Λαρισαίος υδραυλικός, σωτήρας των ανάπηρων ζώων
Ο Βασίλης κατασκευάζει μέσα σε τρεις έως έξι ώρες ένα καροτσάκι που το βοηθά να ξαναζήσει… αξιοπρεπώς. Ενώνει σωλήνες, προσθέτει ρόδες, ιμάντες, βάφει την κατασκευή του και την προσαρμόζει στο ζώο που έχει ανάγκη.
Ο λόγος για τον 35χρονο Βασίλη Τζιγκούρα, τον Λαρισαίο υδραυλικό που ζει στην Αθήνα και κάνει κάτι, πραγματικά, σπουδαίο και ξεχωριστό… Κατασκευάζει αμαξίδια για ανάπηρα τετράποδα- ο αριθμός τους πανελλαδικά υπολογίζεται πάνω από 50.000!-, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή!
Μέχρι σήμερα ο 35χρονος έχει φτιάξει πάνω από πενήντα αμαξίδια, η δράση του έχει γίνει γνωστή από την Κύπρο μέχρι τη Ρωσία, ενώ του έχουν ζητήσει βοήθεια από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Είναι ο δικός του τρόπος, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος», για να δώσει ένα τέλος στη νοοτροπία που υπάρχει στη χώρα μας να θανατώνουν τα ανάπηρα ζώα.
«Η ευθανασία είναι καραμέλα στο στόμα του Ελληνα. Ενα ανάπηρο ζώο δεν το θανατώνεις! Αυτό πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ο 35χρονος υδραυλικός, που κάνει ανάπηρα σκυλιά και γάτες να περπατήσουν.
Με ποιο τρόπο θα αναρωτιέστε πολλοί… Αφού πρώτα μετρήσει τις διαστάσεις του σώματος του ζώου, κατασκευάζει μέσα σε τρεις έως έξι ώρες ένα καροτσάκι που το βοηθά να ξαναζήσει… αξιοπρεπώς. Ενώνει σωλήνες, προσθέτει ρόδες, ιμάντες, βάφει την κατασκευή του και την προσαρμόζει στο ζώο που έχει ανάγκη. Πρόκειται για μοναδικές πατέντες για το κάθε ζώο.
«Το μυαλό μου «γεννάει» συνεχώς ιδέες. Δεν μου αρέσει να επαναπαύομαι», μας λέει ο 35χρονος.
Πως ξεκίνησε
«Την πρωτοβουλία για τα αναπηρικά αμαξίδια την ξεκίνησα, βλέποντας βιντεάκια στο ΥouΤube. Πριν ακόμη απολυθώ από τη δουλειά μου, έκανα κάποιους πειραματισμούς, αλλά δεν το έβγαζα προς τα έξω, είχα κάποιους ενδοιασμούς. Δεν μπορούσα να αντέξω στην ιδέα ότι θα μπορούσα να προκαλέσω κακό σε κάποιο ζώο μέσα από τους δικούς μου πειραματισμούς, ακόμη και να πεθάνει κάποιο!
Ετσι, λοιπόν, έφτιαξα με σωληνώσεις (σωλήνες ύδρευσης) αμαξίδια -χρησιμοποιώντας κυρίως υλικά της δουλειάς μου- στη συνέχεια τα συνδύασα με κάποια εξαρτήματα για ποδήλατα ή skateboards και πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου κτηνίατρο για να του δείξω τα σχέδια. Οταν με διαβεβαίωσε ότι οι κατασκευές μου δεν είναι επικίνδυνες, τότε αποφάσισα να το κάνω».
Η κατασκευή ενός αμαξιδίου μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 ώρες αδιάκοπης εργασίας. Τα χέρια και τα μάτια πονάνε από το προπάνιο και τις κόλλες, τίποτα όμως δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο για τον Λαρισαίο υδραυλικό…
«Ο πρώτος μου εθελοντής ήταν ο «Λούπο», ένα βέλγικο ποιμενικό, δεκαπέντε ετών με μυελοπάθεια, ο οποίος σήμερα είναι μια χαρά. Οταν έβαλα στο σκυλί το αμαξίδιο, ο «Λούπο» περπάτησε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Πήγα σε μια γωνία και έβαλα τα κλάματα. Φανταστείτε ότι το σκυλί ήταν δεμένο έξι μήνες σε ένα οικόπεδο, ανήμπορο να περπατήσει. Μια άλλη περίπτωση έχει να κάνει με ένα κουτάβι που γεννήθηκε ανάπηρο.
Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, το σκυλάκι ενηλικιώθηκε και του έφτιαξα και δεύτερο αμαξίδιο. Η αναπηρία σ’ ένα ζώο είναι κάτι το φοβερό, χειρότερο απ’ ό,τι στους ανθρώπους. Τα ζώα δεν έχουν στόμα να σου πουν αυτό που αισθάνονται. Απλά σου κουνάνε την ουρά, γουρλώνουν τα μάτια τους και σε κοιτάζουν…», επισημαίνει ο Βασίλης.
«Θα ασχοληθώ επαγγελματικά μ’ αυτό το κομμάτι. Κι όταν λέω επαγγελματικά, τουλάχιστον να μπορώ να βιοπορίζομαι απ’ αυτό, δηλαδή να βγάζω το κόστος των υλικών. Εχω χαρίσει πάρα πολλά αμαξίδια σε άπορες οικογένειες», καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ζιώζιου
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ζιώζιου
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
Πηγή: http://www.ethnos.gr
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο εκκένωσης ζώων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Στην Ρόδο οι εθελοντές διασώστες συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο της διάσωσης των ζωων από την πύρινη λαίλαπα
Δυστυχώς όπως πάντα την βλακεία και την υπεροψία του ανθρώπου την πληρώνουν τα ζώα