26 Απριλίου, 2024

Γιατι οι γατες τρωνε γρασιδι?

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 3 λεπτά
2.481 Views

Πόσο συχνά έχετε «πιάσει» τη γάτα σας να μασάει με χαρά το φρέσκο, πράσινο γρασίδι και αναρωτηθήκατε γιατί το κάνει; Βάλατε στο πιάτο της τις πιο νόστιμες – και ακριβές, ενδεχομένως – γατίσιες λιχουδιές αλλά, παρολαυτά, η ψιψίνα σας «επιμένει» να τις αγνοεί επιδεικτικά, εκφράζοντας την προτίμησή της στο χορτάρι λες και είναι… άλογο ιπποδρομίας!

Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να εκνευρίζεστε, ακόμα και αν η γάτα σας αποφασίσει να «απορρίψει» το χορτάρι που με βουλιμία… καταβρόχθισε. Τι είναι αυτό όμως που την κάνει να το προτιμά;
Φολικό οξύ

Οι χυμοί του γρασιδιού περιέχουν φολικό οξύ. Πρόκειται για μια βιταμίνη, βασική για το «ευ-ζην» της γάτας μας. Το φολικό οξύ, επίσης, περιέχεται και στο μητρικό γάλα μιας γάτας και βοηθά την παραγωγή οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος της γάτας. Η ανεπάρκεια σε φολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή να αναναστείλει την ομαλή ανάπτυξη μιας νεαρής γάτας.

Άραγε, οι γάτες γνωρίζουν ενστικτωδώς πως χρειάζονται το φολικό οξύ και καταφεύγουν στο γρασίδι για να αποκομίσουν τις απαραίτητες, για αυτές, ποσότητες; Ακόμα οι ειδικοί δε γνωρίζουν σίγουρα. Για μια γάτα που δε βγαίνει ποτέ έξω από το σπίτι σας υπάρχουν πρόσθετα φολικού οξέος τα οποία και μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή της. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για το κατά πόσο θα το φολικό οξύ θα ωφελήσει τη γάτα σας.

Το γρασίδι ως καθαρτικό

Μια που οι ίδιες οι γάτες δε μπορούν να μας το πουν, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι γάτες καταναλώνουν το χορτάρι ως «φυσικό καθαρτικό». Προσθέτει ίνες και όγκο στη δίαιτά τους, βοηθώντας οργανισμούς όπως σκώληκες ή άλλα στοχεία όπως τις τρίχες της γούνας τους να διασχίζουν όσο πιο ομαλά γίνεται τον εντερικό τους σωλήνα. Τα μεν πλατιά πράσινα φύλλα λειτουργούν ως φυτικό καθαρτικό ενώ τα πιο στενά φύλλα βοηθούν τη γάτα να κάνει εμετό.

Οι κτηνίατροι, πάντως, δεν χαρακτηρίζουν το γρασίδι «απαραίτητο» για μια γάτα. Ναι μεν το γρασίδι βοηθά τον «καθαρισμό» του εσωτερικού της γάτας αλλά οι υγιείς γάτες μπορούν να επεξεργαστούν τα προαναφερθέντα δίχως τη βοήθεια του γρασιδιού. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως οι γάτες τρώνε γρασίδι για να ηρεμήσουν το στομάχι τους, όπως οι άνθρωποι παίρνουν αντιόξινες ταμπλέτες. Άλλοι ισχυρίζονται πως στις γάτες απλά αρέσει η γεύση του γρασιδιού, ανεξάρτητα των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κατανάλωσής τους.

Αφού μασήσουν το γρασίδι, οι γάτες συχνά κάνουν εμετό και το αποβάλλουν. Όχι όμως επειδή πνίγονται απ’ αυτό, αλλά επειδή ο οργανισμός τους δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να χωνέψει φυτά. Αναμασώντας το γρασίδι, η γάτα αποβάλλει και οτιδήποτε άλλο κατανάλωσε και δε μπόρεσε να χωνέψει – από τρίχες της γούνας της μέχρι τυχόν φτερά η οστά που ενδεχομένως κατάπιε νωρίτερα.

Έτσι, το πεπτικό της σύστημα καθαρίζει με τον πλέον «υγιεινό» τρόπο, απαλάσσοντάς τη γάτα από κάθε αίσθημα δυσφορίας – παρά το γεγονός ότι τα… «παραπροϊόντα» της διαδικασίας ενδεχομένως να μην είναι και τόσο καλαίσθητα. Μην τιμωρείτε λοιπόν τη γάτα σας σε τέτοιες περιπτώσεις!

Υγιεινή συνήθεια ή επικίνδυνη λιχουδιά;
Μπορεί η κατανάλωση του γρασιδιού να μη σας φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά όπως είπαμε οι γάτες συχνά το λατρεύουν και, σε γενικές γραμμές, δεν βλάπτονται απ’ αυτό. Συνήθως καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλλά, αν η δική σας γάτα συνηθίζει να τρώει μεγάλεις ποσότητες ενδεχομένως να υποφέρει από εντερική δυσφορία – οπότε και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας επ’ αυτού. Αν η γάτα σας τριγυρνάει και στο περιβάλλον εκτός του σπιτιού σας, καλό είναι να την προσέχετε.

Κρατήστε την μακριά από γρασίδι ή άλλα φυτά τα οποία δέχθηκαν χημικές ουσίες και χρησιμοποιείτε πάντα λιπάσματα ή άλλες ουσίες περιποίησης φυτών οι οποίες είναι φιλικές προς τα κατοικίδια. Γάτες, επίσης, που περνούν πολύ χρόνο εκτός σπιτιού διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να καταναλώσει φυτά εμποτισμένα με τοξικές ουσίες, φυτοφάρμακα κλπ.

Καλλιεργώντας τη δική σας πρασινάδα

Αν η γάτα σας δείχνει να απολαμβάνει το γρασίδι, χαρίστε της μια μικρή αντίστοιχη περιοχή μέσα στο σπίτι σας. Στην αγορά θα βρείτε τα αποκαλούμενα «βότανα αιλουροειδών» τα οποία έρχονται προ-συσκευασμένα συνήθως. Οι γάτες τα προτιμούν από το φυσιολογικό γρασίδι ενώ, αγοράζοντάς τα, μπορείτε να είστε σίγουροι πως δεν έχουν δεχθεί τοξικές ουσίες. Φροντίστε η «πράσινη» αυτή περιοχή να είναι εύκολα προσβάσιμη από τη γάτα σας, η οποία αναμφίβολα θα απολαύσει τη νέα αυτή προσθήκη στο σπίτι σας!

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!