18 Σεπτεμβρίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 11 λεπτά
1.045 Views

Οι λαθρέμποροι γαϊδάρων εκμεταλλεύονται τα διασυνοριακά εγκληματικά δίκτυα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για δέρματα. Ο Όσκαρ Νκάλα ερευνά.

Στις παραμεθόριες περιοχές όπου συναντιουνται η Ζιμπάμπουε και η Νότια Αφρική, τα γαϊδούρια αναζητήθηκαν από τα συνδικάτα λαθρεμπορίου από τα τέλη του 2015, επειδή είναι σιωπηλά και μπορούν να μεταφέρουν βαριά φορτία σε άγριο έδαφος.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνται στην αγροτική Αφρική για βαριά γεωργική εργασία.

Πρόσφατα, ωστόσο, τα ζώα του φορτίου έχουν γίνει οι ίδιοι στόχοι λαθρεμπόρων και εμπόρων που τα πωλούν σε σφαγεία στη Νότιο Αφρική, τα οποία εξάγουν τα δέρματα και το κρέας τους στην Κίνα.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Χιλιάδες γαϊδούρια σφαγιάζονται καθημερινά στην Αφρική … για την Κίνα.

Ο Edmore Mathibela οδηγεί σε ένα διακρατικό συνδικαλιστικό λαθρεμπόριο που λειτουργεί στο διάδρομο Madimbo, στη νοτιοαφρικανική πλευρά των συνόρων.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Τα γαϊδούρια σέρνουν ένα αυτοκίνητο πολυτελείας που κλέβεται από τη Νότια Αφρική διαμέσου των ξηρών συνόρων του ποταμού Limpopo στη Ζιμπάμπουε. Το όχημα κατασχέθηκε από την αστυνομία κοντά στο συνοριακό σταθμό Beitbridge τον Αύγουστο του 2017. Photo courtesy SAPS

“Για τα σωστά χρήματα, παραβιάζουμε τσιγάρα, μπάλες ρούχων, ορυκτά και κλεμμένα αυτοκίνητα. Επίσης, τρέχουμε ζωντανά φορτία, όπως τα άλματα και τα κλεμμένα ζώα, τα οποία μπορεί να είναι βοοειδή, κατσίκια ή γαϊδούρια », είπε.

“Οι περισσότερες κλοπές γαϊδουριών στην πλευρά της Ζιμπάμπουε διαπράττονται από ντόπιους που προσλαμβάνονται από κοινοπραξίες της Νότιας Αφρικής που εδρεύουν στην επαρχία Limpopo. Βοηθάμε με το λαθρεμπόριο τους στη Νότια Αφρική. ”

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Χιλιάδες δέρματα γαϊδάρων στεγνώνουν στους δρόμους της Ζιμπάμπουε.

Ο Mathibela είπε ότι μια κουλτούρα δωροδοκίας και δωροδοκίας έχει μετατρέψει την περιοχή των συνόρων σε ένα λιωμένο δοχείο από περίεργους υποτρόφους και διασταυρούμενους σκοπούς, καθώς οι εγκληματίες και οι παράγοντες ασφάλειας συνεργάζονται για την περαιτέρω εγκληματικότητα.

“Εδώ, οι στρατιώτες, η αστυνομία, οι λαθρέμποροι και οι μαχητές εργάζονται μαζί”, είπε. “Ορισμένοι αξιωματικοί είναι συνδικαλιστικοί εταίροι, μέτοχοι, δικαιούχοι ή πληροφοριοδότες, ενημερώνοντας τις πληροφορίες για περιπολίες στα σύνορα έναντι αμοιβής ή μεριδίου της λεηλασίας.

“Οι στρατιώτες και η αστυνομία συμμετέχουν σε όλα τα συνδικάτα εγκλημάτων – κλέφτες, ληστές και ληστές, λαθρεμπόρους λαθρεμπόρων, αντιπροσώπους ναρκωτικών, οχήματα και κλοπές. Κανένας συνδικάτο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτούς », είπε.

Οι λαθρεμπόροι συνδυάζουν δωροδοκία και φοροδιαφυγή για να τρέχουν τσιγάρα, αλκοόλ, χρυσό, διαμάντια, ανθρώπους, κατσίκες, βοοειδή και γαϊδούρια πέρα από τις περιπολίες ασφαλείας στα σύνορα. Τα συνδικάτα κλοπής αυτοκινήτων χρησιμοποιούν κλεμμένα ή μισθωμένα γαϊδούρια για να τραβήξουν πολυτελή αυτοκίνητα πρώτης κατηγορίας που κλέφθηκαν από τη Νότια Αφρική στον ποταμό Limpopo στη Ζιμπάμπουε.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Οι ενημερωμένοι χάρτες των συνόρων είναι δύσκολο να βρεθούν. Το Tshipise ονομάστηκε ‘Tshepise’ σε αυτόν τον παλιό χάρτη της Νότιας Αφρικής για την Άμυνα

Στην Τσχίζες, ο Οξπέκσερ συναντήθηκε με τον Στάνφορντ Μουκβένα, έναν λαθρεμπόριο σταδιοδρομίας που ζει από την οδήγηση παράνομων μεταναστών στη Νότιο Αφρική. Χρησιμοποιεί επίσης τα οκτώ γαϊδούρια του για την παράνομη διακίνηση αγαθών όπως το dagga από τη Μοζαμβίκη και τα χαρτοκιβώτια των τσιγάρων της Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική.

“Τα συνδικάτα κλοπής αυτοκινήτων πληρώνουν μέχρι και τα 100 δολάρια ΗΠΑ για κάθε γάιδαρο που χρησιμοποιείται για να τραβήξει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο στη Ζιμπάμπουε. Λόγω αυτού, οι κλοπές έχουν καρφωθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς τα συνδικάτα ανταγωνίζονται για να κλέψουν και να κρατήσουν τα γαϊδούρια για χρήση σε επιχειρήσεις λαθρεμπορίου οχημάτων.

“Τα γαϊδούρια εργάζονται επίσης καθημερινά στις διαδρομές λαθρεμπορίου που μεταφέρουν ογκώδη εμπορεύματα όπως η αδιαφανή μπύρα και τα τσιγάρα μέσα από την ακατέργαστη συνοριακή περιοχή, τα οποία μπορούν να περιπολούν μόνο από τον αέρα”, δήλωσε ο Mukwena.

Ο Tambudzani Mohadi, γερουσιαστής της εκλογικής περιφέρειας Beitbridge στη Ζιμπάμπουε, δήλωσε ότι η κλοπή γαϊδουριών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην εκλογική περιφέρεια της, ιδίως στις κοινότητες στα σύνορα με τη Νότιο Αφρική.

“Τα περισσότερα από τα γαϊδούρια μεταφέρονται στη Νότια Αφρική. Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε εκεί, αλλά οι νοτιοαφρικανοί αγρότες έχουν κατηγορηθεί ότι αγόρασαν κλεμμένα μοσχάρια της Ζιμπάμπουε για να ταΐσουν λιοντάρια. Δυστυχώς, δεν γίνεται καμία ενέργεια για να σταματήσει η κλοπή γαϊδουριών και πολλά άλλα διασυνοριακά εγκλήματα που πλήττουν τον λαό μας “, δήλωσε ο Mohadi.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Τα δέρματα των γαϊδάρων βρίσκονται στον ήλιο για να στεγνώσουν σε μια εγκατάσταση παραγωγής ejiao στην Κίνα. Η Νότια Αφρική διαθέτει μια νόμιμη ετήσια ποσόστωση εξαγωγής 10.500 γαϊδάρων για το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Φωτογραφία: George Knowles / Χονγκ Κονγκ

Δρομολόγια της Νοτίου Αφρικής
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, τέσσερις άντρες συνελήφθησαν μετά από 41 γαϊδούρια που βρέθηκαν γεμάτα φορτωμένα σε φορτηγό που επιβίωσε κατά μήκος της εθνικής οδού Ν1 στο Polokwane, πρωτεύουσα της επαρχίας Limpopo της Νότιας Αφρικής.

Οι επιθεωρητές της Εθνικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Σιγαιρίας στα Ζώα (NSPCA) δήλωσαν ότι το φορτηγό κατευθυνόταν σε ένα σφαγείο στο Randfontein, στο West Rand του Gauteng. Η ευθανασία έκτακτης ανάγκης αναλήφθηκε για να σταματήσει το πόνο ορισμένων από τα γαϊδούρια που συνθλίβονται και πεθαίνουν στο φορτηγό.

Το όνομα του σφαγείου Randfontein δεν αποκαλύφθηκε από την έκθεση της NSPCA στην περίπτωση της σκληρότητας Polokwane. Στις 24 Οκτωβρίου 2016, οι Sougson Manasseh, Madhihwa Mjasha, ο Target Murima και ο Amon Chirwa ισχυρίστηκαν ένοχοι για τη σκληρότητα των ζώων και καταδικάστηκαν σε οκτώ μήνες στη φυλακή.

Καταδικάστηκαν επίσης σε δύο μήνες στη φυλακή για την παράνομη μετανάστευση. Αν και οι εθνικότητες τους δεν δόθηκαν, οι Chirwa και Murima είναι κοινά επώνυμα στη βόρεια Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA), είναι νόμιμο να εξαχθεί κρέας γαϊδουριών και προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται από εγγεγραμμένο σφαγείο και το γάιδαρο αγοράστηκε από τον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν τρία εγγεγραμμένα σφαγεία ιπποειδών στη Νότιο Αφρική και ένας άγνωστος αριθμός μη καταγεγραμμένων μπισκότων που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για δέρματα γαϊδουριών στην Κίνα. Αυτά είναι στραγγισμένα για να παράγουν ζελατίνη, το κύριο συστατικό του ejiao, μια παραδοσιακή κινεζική ιατρική που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση καταστάσεων που κυμαίνονται από την αϋπνία μέχρι τη γήρανση.

Η Νότια Αφρική διαθέτει μια νόμιμη ετήσια ποσόστωση εξαγωγής 10.500 γαϊδάρων για το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Οι έρευνες του NPA δείχνουν ότι ένα από τα εγγεγραμμένα σφαγεία πούλησε 5.000 περισσότερα δορές από τη συνδυασμένη ετήσια ποσόστωση εξαγωγής και των τριών αδειοδοτημένων σφαγείων πέρυσι.

Ο αριθμός έφτασε στο φως μετά από τη μονάδα απομείωσης περιουσιακών στοιχείων του NPA που διερεύνησε μια προσπάθεια λαθρέμπορου 2.921 δέρματος γαϊδουριών στην Κίνα από την Anatic Trading, μια εταιρεία που είναι καταχωρημένη ως εταιρεία που δραστηριοποιείται από την Rollo Street, China Town στο Cyrildene, Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι ανακριτές έλαβαν τιμολόγια τα οποία έδειξαν ότι η Anatic Trading έστειλε συνολικά 12.776 δορές στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2016. Τα λαθραία δέρματα κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, αυξάνοντας τον αριθμό που εξήγαγε η εταιρεία σε επτά μήνες σε 15.697.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη καταρτίσει από πού προέρχονται τα γαϊδούρια, είτε αγοράστηκαν νόμιμα είτε είχαν σφαγεί. Τα 2.921 λαθραία δερματοφύλακες και το δοχείο στο οποίο μεταφέρθηκαν παραμένουν σε επιμέλεια NPA.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Τα δέρματα των γαϊδάρων μεταφέρονται από ένα παράνομο σφαγείο σε κοινά εδάφη Tongwe, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Beitbridge. Φωτογραφία: Κτηνίατροι για την καλή διαβίωση των ζώων στη Ζιμπάμπουε

Εμπόριο της Ζιμπάμπουε
Ο κ. Keith Dutlow, διευθυντής του Trust Research and Rehabilitation Zone στη Ζιμπάμπουε, δήλωσε ότι τα γαϊδούρια αγοράζονται σε χαμηλές τιμές ή κλαπούνται από την περιοχή Beitbridge και λαθώνουν στη Νότιο Αφρική για να τρέφονται με λιοντάρια, ενώ τα δέρματα πωλούνται στην Κίνα.

Το εμπόριο θα μπορούσε να αποδεκατίσει γρήγορα την αγέλη γαϊδάρων 175.000 ισχυρών της Ζιμπάμπουε, δήλωσε ο Dutlow σε συνέντευξή του στον Οδηγό Συνόρων της Ζιμπάμπουε τον Απρίλιο του 2017.

“[Στη Ζιμπάμπουε] δεν υπάρχουν προγράμματα για την προώθηση της παραγωγής γαϊδουριών, όμως σε αυτό το εμπόριο ejiao, τα γαϊδούρια είναι και θα συνεχίσουν να σφαγιάζονται σε μεγάλο αριθμό.

Οι άνθρωποι μπορούν να γοητευτούν για να πάρουν μερικά δολάρια πωλώντας τα γαϊδούρια τους, αλλά ποτέ δεν θα είναι βιώσιμα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αλλάξουν σύντομα να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους εις βάρος των δικών τους μέσων διαβίωσης », είπε.

Νόμος περί πρόληψης της σκληρότητας στα ζώα
Μέχρι πρόσφατα, ένα πράγμα που έθεσε τη Ζιμπάμπουε εκτός από τους γείτονες της Νότιας Αφρικής, της Μποτσουάνα και της Ναμίμπια είναι ότι δεν είχε προβλέψει τη νόμιμη σφαγή των γαϊδουριών για να καλύψει την ασιατική απαίτηση για κρέας και δέρματα.

Στην πραγματικότητα, η Ζιμπάμπουε είναι η μόνη χώρα της Νότιας Αφρικής, όπου η νομοθεσία περί πρόληψης της σκληρότητας στα ζώα προβλέπει μέγιστο πρόστιμο ύψους US $ 200 (από 20 δολάρια ΗΠΑ τον Απρίλιο) για όλες τις κατηγορίες σκληρότητας ζώων.

Ο νόμος ορίζει τη σκληρότητα ως ξυλοδαρμός, κλοτσιές, υπερβολικές φόρμες, βασανιστήρια, εγκατάλειψη, προκαλώντας περιττή ταλαιπωρία, δηλητηρίαση, τρομακτική, σκληρή δεσίμευση, τραυματική μεταφορά και χρήση ζώων για μάχες.

Ωστόσο, την 1η Οκτωβρίου 2017, το κυβερνητικό εβδομαδιαίο χαρτί Sunday News ανέφερε ότι η Battlefront Investments, μια εταιρεία με έδρα το Bulawayo, βρισκόταν στα πρόθυρα να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός σφαγείου γαϊδουριών “state-of-the-art” των 150.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Η εταιρεία MD Gareth Lumsden δήλωσε ότι το σφαγείο θα σφαγιάσει 70 γαϊδούρια την ημέρα ή έως και 2.170 γαϊδούρια μηνιαίως. Η εταιρεία είχε ήδη αρχίσει να αγοράζει γαϊδουράκια σφαγής και σχεδίαζε να καλέσει έναν «ανώτερο» κυβερνητικό αξιωματούχο να ανοίξει το σφαγείο.

“Προφανώς, πριν ξεκινήσουμε, έπρεπε να συμβουλευτούμε διάφορα υπουργεία και πήραμε τις ευλογίες πολλών υπουργών. Έχουμε ήδη αρχίσει να αγοράζουμε γαϊδουράκια από το Gokwe, Plumtree, Gwanda και Gweru.

“Στόχος μας είναι η ασιατική αγορά, [και] έχω απασχολήσει ακόμη και ορισμένους Κινέζους. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει αγορές για τα προϊόντα “, δήλωσε ο Lumsden Sunday News.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Ένα από τα σφάγια γαϊδουριών που βρέθηκαν στο παράνομο σφαγείο της Ζιμπάμπουε που λειτουργούσε από ένα κινεζικό ζευγάρι που χαρακτηριζόταν μόνο ως «Liu» και «Chen». Φωτογραφία: Κτηνίατροι για την καλή διαβίωση των ζώων στη Ζιμπάμπουε

Σφαγή στο Tongwe
Πριν από τις 2 Νοεμβρίου του 2016, όταν δύο Κινέζοι και ένας Ζιμπάμπουε συνελήφθησαν για παράνομη σφαγή και κατοχή 25 δερμάτων, η Ζιμπάμπουε δεν είχε εμπειρία στα σφαγεία ιπποειδών, νόμιμων ή παράνομων.

Το κινεζικό ζευγάρι, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Liu και Chen, εκμεταλλεύτηκε ένα παράνομο σφαγείο θάμνων στις κοινότητες του Tongwe, περίπου 80 χλμ νοτιοανατολικά του Beitbridge.

Πηγές στο Beitbridge είπαν στην Oxpeckers ότι η αστυνομία έμαθε για το σφαγείο όταν ο Liu πλησίασε το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για να ζητήσει άδεια για τη μεταφορά 25 σφαγίων από γαϊδουράκια από Tongwe σε αγρόκτημα λιονταριών στην περιοχή Mwenezi.

Ο Liu εξήγησε ότι αγόρασε γαϊδουράκια σε τοπικό επίπεδο και σφαγιάστηκε για να εξάγει τις δορές στην Κίνα. Δεδομένου ότι οι Ζιμπάμπουε δεν τρώνε κρέας γαϊδουριών, αποφάσισε να δωρίσει τα σφάγια στο αγρόκτημα των λιονταριών.

“Οι κτηνίατροι ήταν συγκλονισμένοι από το αίτημα, το οποίο ακούστηκε παράνομο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σφαγεία γαϊδουριών στη χώρα. Δεύτερον, η Ζιμπάμπουε δεν είχε καμία συμφωνία για την εμπορία προϊόντων γαϊδάρου με οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας “, δήλωσε πηγή της αστυνομίας που ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν επιτρέπεται να μιλήσει στα ΜΜΕ.

“Η αστυνομία κλήθηκε και ο Λιου, ο Τσεν και ένας μεσάζων για την τιμολόγηση που ονομάζεται Smart Benjamin συνελήφθησαν”.

Μια συνδυασμένη ομάδα αστυνομικών και κτηνιατρικών επιθεωρητών έσκαψε το σφαγείο του Liu και ανέκτησε 25 σφάγια γαϊδουριών και 25 βρεγμένα δέρματα. Περισσότεροι από πέντε απαλλαγμένα γαϊδούρια βρέθηκαν σε βότσα αναμένοντας σφαγή.

“Τα γαϊδούρια περιορίστηκαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη σφαγή, τράφηκαν σε μια διατροφή με ξηρά φύλλα mopane και εντελώς στερημένα από νερό. Ένας δερματολόγος δήλωσε ότι η στέρηση νερού βοηθά στην αφυδάτωση του δέρματος και αυξάνει τη συγκέντρωσή του σε ζελατίνη.

“Η αφυδάτωση επίσης καθιστά εύκολο για τους skinners να χωρίσουν το δέρμα από το σώμα μετά τη σφαγή. Οι 25 που σφαγιάστηκαν ήταν η πρώτη παρτίδα από τις εκατοντάδες που ο Liu είχε παραγγείλει από το Tongwe “, δήλωσε ο αξιωματικός.

Οι δορές χρησιμοποιήθηκαν ως εκθέματα στην πρώτη εμφάνιση των υπόπτων στα δικαστήρια στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά η αστυνομική έρευνα ήταν ατελής και ασαφής σε ποια τμήματα του νόμου περί πρόληψης της σκληρότητας των ζώων φέρεται ότι παραβιάστηκαν.

Η έρευνα επίσης υπέφερε από την έλλειψη καταγγελλόντων, καθώς οι τοπικοί ηγέτες κατέθεσαν ότι οι κάτοικοι είχαν πωληθεί πρόθυμα και νόμιμα τα γαϊδούρια τους στον Liu, με μέση τιμή $ 25 (R330) η καθεμία.

Κτηνίατροι για την καλή διαβίωση των ζώων στη Ζιμπάμπουε δήλωσαν ότι η σφαγή των γαϊδάρων ήταν «βάναυση και απάνθρωπη».

“Σφαγιάστηκαν για τα δέρματά τους – μια τάξη 1.000 είχαν τοποθετηθεί στην τοπική κοινότητα – για να εξαχθούν στην Κίνα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στη Νότιο Αφρική και τη Μποτσουάνα και ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν συμβεί εδώ. Επτά άλλα γαϊδουράκια έμειναν περιορισμένα σε ένα στυλό χωρίς πρόβλεψη για τρόφιμα ή νερό – για τα οποία έχουν επίσης κατατεθεί χρεώσεις », ανέφερε η οργάνωση.

Οι υπόπτους απελευθερώθηκαν από την επιμέλεια, καθώς η αστυνομία χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να ερευνήσει. Οι συνθήκες εγγύησης τους προέβλεπαν ότι επρόκειτο να διαμένουν στις οικείες κατοικίες τους.

Τον Απρίλιο του 2017, ο καθετήρας σταμάτησε όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι οι ύποπτοι είχαν εξαφανιστεί. “Κατ ‘αρχάς, όταν η αστυνομία αναζήτησε τον άνθρωπο που είχε οδηγήσει τη σφαγή γαϊδάρου στο Tongwe με την ελπίδα ότι ήξερε τον Λιού καλύτερα, έφυγε στη Νότιο Αφρική.

“Όταν η αστυνομία πήγε στη διεύθυνση Harare του Liu και Chen, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα εστιατόριο Mandarin και οι δύο ήταν γνωστοί μόνο ως τακτικοί πελάτες εκεί. Επίσης έριξαν ένα κενό με τη διεύθυνση Chitungwiza που δόθηκε από τον Benjamin επειδή δεν υπήρχε “, ανέφερε η πηγή.

Η έρευνα τελικά κατέρρευσε τον Ιούλιο, όταν ο μοναδικός αξιωματικός που την ανέθεσε ανέπτυξε προβλήματα ψυχικής υγείας. Αποσύρθηκε από υπηρεσία για ιατρικούς λόγους.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Μερικοί ντόπιοι στο Tongwe δήλωσαν ότι δεν πωλούν τα γαϊδούρια τους στο «Liu», επειδή εξαρτώνται από αυτά για αγροτικές ελκυστικές δυνάμεις και ανάγκες μεταφοράς όλο το χρόνο. Φωτογραφία: Όσκαρ Νκάλα

Ο «Bigman» του Tongwe
Στο Tongwe, οι Oxpeckers συναντήθηκαν με τους χωρικούς, οι οποίοι υπενθύμισαν τις “καλές ημέρες” πριν από 10 μήνες, όταν θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα χρήματα με την πώληση γαϊδάρων σε έναν πολύ χτισμένο Κινέζο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή από τη Χαράρε.

Γνωστός ως “Bigman” σε ντόπιους και “Liu” στην αστυνομία της Ζιμπάμπουε, γρήγορα μεταμορφώθηκε σε baron εμπορίου γαϊδουριών στο Tongwe.

“Ξεκινώντας αργά τον Οκτώβριο του 2016, ο Bigman αγόρασε πολλά παλιά και άρρωστα γαϊδούρια, λέγοντας ότι θα σφαγούνταν για να ταΐσουν λιοντάρια. Αλλά μέχρι τον Νοέμβριο σφαγιάζει ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση υγείας. Διατηρούσε ανοιχτά τα δορές για πώληση.

“Οι τιμές από 25 δολάρια ΗΠΑ (R330) προς τα πάνω, τα γαϊδούρια έγιναν ο τοπικός χρυσός, καθώς οι άνθρωποι επέλεξαν να είναι δρομείς, οδηγοί, διορθωτές τιμών και μεσάζοντες του εμπορίου”, δήλωσε ο κάτοικος Tongwe Canaan Mbedzi.

Ο Mbedzi είναι ένας από τους λίγους ντόπιους που ποτέ δεν πωλούσαν γαϊδουράκια επειδή εξαρτώνται από αυτούς για αγροτικές ανάγκες μεταφοράς ενέργειας και μεταφορών καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο χωρικός του Tongwe Kenny Modjadji (όχι το πραγματικό του όνομα) πιστεύει ότι οι χωρικοί είχαν εξαναγκαστεί να πουλήσουν παραδοσιακοί ηγέτες που πίστευαν ότι ο Liu είχε άδεια να διεξάγει δοκιμαστικές σφαγές πριν ανοίξει το πρώτο σφαγείο γαϊδάρων της Ζιμπάμπουε στο Tongwe.

“Ο Bigman χειρίστηκε το σφαγείο με άδεια και βοήθεια από την τοπική πολιτική (Zanu PF) και την παραδοσιακή ηγεσία. Οι ημερομηνίες και οι χώροι πωλήσεων ανακοινώθηκαν σε κοινοτικές συναντήσεις και οι παραδοσιακοί ηγέτες ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πουλήσουν.

“Με αυτόν τον τρόπο, ο Bigman είχε εκατοντάδες γαϊδουράκια να περιμένουν συλλογή από τα χωριά μέχρι τα διάφορα αυτοσχέδια σημεία σφαγής που έτρεξε στο Tongwe όταν το έργο του κατέρρευσε”, δήλωσε ο Modjadji.

Υποπτεύεται ότι, όπως και ο Benjamin, ο οποίος κέρδισε τουλάχιστον 10 δολάρια σε προμήθεια από μια πώληση γαϊδουριών, οι παραδοσιακοί ηγέτες του Tongwe μπορεί να έχουν καταβληθεί για τα ζώα που σφάζονται γύρω από την περιοχή.

Ο Oxpeckers προσπάθησε να εντοπίσει τον Liu μέσω του τοπικού ανθρώπου που οδήγησε την ομάδα του, αλλά δεν έχει πάει σπίτι από τον Μάρτιο.

Η κινεζική πρεσβεία στη Χαράρε δήλωσε χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ταυτότητας και αριθμούς διαβατηρίων, ο “Liu” δεν μπόρεσε να αναγνωριστεί θετικά, επειδή είναι ένα κοινό πρώτο, δεύτερο και τρίτο όνομα για εκατομμύρια άνδρες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Ερωτηθείς για σχόλια, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, Φιλανθρωπικός Επιθεωρητής Charamba, δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία αναφορά κλοπής γαϊδουριών και σφαγής από την Beitbridge τους τελευταίους 12 μήνες.

Ανέθεσε έρευνες στον υπάλληλο δημοσίων σχέσεων Matabeleland South βοηθός επιθεωρητής Philisani Ndebele, αλλά οι προσπάθειες επικοινωνίας με τον επιθεωρητή Ndebele ήταν ανεπιτυχείς.

Όλα τα Credits πηγαίνουν στους Oxpeckers, περιβαλλοντικούς δημοσιογράφους. Ακολουθήστε τις για πολύ ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικές υποθέσεις.

Πηγή: oxpeckers.org



Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!