26 Ιανουαρίου, 2025
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 8 λεπτά
590 Views

Η εγκληματικοτητα, η αδιαφορια και η απαθεια των αρχων πριν και μετα την Ολυμπιαδα του 2004

Οι πρόσφατες δηλητηριάσεις σκύλων στο Πέραμα (φέρεται να έχουν εγκριθεί από τον δήμο) είναι ηθική και κοινωνική οργή. Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 βρίσκονται μπροστά, κυκλοφορούν οι αναφορές για εκτεταμένη κακοποίηση και δηλητηρίαση ζώων στην Ελλάδα.

Η επακόλουθη παγκόσμια ανησυχία θα συγκεντρωθεί – μέσω του Διαδικτύου και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης – και, κατά συνέπεια, θα καταστρέψει τις προσδοκίες και το προβλεπόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των Αγώνων.

Ωστόσο, αυτή η τραγωδία θα μπορούσε τόσο εύκολα να αποφευχθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν πραγματικά πρόθυμη να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο ανθρωπιστική μεταρρύθμιση. Αντίθετα, ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι χαιρετούν περιφρονητικά τον κόσμο με το συλλογικό τους μεσαίο δάχτυλο.

Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της κυβέρνησης σε εθνικά περιστατικά σκληρότητας έναντι των ζώων φαίνεται να είναι μια διαρκής κατάσταση αδράνειας και γραφειοκρατική αναποφάσιστο. Οι νομικές ανθρωπιστικές προτάσεις βρίσκονται σε αδράνεια ενώπιον του κοινοβουλίου, ενώ τα ανυπεράσπιστα ζώα παίρνουν την παροιμιώδη σφαίρα για απάνθρωπη συμπεριφορά.

Δεκάδες χιλιάδες αθώα, απροστάτευτα, εγκαταλελειμμένα ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν αβοηθητα από δηλητηρίαση, κρέμασμα και πυροβολισμό, καθώς και από πείνα και παραμέληση.

Ενώ δισεκατομμύρια δολάρια δαπανούνται για την προετοιμασία για την υποδομή των Ολυμπιακών Αγώνων, το αεροδρόμιο, τα ξενοδοχεία, ένα νέο σιδηροδρομικό σύστημα, ξενοδοχεία και ασφάλεια, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα λεπτό για να ανακουφίσει τα δεινά των αισθανόμενων όντων.

Αθηνα, Ελλάδα. Έτος: Καλοκαίρι, 2004. Παράπλευρη ζημιά: Τα σκυλιά της πόλης εξαφανισμενα, πιθανώς νεκρά.

Ένας τεράστιος πληθυσμός αδέσποτων σκύλων απείλησε να κάνει την Αθήνα να φαίνεται “άσχημη” κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αναφέρεται πριν από τους αγώνες ότι 15.000 σκυλιά δηλητηριάστηκαν. Αυτο το έκανε να φαίνεται ακόμη χειρότερο.

Ακολούθησε ένας πόλεμος στον Τύπο, με αξιωματούχους της πόλης να ισχυρίζονται ότι τα στειρωμενα σκυλιά θα μεταφερθούν σε καταφύγια και στη συνέχεια θα απελευθερωθούν στα σημεια όπου βρέθηκαν μετά τους Αγώνες, ενώ ομάδες φιλοζωων ισχυρίστηκαν ότι οι μαζικες δηλητηριασεις αδεσποτων σκυλων και γατων, ήταν σε εξέλιξη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ήταν δύσκολες στιγμές για τους τετράποδους φίλους μας, οι οποίοι ήθελαν μόνο φροντιδα και χαιδεμα στην κοιλιά.

Η Αθήνα δεν θα είναι πλεον γνωστή ως «η πόλη με το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων», αλλά ως «η πόλη με μια κυβέρνηση τόσο άκαρδη που θα σκότωνε 3000 αδέσποτα σκυλιά, για να αποφύγουν το κόστος και την ευθύνη της φροντίδας τους»

Πού έχουν παει όλα αυτα τα σκυλιά?

Η δηλητηρίαση εξάλειψε πολλά άστεγα ζώα τα χρόνια που οδήγησαν στους αγώνες. Τώρα, με μια εβδομάδα να απομενει, τα αδέσποτα κοντά στους Ολυμπιακούς χώρους βρίσκουν καταφύγιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα αθλητικά γεγονότα.

Τα αδέσποτα σκυλιά απομακρύνονται από Ολυμπιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Τα ΜΜΕ έχουν προβλέψει εδώ και καιρό μια τραγική μοίρα για τους περίπου 25.000 άστεγους σκύλους της Αττικής.

Ένας από τους πιο πρόσφατους και πιο φλεγμονώδεις ισχυρισμούς έγινε σε ένα άρθρο της Βρετανικής Sunday Telegraph της 11ης Ιουλίου που ανέφερε: ” Οι Έλληνες θα δηλητηριάσουν έως και 15.000 αδέσποτα σκυλιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Παρόλο που οι τοπικές ομάδες καλής διαβίωσης των ζώων παρατηρούν γρήγορα ότι η “παραδοσιακή” ετήσια μαζικη δηλητηρίαση έχει μειώσει τον αριθμό των αδέσποτων, ιδίως σε περιοχές όπως οι Σχινιάς, Μαραθώνας και Μαρκόπουλο και ότι μια φερόμενη δηλητηρίαση που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς αγωνες και σκοτώθηκαν πολλά από τα ζώα στη Σαρωνίδα, λένε ότι το τα σκυλιά του δρόμου εξαφανίζονται τώρα για έναν πιο “ανθρώπινο” λόγο: Τους προσφέρεται προσωρινά καταφύγιο σε εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα έως ότου τελειώσουν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί.

Το πρόγραμμα αδέσποτης φιλοξενίας ξεκίνησε από την Οργανωτική Επιτροπή Αθηνών 2004, η οποία, στις 21 Απριλίου, συναντήθηκε με εκπροσώπους από οργανισμούς πρόνοιας που εδρεύουν στους 14 δήμους όπου θα διεξαχθούν ολυμπιακές εκδηλώσεις και τους ζήτησε να βοηθήσουν σε ένα πρόγραμμα προσωρινής διαμονής για σκύλους.

Το υπουργείο Γεωργίας εξεδωσε μια υπουργική απόφαση στις 3 Ιουνίου 2004, που απαιτούσε από τους τοπικούς δήμους, σε συνεργασία με οργανισμούς πρόνοιας, να απομακρύνουν τους αδέσποτους από τους Ολυμπιακούς χώρους.

Ο νόμος αναφέρει ότι, μετά την στείρωση, τον εμβολιασμό και την ηλεκτρονικη ταυτοποίηση, τα αδέσποτα είτε θα υιοθετηθουν, είτε θα επιστραφούν στην περιοχή από την οποία είχαν περισυλλεχθεί μετά τους Αγώνες.

Καθαρες και αποστειρωμενες πολεις

“Θα πάρουμε συνολικά περίπου 185 αδέσποτα από τα κέντρα Ιππασίας και Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, το κέντρο Ρυθμικής Γυμναστικής και Πινγκ πονγκ στο Γαλάτσι, τη λίμνη κωπηλασίας στο Σχινιά, το συγκρότημα Tae Kwondo και τη γύρω περιοχή στο Φάληρο”, λέει η Λιάνα Αλεξανδρη της Ελληνικής Φιλοζωικης Εταιρείας Πρόνοιας Ζώων. “Αυτά τα σκυλιά θα παραμείνουν στην κλινική Πατρικία [στο Κορωπί] μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.”

Τα αδέσποτα σκυλιά από τις περιοχές γύρω από την αρένα Τζούντο και Πάλης στην Άνω Λιόσια και το γήπεδο άρσης βαρών στη Νίκαια μεταφέρονται προσωρινά στην Ενδοκοινοτική Κλινική και Καταφύγιο στο Σχιστο, τα οποία θα προσφέρουν επίσης διαμονή σε σκύλους από Ολυμπιακές διαδρομές μέσω της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Νίκαια, Πειραιάς, Πέραμα, Χαϊδάρι και Ίλιον.

Εκπρόσωπος της κλινικής είπε στο Athens News ότι μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.000 σκυλιά στις εγκαταστάσεις του, τα οποία έχουν επεκταθεί σημαντικά από το άνοιγμα του καταφυγίου τον Ιανουάριο του 2003.

Γύρω από το Ολυμπιακό Αθλητικό Συγκρότημα Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Μαρούσι, τα άστεγα τετραποδα, συγκεντρώθηκαν από μια δημοτική ομάδα συνοδευόμενη από έναν κτηνίατρο και μεταφέρθηκαν σε ένα ιδιωτικό ρείθρο και εκπαιδευτική σχολή κοντά στα Σπάτα που διευθύνεται από τον Νίκο Ιωαννίδη.

“Θα φιλοξενήσω περίπου 40 σκυλιά από την περιοχή του Μαρούσι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου”, είπε σε αυτήν την εφημερίδα.

Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει στειρώσει περίπου 600 σκυλιά από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα περισυλλογης τον περασμένο Νοέμβριο, θα συγκεντρώσει αδέσποτα από την άμεση γειτνίαση με το Παναθηναϊκό Στάδιο για τις ημέρες που διοργανώνονται εκεί ο διαγωνισμός τοξοβολίας και ο Μαραθώνιος.

Η Τόνια Κανελλοπούλου, η αναπληρωτής δήμαρχος που είναι υπεύθυνη για το προγραμμα των αδέσποτων της πόλης, λέει ότι τα σκυλιά στους δρόμους στους οποίους θα διεξαχθεί ο ποδηλατικός αγώνας μπορούν επίσης να μαζευτούν από τα δημοτικά πληρώματα που πιάνουν σκύλους, {κοινως μπογιες} και να μεταφερθούν για 2-3 ημέρες στα 80- εκτροφεία χωρητικότητας κοντά στο Μαρκόπουλο όπου τα στειρωμενα σκυλιά στο πλαίσιο του προγράμματος της πόλης, ξεκουράζονται και αναρρώνουν. Η Κανελλοπούλου τονίζει ότι τα σκυλιά θα αφαιθούν μόνο εάν θεωρηθούν πρόβλημα και θα κρατηθούν στα ρείθρα για ελάχιστο αριθμό ημερών.

Ο Vasso Hatzimanoli, υπεύθυνη για το πρόγραμμα αδεσποτων του δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζει επίσης ότι θα μεταφέρουν σκύλους μόνο από το Ολυμπιακό γήπεδο ποδοσφαίρου και τους χώρους προπόνησης εάν είναι απολύτως απαραίτητο. «Στον ΠΑΟΚ [όπου οι παίκτες θα προπονούνται], δεν υπάρχουν σκύλοι · στο Ηρακλή [Στάδιο Καφταντζόγλιο, όπου θα διεξαχθούν Ολυμπιακοί αγώνες] υπάρχουν το πολύ 2-3 σκυλιά, και στον Άρη [ένας χώρος προπόνησης] υπάρχουν περίπου 6 -8 σκυλιά.

Εάν είναι απαραίτητο, αυτά τα σκυλιά θα μεταφερθούν στο Καταφύγιο Ζωων, για το συντομότερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν “, λέει η Χατζημανωλη, η οποία εθελοντικά προσφερει στο καταφύγιο και οργανώνει επίσης το πρόγραμμα επανενταξης των αδεσποτων του δήμου, σύμφωνα με το οποίο 1.000 σκυλιά έχουν στειρωθει από τον Ιούνιο του 2002.

Οι εργαζόμενοι πρόνοιας έχουν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στην Ολυμπιακή πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, αλλά, παρά την έλλειψη πόρων, φαίνεται ότι ο δήμος προσπαθεί να βρει μια ανθρωπιστική λύση στο “πρόβλημα” των αδεσποτων.

“Οι Δήμοι προσπαθούν να κάνουν καταφύγιο, όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για το μέλλον”, λέει η Verena Wels, εθελοντής στο αυτοσχεδιο καταφυγιο του δήμου.

“Περίπου 50-60 σκυλιά κρατούνται σε μακριές αλυσίδες κάτω από τα δέντρα σε ένα χωράφι, έως ότου βρεθούν χρήματα για να φτιάξουν κυνοκομειο. Δεν είναι ιδανικό, αλλά ένας κτηνίατρος από τη γερμανική κοινωνία Arche Noah επισκέπτεται τακτικά και οι δημοτικοί εργαζόμενοι είναι εκεί καθημερινά από τις 8πμ έως τις 7μμ. ” Ο Ουέλς λέει ότι πολλά από τα αδέσποτα προέρχονται από ένα άδειο καταφύγιο που ονομάζεται Δικαιωμα Ζωης, όπου τα ζώα κρατούνταν σε αθλιες συνθήκες, χωρίς ιατρική περίθαλψη.

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ?

Τα έξοδα διατήρησης και τροφοδοσίας αδέσποτων κατά τη διάρκεια των Αγώνων υποτίθεται ότι θα καλυφθούν από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πόρους να διοχετεύονται μέσω των δήμων.

« Ο συλλογος Φιλοι Ζωων Αγιας Παρασκευης, έπρεπε να πολεμήσει με τον δήμο για να πάρει χρηματοδότηση για την προσωρινή φιλοξενία σκύλων από τη διαδρομή Μαραθώνα», λέει η Pat Aravaniti, της οποίας η Φάρμα των Ζωων στην Παλλήνη παίρνει 20 σκυλιά απο την κοινωνία της Αγίας Παρασκευής έως τις 7 Σεπτεμβριου.

“Στο τέλος όμως, ο δήμος συμφώνησε να μας δώσει ένα μικρό χρηματικό ποσό για τη σίτιση και την παροχή στέγης για αυτά τα σκυλιά.”

Οι περισσότεροι από τους 100 στειρωμένους αδέσποτους σκυλους της Αγίας Παρασκευής, θα παραμείνουν στους δρόμους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι 20 που πηγαίνουν στην Παλλήνη, απομακρύνονται επειδή μπορεί να είναι θορυβώδεις και να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν τους μαραθωνοδρόμους που θα περάσουν από την Αγία Παρασκευή στις 22 και 29 Αυγούστου.

Άλλες κοινωνίες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση.

“Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον δήμο”, λέει ο Δημήτρης Καραμπάλης της κοινωνίας της Αχαϊκού Συλλόγου της Πάτρας.

“Επέμειναν ότι οι αδέσποτοι σκυλοι πρέπει να απομακρυνθούν από το Ολυμπιακό στάδιο, γι ‘αυτό οργάνωσα για να πάρει η κοινωνία μας περίπου 50 και το καταφύγιο που εδρεύει στο πανεπιστήμιο της Πάτρας για να πάρει άλλα 80. Αλλά αποδεικνύεται μια τεράστια γραφειοκρατική δοκιμασία για να πάρουμε χρήματα για να καλύψουμε το κόστος διατήρησης των σκύλων. Το δημοτικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να εγκρίνει ή να αρνηθεί τη χρηματοδότηση “, συνεχίζει. «Χρειαζόμαστε τα χρήματα τώρα. Χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα σκυλιά, να τα αποστειρώσουμε και να τα εμβολιάσουμε και να τα προμηθεύσουμε μέχρι τότε».

Επιπλέον, ο Καραμπαλης ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προσωρινής κρατησης αδέσποτων.

“Η λύση δεν είναι να πάω να μαζέψω μερικά σκυλιά από το γήπεδο, έτσι ώστε οι γραφειοκράτες να ξεφορτωθούν τα σκυλιά για ένα μήνα. Θα κάνει περισσότερο πρόβλημα. Ήδη τώρα, επειδή ο δήμος έχει πει τα μέσα ενημέρωσης ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία μαζί μας για την παραλαβή σκύλων από το γήπεδο, ζητάμε από τους ανθρώπους να καλούν από όλη την Πάτρα λέγοντας: «Έχω ένα σκυλί που δεν θέλω πια. Ελατε και πάρτε το». Πόσα σκυλιά πρόκειται να μείνουν στους δρόμους τώρα επειδή οι άνθρωποι έχουν ακούσει κάποιον να μαζεύει αδέσποτα; ”

Ελλάδα – Μάιος 2006

Ακτιβιστές για τα δικαιωματα των ζωων από όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν για μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, το Σάββατο 20 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος και στις 6 μ.μ. στο Ολυμπιακό συγκρότημα για να διαμαρτυρηθούν ενεργά για το τι έχει γίνει ένα πανεθνικό κυνήγι μαγισσών με στόχο την καταστροφή της καλής διαβίωσης των ζώων στο Ελλάδα.

Οι απειλές σωματικής βλάβης και νομικής δράσης εναντίον των συνηγόρων είναι ανεξέλεγκτες, κατασχέθηκαν προσωπικοί υπολογιστές, υπερασπιστές ζώων πετάχτηκαν στις ελληνικές φυλακές και κατασχέθηκαν τα ζώα τους.

Εδώ και χρόνια, ελληνικές και ξένες οργανώσεις καλής διαβίωσης των ζώων παλεύουν εναντια στη βάναυση κακοποίηση και παραμέληση των ζώων και τώρα μάχονται τον ίδιο τον νόμο που υποτίθεται ότι προστατεύει τα ζώα στην Ελλάδα.

Ο εχθροζωικος νομος 3170, που ψηφίστηκε το 2003 από το Κοινοβούλιο του ΠΑΣΟΚ, έχει σοβαρά ελλείμματα σε θέματα ποιότητας και λογικής προστασίας.

Περίπλοκος και μπερδεμένος ο νόμος περί προστασίας των ζώων 3170 και η σπάνια επιδίωξή του από αξιωματούχους προκαλεί μια αντίδραση τρόμου για εκείνους τους λάτρεις των ζώων που προσπαθούν να σώσουν και να φροντισουν δεκάδες χιλιάδες παραμελημένα, εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα ζώα της Ελλάδας.

Τα σχετικα αρθρα υποχρεώνουν τις τοπικές αρχές να είναι υπεύθυνες για τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά, τον εμβολιασμό, την στείρωση, την ταυτοποίησή τους και την επανενταξη των στειρωμένων, μεσω προγραμμάτων.

Υποτίθεται ότι η χρηματοδότηση αυτών των έργων δοθηκε ευρεως για προγράμματα δράσης. Ωστόσο, 3 χρόνια αργότερα, μόνο 29 από 1.000 δήμους και κοινότητες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει προγράμματα.

Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα σκυλιά και γάτες περιπλανιούνται στους δρόμους, λιμοκτονούν, πολλαπλασιάζονται και γίνονται θύματα δηλητηριάσεων ή τυχαίων επιθέσεων τρομακτικής κακοποίησης.

Πηγη: esdaw.eu

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Ολυμπιακοί «κύκλοι» βαμμένοι με το αίμα του αδέσποτου… «καλύτερου φίλου του ανθρώπου»

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!