών.

Ο «φιλόζωος» δήμος Αθηναίων

Στους διαδρόμους του δημαρχείου της Αθήνας όλοι ψιθύριζαν ότι τα αδέσποτα κοστίζουν πολλά, χωρίς λόγο, κι ότι το «παιχνίδι» είναι για λίγους. Ωστόσο οι ψίθυροι δεν έγιναν ποτέ έλεγχος επί τις ουσίας. Ακόμα κι όταν μετά από καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιήθηκε έλεγχος και εν συνέχεια συντάχθηκε έκθεση ελέγχου δεν άνοιξε «ρουθούνι». Αντιθέτως, ελάχιστοι γνώριζαν από τους φορείς, ακόμα και από αντιδημάρχους, την ύπαρξη της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία σημειωτέον αποκάλυπτε ένα μεγάλος μέρος του παζλ «της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» αλλά όχι ολόκληρο. Το πόρισμα ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από το 2003 ως το 2010 ξοδεύτηκαν 4,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα της περισυλλογής αδέσποτων, την παροχή κτηνιατρικών πράξεων και την προσωρινή φύλαξη και νοσηλεία αδέσποτων ζώων. Και στους τρεις τομείς οι ανάδοχοι ήταν οι ίδιοι ιδιώτες. Το δυσάρεστο είναι ότι, εκτός του ότι οι ανάδοχοι ήταν οι ίδιοι, κανείς από την πλευρά του δήμου δεν έκανε την παραμικρή κίνηση ώστε να τους ελέγξει κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους.
Σε πολλά σημεία της έκθεσης οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι δεν έγιναν απροειδοποίητες επισκέψεις στο καταφύγιο φιλοξενίας των ζώων από την πλευρά του δήμου, γεγονός που σημαίνει ότι είχε την ελευθερία ο επιχειρηματίας να διαχειρίζεται τα ζώα όπως θέλει και παράλληλα να παίρνει υπέρογκες αμοιβές για τις αμφισβητούμενες υπηρεσίες που παρείχε. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η έκθεση, στο συγκεκριμένο καταφύγιο δεν προχώρησαν ποτέ σε ευθανασία ανήμπορων ζώων, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς η επιστημονική επιτροπή του δήμου δεν συνεδρίασε ποτέ από το 2003, οπότε άφηναν τα ζώα να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων αδέσποτων και έτσι μειωθούν και τα έσοδα του ιδιοκτήτη του καταφύγιου. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο εισέπραξε, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από το δήμο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Hot Doc η κ. Ελένη Πορτάλιου, πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, η οποία ασχολείται πολύ στενά τα τελευταία χρόνια με το θέμα των αδέσποτων, «μόνο το 2009, για 100 θέσεις αδέσποτων ζώων το καταφύγιο πήρε από το δήμο 1.340.000 ευρώ». Και προσθέτει ότι «σύμφωνα με το σχέδιο της πολεοδομίας, το καταφύγιο δεν διέθετε 100 θέσεις». Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες για θανάτους ζώων στο καταφύγιο αλλά και εγκλεισμούς χωρίς καμία αιτία. Άλλωστε, σε επιτόπου απροειδοποίητο έλεγχο που είχε κάνει η ίδια στο παρελθόν, είχε διαπιστώσει ότι το καταφύγιο δεν πληροί πολύ βασικούς όρους για τη σωστή διαβίωση των ζώων, όπως για παράδειγμα τον προαυλισμό τους, το καθαρό νερό και την προστασία τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια, τα ζώα ήταν εγκλωβισμένα, σε κλουβιά, παρόλο που η νομοθεσία επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο, ειδικά όταν αυτά είναι υγιή.
Ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε μόνο από τη φιλοξενία των αδέσποτων να έχει γλιτώσει εκατομμύρια ευρώ, καθώς είχε τη δυνατότητα με το νόμο του 2003 και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Γεωργίας να δημιουργήσει το δικό του δημοτικό κυνοκομείο. Δεν το έκανε ποτέ και επέλεξε, όπως αναφέρουν και οι επιθεωρητές, τη διεξαγωγή τακτικού μειοδοτικού διαγωνισμού με ιδιωτική εταιρεία.
Υπερκοστολογημένη είναι και η υπηρεσία περισυλλογής των ζώων από τους δρόμους της Αθήνας, την ίδια ώρα που, όπως αναφέρει η έκθεση, τα συνεργεία περισυλλογής προέρχονταν από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, που είχαν μια πολύ σύντομη εκπαίδευση – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, η οποία αναφέρει ρητά ότι το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να μαζέψει τα αδέσποτα από το δρόμο .

Η κ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας

Η έκθεση έλεγχου είναι σαφής. Ο δήμος έπρεπε να απασχολεί 5 κτηνιάτρους και απασχολεί μόνο μία, η οποία είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας. Η συγκεκριμένη, πέρα από το ότι καλείται να ελέγχει όλα τα στάδια του προγράμματος, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, είναι και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης που θέτει τους όρους για τους διαγωνισμούς ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα! Το παράδοξο είναι ότι στη συγκεκριμένη κτηνίατρο εγκρίθηκε το 2004 από το δήμο Αθηναίων η εκτός υπηρεσίας εργασία με αμοιβή, και η κτηνίατρος, βάσει της εν λόγω έγκρισης, λειτουργεί στην Αθήνα από το έτος 2005 μέχρι και την ημέρα που εκδόθηκε η έκθεση ελέγχου ιδιωτικό ιατρείο μικρών ζώων – παρότι, όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές, μετά την ψήφιση του Ν.3584/2007 η άδεια άσκησης έργου ή εργασίας σε υπάλληλο χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία. Να σημειωθεί το ακόμα πιο παράδοξο, ότι το συγκεκριμένο κτηνιατρείο είναι καταχωρημένο στο Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, που είναι ο ανάδοχος ως προς την παροχή κτηνιατρικών πράξεων στο αδέσποτα του δήμου της Αθήνας από το 2003-2010 και ο οποίος έχει εισπράξει για τις υπηρεσίες του 960.360 ευρώ.

Το Δημοτικό Κτηνιατρείο και το Διαδημοτικό Κυνοκομείο
Παρόλο που οι επιθεωρητές στις προτάσεις τους λένε ξεκάθαρα ότι ο δήμος πρέπει να εξετάσει την προοπτική να αποκτήσει το δικό του κυνοκομείο, κάτι άλλωστε που αντιλαμβάνεται και ο κοινός νους, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πριν χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε εξοπλιστεί ένα δημοτικό ιατρείο στη περιοχή του Βοτανικού. Το ιατρείο δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι θίχτηκαν τα συμφέροντα των ιδιωτών κτηνιάτρων. Από την άλλη πλευρά, δημοσιογραφικές πηγές στο δήμο αναφέρουν ανεπίσημα ότι είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι της περιοχής. Το γεγονός είναι ότι το ιατρείο δεν λειτούργησε ποτέ. Από τότε και μέχρι σήμερα αγνοείται τι έχει γίνει ο εξοπλισμός του, καθώς οι μαρτυρίες μιλούν για ένα κτηνιατρείο υπερσύγχρονο.
Το ερώτημα έχει τεθεί στη Διεύθυνση Πανίδας του δήμου όπως και αρκετά άλλα τα οποία έχουν προκύψει από την έρευνα του Hot Doc, ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Εν τω μεταξύ, όταν πλέον η βρύση με τα κονδύλια είχε αρχίσει να στάζει, ο δήμος ξεκίνησε να σκέφτεται να μεταφέρει τα αδέσποτα στο διαδημοτικό καταφύγιο που λειτουργεί από το 2003 στο Σχιστό, το ΔΙΚΕΠΑΖ. Πρόκειται για ένα καταφύγιο το οποίο στο παρελθόν είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ομοσπονδιών και συλλόγων για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, σε καταγγελία-φωτιά που είχαν καταθέσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού ανέφεραν ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ πρέπει άμεσα να ελεγχθεί.

Οι ομοσπονδίες, οι οποίες στην πολυσέλιδη καταγγελία τους αναφέρονταν και στον τρόπο λειτουργίας του καταφυγίου αλλά και στην αλαζονεία του επικεφαλής του και κυρίως στις άθλιες συνθήκες όπου ζουν τα φυλακισμένα ζώα, προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τις αρχές ώστε η διοίκηση να συμμορφωθεί. Η καταγγελία αναφερόταν σε έλλειψη χωρητικότητας για τα ζώα, τα οποία δεν προαυλίζονται, σε ανεξήγητες ευθανασίες (το καταφύγιο διαθέτει και αποτεφρωτήρα), ενώ παράλληλα αναφερόταν και σε έναν έλεγχο που προσπάθησε να κάνει επιτελείο του Υπουργείου Γεωργίας αλλά εκδιώχθηκε από τους υπευθύνους του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Το εν λόγω καταφύγιο διαθέτει, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, 50 θέσεις συνολικά. Συνεργάζεται με 18 δήμους, και μόνο τα αδέσποτα σκυλιά του δήμου της Αθήνας είναι 40, οπότε είναι απορίας άξιο πώς θα χωρέσουν τόσα ζώα μαζί. Ο δήμος επιμένει να μεταφέρει τα αδέσποτα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, την ώρα που σύμφωνα με τις ομοσπονδίες εκεί φιλοξενούνται αδέσποτα άλλων 18 δήμων, δεν υπάρχει χώρος και τα σκυλιά στοιβάζονται σε κοινά κλουβιά. Από την πλευρά του, ο δήμος απαντά ότι αναμένεται το ΔΙΚΕΠΑΖ να μπορέσει να χρησιμοποιήσει στο άμεσο μέλλον όμορο οικόπεδο της Περιφέρειας ώστε να αποκτήσει το χώρο που του χρειάζεται.
Ό,τι και να γίνει στο τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια από το δήμο Αθηναίων – χρήματα που θα μπορούσαν να τα έχουν αξιοποιήσει και να είχαν δημιουργήσει όχι ένα αλλά 5 κυνοκομεία του δήμου, τα οποία να είναι ανοιχτά ώστε όλοι οι δημότες να μπορούν να ελέγχουν αλλά και να υιοθετούν ένα σκύλο. Άλλωστε, αξία δεν έχει να μαζεύεις τα αδέσποτα, αξία έχει να μπορείς να τους προσφέρεις καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές του δρόμου κι όχι να τα κλειδώνεις σε ένα κλουβί.
Μπορεί οι φωνές των φιλόζωων ώρες-ώρες να ακούγονται γραφικές και υπερβολικές ενδεχομένως, ωστόσο προσπαθούν να εκπροσωπήσουν επάξια τα άφωνα και ανυπεράσπιστα αδέσποτα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι πίσω από τις πλάτες κάποιων μετρημένων στα δάκτυλα ευαίσθητων και ρομαντικών ανθρώπων, εδώ και χρόνια παίζονται παιχνίδια εκατομμυρίων, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει για τα αδέσποτα του δήμου Αθηναίων.

Η υπερκοστολόγηση σε νούμερα

Μετά από μια έρευνα αγοράς που έκανε το Hot Doc διαπιστώνει ότι οι τιμές που κοστολογούσαν τις υπηρεσίες τους οι «μόνιμοι» ανάδοχοι του δήμου Αθηναίων ήταν υπερ-πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτό που επικρατεί στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικροτσίπ που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του σκύλου κοστίζει 2,5 ευρώ, ενώ στο δήμο χρεώνεται 60 ευρώ. Επίσης, την ώρα που οι ομοσπονδίες στειρώνουν τα σκυλιά με 80 ευρώ, στο δήμο η στείρωση τιμάται 140 ευρώ. Συνολικά η έρευνα αποκαλύπτει ότι για την εισαγωγή 500 ζώων σε καταφύγια, σε χρονική περίοδο 3 ετών, τα οποία στειρώθηκαν και θεραπεύτηκαν από ασθένειες, ξοδεύτηκαν από ομοσπονδίες και καταφύγια γύρω στις 70.000 ευρώ, όταν στο δήμο της Αθήνας το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τις υπηρεσίες 6 μηνών για 100 αδέσποτα.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων
«Η Ανοιχτή Πόλη, θέτει εδώ και χρόνια σε κριτική τα πρόγραμματα του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα αδέσποτα της πόλης. Με λίγα λόγια έχουμε έναν συνδυασμό κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών με την ταυτόχρονη ελλιπή φροντίδα των ζώων. Όσο ο Δήμος δεν διαθέτει το δικό του Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων και αντίστοιχη Κλινική η λύση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στο Σχιστό θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις να είναι ικανοποιητική.
Το ζήτημα όμως είναι να εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις. Για αυτό ζητάμε να γίνει πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και οι δεσμεύσεις του προς το Δήμο Αθηναίων.
Όσο δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, όσο δεν υπάρχει εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και ελεγκτικός μηχανισμός που να περιλαμβάνει και Επιτροπή από φιλοζωικές οργανώσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων διατηρούμε επιφυλάξεις για το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος απαιτεί ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην κατασπατάληση πόρων αλλά να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα των αδέσποτων ζώων.»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Hot Doc #65, τον Δεκέμβρη του 2014

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!