27 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
1.562 Views

Να μην ξανακούσουμε κανέναν, να παραπονεθεί για τα ελάφια.

Μπήκαμε στο σπίτι τους, το λεηλατήσαμε, το κάψαμε, και θα τα βγάλουμε και κατηγορούμενα για την ψυχική αναπηρία μας…

Σύμφωνα με κάτοικο της Ρόδου <<λύση στο πρόβλημα των τοπικών αρχόντων, των αγροτών αλλά και πολλών κατοίκων της Ρόδου έδωσαν τελικά οι καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν το νησί. Σχήμα οξύμωρο που δεν απέχει, όμως, από την πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των παραγόντων της Ρόδου που πριν ένα χρόνο ζητούσαν την δραστική μείωση του αριθμού των ελαφιών που ζουν στο νησί μιας και όπως μέχρι πρότινος υποστήριζαν, αποτελούν πρόβλημα για τους αγρότες και πηγή κινδύνου για τους οδηγούς. Ήταν άνοιξη του 2022 όταν το δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου συζητούσε για ώρες προτάσεις και παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του ζώου που αποτελεί το ενοχλητικό... σύμβολο του νησιού>>.

Το ίδιο συνέβη και στις αρχές του 2024 συμφωνα με τα παρακάτω δημοσιευματα:

Περίεργες αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για μείωση των ελαφιών της Ρόδου

https://www.rodiaki.gr/article/508283/rodos-ti-apofasisthke-sto-perifereiako-symboylio-gia-ta-elafia-paroysia-twn-agrotwn?fbclid=IwAR1RJhNM9uoWhOd5eDjkiFs7x7yodIr2fw-RIMvDKNa096p2ptFTOtfBSvk

https://www.facebook.com/groups/kynokomeiorodou/posts/7456985021026153/

https://www.facebook.com/groups/kynokomeiorodou/posts/7456994184358570/

Κοινώς τα ελάφια της Ρόδου από την προστασία ήταν μέχρι πριν τις πυρκαγιές στο στόχαστρο.

Τα δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης δείναι παλτόνια (Dama dama), που θεωρούνται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζουν τα δάση του και αποτελούν μέρος της παράδοσής του.

Το πλατόνι είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Θεωρείται προστατευόμενο τρωτό είδος και προστατεύεται ήδη από το 1969 με Προεδρικό ∆ιάταγμα, που ορίζει ότι η σύλληψη, η κράτηση και η θανάτωσή του αποτελούν παράνομες δράσεις.

Παρά την μοναδικότητά του και την ιστορική του σχέση με το νησί τα τελευταία χρόνια το πλατόνι παρουσιάζεται από ορισμένους ως ένα ζώο που πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα και απειλεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες και βάσει αυτών των αιτιάσεων το δημοτικό συμβούλιο του νησιού αποφάσισε το 2022 την σύσταση Επιτροπής που θα εξέταζε μεταξύ άλλων και το πλαίσιο για το ελεγχόμενο κυνήγι των ελαφιών.

Οι υποστηρικτές της τελικής λύσης για τα ελάφια εξηγούσαν δε πως για να προχωρήσουν στο ελεγχόμενο κυνήγι θα έπρεπε το πλατόνι να αποχαρακτηριστεί και να γίνει είδος μη προστατευόμενο όπως το αγριογούρουνο ή το ζαρκάδι σε κάποιες περιοχές.

Για να διογκώσουν μάλιστα το υποτιθέμενο πρόβλημα κάποιοι υποστήριζαν πως ο αριθμός των ελαφιών στη Ρόδο έχει φτάσει τα 20.000 άτομα και τάσσονταν υπέρ της θέσπισης πλαφόν για 150 κεφάλια ανά κυνηγό.

Έκαναν μάλιστα και ακόμα πιο ελκυστική την πρότασή τους βάζοντας και την οικονομική παράμετρο του κέρδους από την πώληση του κρέατος των ελαφιών στην αγορά.

Ως εναλλακτικές προτάσεις είχαν τότε ακουστεί τόσο το πρόγραμμα στείρωσης όσο και ένα πρόγραμμα σύλληψης ελαφιών με σκοπό να δοθούν ως δώρο από την Ρόδο σε ζωολογικούς κήπους διαφόρων χωρών ώστε το πλατόνι μέσω της αιχμαλωσίας του να παρουσιαστεί ως τουριστικός πρέσβης του νησιού ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, υπολογίζεται από μαρτυρίες κατοίκων και προσωπικές εκτιμήσεις ότι σήμερα στα δάση του νησιού υπάρχουν γύρω στα 100-150 ζώα.

Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ζώων (περί τα 70 άτομα), τα οποία διατηρεί ο Δήμος Ρόδου σε περιφραγμένους χώρους ενώ άτομα ελαφιού έχουν μεταφερθεί από την Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος όπου ζουν μέσα σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως ο πληθυσμός των ελαφιών είναι γύρω στα 2.000 χωρίς ούτε αυτή η εκτίμηση να μπορεί να επιβεβαιωθεί γεγονός που αποδεικνύει και την απουσία ενός προγράμματος καταγραφής και προστασίας του ζώου.

Σε αυτό πάντως που οι αξιόπιστες πληροφορίες συγκλίνουν είναι το γεγονός πως σημαντική μείωση του πληθυσμού των ελαφιών όταν αρκετά ζώα κάηκαν αφού εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου το 1987 και το 1992.

Εν τούτοις ο λόγος αυτός, αν και σημαντικός, δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος για την μείωση του πληθυσμού.

Ένας άλλος αρκετά σημαντικός λόγος ελάττωσης του αριθμού των ζώων είναι η αντίστοιχη ελάττωση των γεωργικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που επήλθε κυρίως λόγω της απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού με τις τουριστικές εργασίες.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός της χρήσης πολλών και ισχυρών γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες και τα οποία δηλητηριάζουν τις τροφές των ζώων καθώς και τις πηγές και τα νερά, στους βιοτόπους τους.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των ελαφιών που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών που κατέκαψαν το νησί της Ρόδου.

Οι εικόνες των νεκρών ελαφιών στους δρόμους όσο και στις καμένες εκτάσεις ήταν αποκαρδιωτικές.

Ακτίνα φωτός μέσα στην καταστροφή οι υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών να απομακρύνουν, να σώσουν να περιθάλψουν, να προσφέρουν τροφή και νερό σε όσα γλίτωσαν και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της μελλοντικής αποκατάστασης του είδους στη Ρόδο με την ελπίδα πως δεν βρεθούν πάλι κάποιοι στο μέλλον να προτείνουν την ελεγχόμενη θανάτωσή τους.

ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!