Η απαγόρευση στοχεύει στη μείωση των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τις κακές συνθήκες εκτροφής των νεαρών ζώων
Επιμελεια: Μαρια Ψυλλακη
Φρένο στην πώληση κουταβιών και νεαρών γατών από καταστήματα και εμπόρους κατοικίδιων σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση στην Αγγλία. Η απαγόρευση στοχεύει στη μείωση των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τις κακές συνθήκες εκτροφής των νεαρών ζώων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ή να υιοθετήσουν κατοικίδιο νεαρότερο των 6 εβδομάδων θα πρέπει να απευθύνονται σε εκτροφείς ή σε κέντρα διάσωσης ζώων.
Ήδη από την 1η Οκτωβρίου θα απαγορεύεται σε πιστοποιημένους πωλητές να εμπορεύονται σκύλους και γάτες νεαρότερους των οκτώ εβδομάδων.
Το κυβερνητικό σχέδιο προτάθηκε χάρη στην καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης «Lucy’s Law»(ο Νόμος για τη Λούσι), που πήρε το όνομα της από ένα κάβαλιερ κινγκ τσαρλς σπάνιελ, το οποίο είχε δεχτεί κακή μεταχείριση σε αγρόκτημα που πωλούσε κουτάβια. Οι υποστηρικτές της καμπάνιας καλωσορίζουν το σχέδιο, προειδοποιούν όμως για «πιθανά παραθυράκια» που θα πρέπει να κλείσουν και για επιπλέον μέτρα προκειμένου το εγχείρημα να έχει απόλυτη επιτυχία.
Η Λούσι, που διασώθηκε το 2013 σε ηλικία πέντε ετών από μια ουαλική φάρμα ζώων, παρουσίαζε σειρά προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων επιληψία και κύφωση εξαιτίας της κράτησής της σε ένα μικρό κλουβί. Η σκυλίτσα απεβίωσε το 2016, εμπνέοντας 150.000 άτομα να υποστηρίξουν το εγχείρημα που έφτασε το Μάη στο κοινοβούλιο.
Ο αριθμός των κουταβιών που πωλούνται από μεσάζοντες, και όχι από εκτροφείς, ξεπερνά τους 40.000 το χρόνο στην Αγγλία σύμφωνα με υπολογισμούς της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπέρ των ζώων Blue Cross, εκ των οποίων λιγότεροι από 100 είναι πιστοποιημένοι, ακόμα και όταν πρόκειται για καταστήματα κατοικίδιων.
«Άτομα που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ευημερία των κατοικίδιων δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από αυτό το ελεεινό εμπόριο» δηλώνει ο γραμματέας Περιβάλλοντος Μαικλ Γκοβ υπέρ της αλλαγής.
Ο ιδρυτής της καμπάνιας και τηλεοπτικός κτηνίατρος Μαρκ Άμπρααμ λέει ότι πλέον όλες οι αγοροπωλησίες κατοικίδιων θα γίνονται με διαφάνεια και υπευθυνότητα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ευημερία των ζώων.
Σύμφωνα με την Κάρολαιν Κίσκο, γραμματέα του Kennel Club, η απαγόρευση «θα βάλει τέλος στα βάσανα πολλών σκύλων και θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους αγοραστές ότι δεν είναι ποτέ σωστό για ένα κουτάβι να βρίσκεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον εκτός αυτού στο οποίο γεννιέται και ανατρέφεται, δίπλα στη μαμά του.»
«Η έκρηξη λαθραίων συναλλαγών στην αγορά αυτή σημαίνει ότι το κοινό συχνά είναι ανυποψίαστο, νομίζει ότι αγοράζει από ένα αξιόπιστο εκτροφέα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει από μεσάζοντες», υποστηρίζει ο Κρις Γουάινράιτ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης φιλανθρωπίας ζώων στην Αγγλία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις των εκτροφέων δεν επιτηρούνται προσεκτικά, αφού δίνουν τα ζώα σε μεσάζοντες με αποτέλεσμα συχνά οι οικογένειες να καταλήγουν με άρρωστα ζώα και την τραγωδία που αυτό επισύρει».
Ανησυχίες υπάρχουν, πάντως, ότι μπορεί οι αγορές κουταβιών με αυτό το μέτρο να πέσουν αρκετά.
Άλλοι νόμοι από την 1η Οκτωβρίου θα απαιτούν οι διαφημίσεις να περιλαμβάνουν τον αριθμό άδειας του πωλητή καθώς και την τοπική αρχή έκδοσής της, αλλά και την παρουσίαση από τους εκτροφείς των κουταβιών μαζί με τη μητέρα τους πριν την πώληση.
Ανάλογες κινήσεις γίνονται στην Ουαλία και τη Σκωτία.
https://www.bbc.com/news/uk-45266357
Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.
Περισσότερα άρθρα
Με Αγωνες Και Θυσια Γραφεται Η Ιστορια! Οι Μνημες Δεν Σβηνουν… Δεν Φυλακιζονται
Άνθρωπος και Ζώο έγιναν Ένα… Το ηρωικο άλογο του πολέμου του 1940, που την έλεγαν Ζαμπετα
Νοέμβριος! Η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου!