27 Απριλίου, 2024

Εντατικοποιήστε την καταπολέμηση της εμπορίας ζώων συντροφιάς, λένε οι ευρωβουλευτές

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 2 λεπτά
754 Views

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε την υπόθεση την Πέμπτη για κοινοχρησία δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με την καταχώριση γάτων και σκύλων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων που συχνά εκτρέφονται άσχημα και κινδυνεύουν να μεταδώσουν ασθένειες. Η εμπορία ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των άγριων και εξωτικών ζώων, συνδέεται όλο και περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λένε οι ευρωβουλευτές.

Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με εκδήλωση χεριών, το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη θα έχουν συμβατές βάσεις δεδομένων για γάτες και σκύλους και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσεων δεδομένων για άλλα κατοικίδια ζώα. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η απαίτηση καταχώρισης κατοικίδιων ζώων σε συνδυασμό με κοινοχρησία δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ θα μειώσει τις ευκαιρίες για την παραποίηση εγγράφων και το παράνομο εμπόριο, θα βοηθήσει στην ανίχνευση πηγών εκδήλωσης ασθενειών και θα περιορίσει την κατάχρηση των ζώων και την κακή μεταχείριση.

Πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπίσει υποχρεωτικά συστήματα για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς, αλλά όχι απαραίτητα για τους ίδιους τύπους πληροφοριών ή για ζώα, σημειώνει το ψήφισμα. Συνεπώς, όλες οι εθνικές βάσεις δεδομένων πρέπει να είναι συμβατές, λένε οι ευρωβουλευτές. Επιμένουν επίσης ότι τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών και των πωλητών κατοικίδιων ζώων σε τέτοιες βάσεις δεδομένων πρέπει να προστατεύονται καλά.

Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς και άγριων ζώων

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να υιοθετήσει ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς καθώς και των άγριων ζώων που καταλήγουν να διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα.

Τα ζώα που έχουν υποστεί κακομεταχείριση, έχουν κυκλοφορήσει

Τα κατοικίδια ζώα που διακινούνται παράνομα είναι συχνά κακώς εκτραφέντα, ελάχιστα κοινωνικοποιημένα και με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, προσθέτει το ψήφισμα, επισημαίνοντας ότι το 70% των νέων ασθενειών που εμφανίστηκαν στους ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες είναι ζωικής προέλευσης.

Ιστορικό

Το σχέδιο νόμου για την υγεία των ζώων, που συμφωνήθηκε άτυπα από τους βουλευτές του ΕΚ και τους υπουργούς της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο και ενδέχεται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση κατά τη σύνοδο ολομέλειας 7-10 Μαρτίου, εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικές βάσεις δεδομένων για κατοικίδια ζώα εάν χρειαστεί, για την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόληψης και ιχνηλασιμότητας των ασθενειών σε όλη την ΕΕ. Ο νόμος προβλέπει επίσης την υποχρέωση εγγραφής όλων των επαγγελματιών κατόχων και πωλητών κατοικίδιων ζώων.

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα

http://www.europarl.europa.eu



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!