19 Νοεμβρίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 4 λεπτά
600 Views

Ενα από τα σημαντικότερα θέματα που θίγει το προς ψηφιση νομοσχεδιο, είναι η κακοποίηση ή/και θανάτωση των ζώων συντροφιάς.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δημιουργείται σύγχυση με τον τρόπο παράθεσης των προς τιμωρία πράξεων, συμπεριλαμβάνοντας μαζί πράξεις πταισματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός.

Η λέξη κακομεταχείριση θα πρέπει να απαλειφθεί από το οποιο νομοσχέδιο, διότι δημιουργεί σύγχυση, παρά λύνει προβλήματα.

Κακομεταχείριση είναι η κακή μεταχείριση του ζώου που συμβαίνει πολύ συχνά από έλλειψη γνώσεων τόσο χειρισμού, όσο και διαχείρισης ενός ζώου συντροφιάς από νέο και άπειρο κηδεμονα.

Γι’ αυτό και τέτοιου είδους θέματα απασχολούν επανειλημμένα τα Μ.Μ.Ε με άρθρα ή εκπομπές οδηγίες προς τους κηδεμονες από τους ειδικούς (κτηνιάτρους, εκπαιδευτές κ.α).

Κατά μια έννοια ,ακόμη και ορισμένα είδη “καλλωπισμού” ή “ενασχόλησης”, που πωλούνται αθρόα σε pet shop και χρησιμοποιούνται από τους κηδεμονες, αποτελούν εν’ δυνάμει “είδος κακομεταχείρισης” ενός ζώου, γιατί εκφράζουν μια “στρεβλή ή αρρωστημένη σχέση εξουσίας” του ανθρώπου στα ζώα ,ή αποτελούν επικίνδυνα για τη ζωή τους “παιχνίδια”. Αρα πρέπει να απαγορευτούν.

Έτσι ανοίγει ένας φαύλος κύκλος ερμηνείας της έννοιας “κακομεταχείριση”.

Πιστεύουμε πως θα πρέπει το Νομοσχέδιο , να επικεντρωθεί στις έννοιες της κακοποίησης και θανάτωσης, πιο εκτεταμένα και με επιστημονική προσέγγιση.

Ειδικότερα προτείνουμε να αναφέρει τα παρακάτω:

Ορισμός: Κακοποίηση ενός ζώου συντροφιάς αποτελεί η μη αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά που εσκεμμένα προκαλεί ανώφελο πόνο, ταλαιπωρία ή άγχος και/ή θάνατο .

Η ανθρώπινη πράξη (ενεργητική ή παθητική), χαρακτηρίζεται από κακόβουλη πρόθεση, σκοπιμότητα ή ενδείξεις ψυχολογικής διαταραχής του δράστη. Βέβαια μπορεί και να προκληθεί από αμέλεια ή ανεπαρκή φροντίδα.

Προσδιορίζοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια την έννοια της κακοποίησης, μπορούμε να παραθέσουμε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως είναι η σωματική κακοποίηση (εκούσια ή ακούσια) και ειδικότερα η ενεργητική κακοποίηση όπως για παράδειγμα η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός και πρόκληση τραυμάτων στο ζώο, ο ακρωτηριασμός, ο πνιγμός, η πρόκληση ασφυξίας, η πρόκληση εγκαύματος, η επίθεση κατά του ζώου και άσκηση βίας πάνω του, η εγκατάλειψη, ο περιορισμός της κινητικότητας του, η παγίδευση, η τρομοκράτηση του ζώου με χρήση π.χ. πυροτεχνημάτων, η χρήση κακών συνθηκών μεταφοράς, η χρήση λανθασμένων τεχνικών εκπαίδευσης, η παθητική κακοποίηση (αμέλεια ή αδιαφορία) από έλλειψη τροφής και νερού, από έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, από έλλειψη υγιεινής, από έλλειψη κατάλληλης στέγασης και έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες και από γενική αμέλεια, καθώς και η κακοποίηση με εμπορική εκμετάλλευση όπως είναι οι κυνομαχίες, κοκορομαχιες και διάφοροι αγώνες με στοιχήματα, η χρήση των ζώων στο τσίρκο και εμπορικά αθλήματα και ο ανεξέλεγκτος πειραματισμός και η επίπονη εργασία.

Να απαγορευτεί η χρήση γουνοφορων ζώων για την παρασκευή γούνας. Να απαγορευτεί το παστουρωμα των ιπποειδων και των παραγωγικών ζώων. Να απαγορευτει το κυνηγι. Να απαγορευτουν οι ζωολογικοι κηποι και τα δελφιναρια.

Μορφή κακοποίησης τέλος αποτελεί και η ψυχική κακοποίηση (εκούσια ή ακούσια), όπως για παράδειγμα η υποβολή του ζώου σε φόβο, αγωνία, άγχος και απομόνωση. Με αλλα λογια, οχι ζωα σε κλουβια κυνοκομειων, διαδημοτικων και ιδιωτικων, με σκοπο την ασυλοποιηση τους.

Ευζωία είναι ένα σύνολο προϋποθέσεων που πρέπει να υφίστανται, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των ζώων, τόσο σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης τους, όσο και κατά τη μεταφορά τους. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν στο πλαίσιο ελευθερίας και περιβάλλοντος των ζώων, ειδικότερα η απουσία συνθηκών πείνας ή δίψας, καταπόνησης , τραυματισμού ή ασθένειας, φόβου ή stress , καθώς και η δυνατότητα εκδήλωσης της φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων.

Να μην κρίνεται το ζώο ως επικίνδυνο χωρίς αξιολόγηση από εξειδικευμένο κτηνίατρο. Να απαγορευεται η ευθανασια σε υγιη ζωα και να εχουν ολα ιση μεταχειριση, μεχρι να υιοθετηθουν απο καταλληλους κηδεμονες και κατω απο σωστες προυποθεσεις, εντος η εκτος Ελλαδας.

Να αναθεωρηθούν και συγκεκριμενοποιηθούν τα νοσήματα που δεν θεραπεύονται. π.χ. απαρχαιωμένη διάταξη νόμου για τη λεϊσμανίαση. Στο παρελθόν δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ιδιοκτητών ζώων, ιδιωτών κτηνιάτρων, πανεπιστημιακών και κτηνιάτρων του δημοσίου.

Να κατοχυρωθει για νομου οτι ο COVID-19 δεν μεταδιδεται απο κατοικιδια ζωα σε ανθρωπο και απο ανθρωπο σε ζωο, συμφωνα με τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας.

Επακριβής προσδιορισμός του χώρου διαβίωσης των ζώων συντροφιάς με βάση το μέγεθός τους και όχι εάν μπορεί να βρίσκεται σε όρθια στάση.

Η υιοθεσία αδέσποτων ζωων από φιλοζωικές οργανωσεις και σωματεια, προϋποθέτει την αποκλειστική κυριότητα τους στο ζώο και θα πρέπει να διευκρινιστούν οι συνθήκες ιδιοκτησίας τους.

Θα πρέπει να επισημανθεί η απαγόρευση χρησιμοποίησης των ζώων συντροφιάς ως πειραματόζωα, αλλά και η απαγόρευση πώλησης τους, ή διάθεσής τους σε μη φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό (απαγόρευση πιθανής εμπορευματοποίησης των αδέσποτων που υπάρχουν στη χώρα μας).

Να υπαρχει πληρης καταγραφη τους σε ολους τους δημους της χωρας, οπως και πληρης ιχνηλασιμοτητα των αδεσποτων ζωων στην Ελλαδα και στο εξωτερικο.

Εκτος απο τη χρησιμοποίηση εθελοντών αλλοδαπών κτηνιάτρων, να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων των Ελληνων κτηνιάτρων.

Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί από το Σχέδιο Νόμου οι πιθανότητα λειτουργίας κινητών εγκαταστάσεων εθελοντων αλλοδαπών κτηνιατρων, καθώς θα είναι πρακτικά αδύνατο αυτές να ελέγχονται τακτικά εάν διατηρούνται οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Στη Συμβουλευτική επιτροπή θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε κτηνίατρος, που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος επιστήμονας για τη διαχείριση των ζώων.

Να μπορεί να ασκήσει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασφαλιστικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των δημοτικών κυνοκομείων.

Να προβλεφθούν κυρώσεις για όποιον πουλάει ζώο συντροφιάς το οποίο είναι άρρωστο.

Να απαγορευθεί η χρήση κολάρων που χρησιμοποιούν ως μέθοδο εκπαίδευσης την τιμωρία με ηλεκτρική τάση.

Θα πρέπει να προστεθούν άρθρα που θα αναφέρονται αποκλειστικά στη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με πειραματόζωα .

Να προβλεφθεί η απαγόρευση αναπαραγωγής με διαδικασίες βιοτεχνολογίας και γενετικής παρέμβασης.
Θα πρέπει να προβλεφθεί η απαγόρευση χρησιμοποίησης παγίδων που προκαλούν φόβο ή πόνο στα ζώα, ειδικότερα στην περίπτωση των εξωτικών ζώων.

Θα πρέπει στο νέο νόμο να προβλεφθεί η διαδικασία της ποινικής δίωξης. Να επιτρέπεται η λήψη δειγμάτων από ζώα που κακοποιούνται, για τη διαπίστωση της κακοποίησης και την άσκηση της δίωξης.

Επιπλέον να επιτραπεί η χρησιμοποίηση ηχητικών εγγραφών και φωτογραφιών, ως νόμιμα πειστήρια για την απόδειξη της κακοποίησης στα δικαστήρια.

Κάθε κακοποίηση ζώου οποιουδήποτε είδους να θεωρηθεί κακούργημα και να επιβληθεί ισόβια εργασία για την καλύτερη διαβίωση όλων τών υπέροχων πλασμάτων πού μας επιτρέπουν μέσω των ιδιαιτεροτήτων τους να επιβιώνουμε σε αυτόν τον όμορφο πλανήτη.

Καθε κρίκος πού σπάει στην πανίδα και στην χλωρίδα του κόσμου μας, μας φέρνει πιο κοντά στην αυτοκαταστροφή μας.

Ηδη η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών με τις ολέθριες συνέπειες πού επακολουθούν…

https://www.facebook.com/stopanimalabusegr/photos/a.101553801660755/128202012329267

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!