19 Απριλίου, 2024
Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Ανάγνωση σε: 6 λεπτά
782 Views

Αν επιθυμείτε να υιοθετήσετε μια γατούλα που είναι τυφλή, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε ποτέ. Τα ζωάκια που έχουν κάποιο πρόβλημα, όπως τα τυφλά, τα κωφά, τα τρίποδα και ανάπηρα, δείχνουν απίστευτη αγάπη και ευγνωμοσύνη σε αυτόν που θα τους προσφέρει μια γωνιά στο σπίτι του.

Δυστυχώς αυτά τα ζώα είναι και τα τελευταία που υιοθετούνται σε ένα καταφύγιο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν μαζί τους. Τεράστιο λάθος. Οι γατούλες αλλά και όλα τα άλλα ζωάκια εγκλιματίζονται σε οποιοδήποτε χώρο, κινούνται με άνεση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επίσης όσον αφορά τις γάτες, αυτές κάνουν κανονικά στην άμμο την ανάγκη τους, όπως και οι υπόλοιπες γάτες και γενικά ζουν μια κανονική ζωή.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που λόγω πάθησης κάποιες οικόσιτες γατούλες χάνουν την όρασή τους. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε και να τις βοηθήσουμε να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα στη ζωή τους. Και να τις κάνουμε να νιώσουν μοναδικές.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Η συγγραφέας Gwen Cooper έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο, το «Homer’s Odyssey», το οποίο έγινε best seller. Στο βιβλίο διηγείται την προσωπική της εμπειρία με μια τυφλή γάτα που υιοθέτησε.

Η γατούλα αυτή, ο γατούλης για να είμαστε σαφέστεροι, εγκαταλείφθηκε σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης όπου ζούσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2000, όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι. Το διαμέρισμα αυτό ήταν πολύ κοντά στους δίδυμους πύργους. Παγιδεύτηκε σε κάποιον χώρο και δεν τον αναζήτησε κανείς. Αλλά κατάφερε και επιβίωσε. Αυτός που τον βρήκε τον πήγε σε ένα κτηνιατρείο για να τον περιθάλψει.

Η Cooper έμαθε την ιστορία του γάτου και τον υιοθέτησε δίχως δεύτερη σκέψη. Τον ονόμασε Homer. Στο βιβλίο της περιγράφει την απίστευτη σχέση που έχει μαζί του και πώς η αγάπη δεν είναι κάτι που βλέπεις με τα μάτια.

Το βιβλίο έλαβε τις καλύτερες κριτικές και γρήγορα μπήκε στις λίστες των ευπώλητων. Οι αναγνώστες το λάτρεψαν. Ο Homer έγινε η έμπνευση όλων. Τόσο το βιβλίο όσο και η φιλοζωική οργάνωση Blind Rescue & Sanctuary βοήθησαν και βοηθούν στο να καταλάβει ο κόσμος πόσο κανονικές είναι οι τυφλές γάτες.

Αν λοιπόν έχετε μια γατούλα που έχασε ή χάνει την όρασή της ή αν θέλετε να υιοθετήσετε μια τυφλή, σας έχουμε μερικές συμβουλές ώστε να ζήσετε μια υπέροχη ζωή μαζί της.

  • Βοηθήστε τη να προσανατολιστεί στο σπίτι με τις άλλες αισθήσεις της.
    Τα ζώα που δεν βλέπουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο, χρησιμοποιούν περισσότερο τις άλλες τους αισθήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή είναι πιο έντονες για να αναπληρώσουν το κενό της όρασης. Οπότε εσείς μπορείτε να μάθετε πράγματα στη γατούλα σας με βάση αυτές τις αισθήσεις.
  • Μπορείτε να μετακινείτε τα έπιπλά σας όταν υπάρχει τυφλή γάτα στο σπίτι.

Κάποιοι συμβουλεύουν αυτούς που ζουν με τυφλό ζώο να μη μετακινούν και αλλάζουν τις θέσεις των επίπλων τους. Σύμφωνα με την οργάνωση Blind Cat Rescue & Sanctuary αυτό δεν ισχύει. Οι τυφλές γάτες μπορούν να καταλάβουν την αλλαγή και να κινούνται όπως πριν. Αυτά όμως που καλό θα είναι να έχετε σε συγκεκριμένη θέση είναι η αμμολεκάνη τους και τα μπολάκια του νερού και φαγητού τους.

  • Τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο είναι τα καλύτερα για τις τυφλές γάτες.

Μπορεί να μη βλέπουν, όμως παίζουν κανονικά όπως και οι άλλες γάτες. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που οξύνουν την ακοή και την όσφρησή τους. Είναι τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο και κάποια άλλα που έχουν μια μυρωδιά.

  • Κάντε τη γάτα σας να καταλάβει ότι έρχεστε στο σπίτι.

Όταν έρχεστε από έξω στο σπίτι, δώστε στη γατούλα σας να καταλάβει ότι επιστρέψατε με το να τη χαϊδέψετε και να της μιλήσετε γλυκά. Μην μπείτε μέσα, περάσετε δίπλα της και την αγνοήσετε.

  • Να είστε συμπονετικοί και να έχετε υπομονή.

Αν η γάτα σας χάνει την όρασή της, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής στη νέα της ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπομονή και να ασχολείστε μαζί της. Να της συμπαρασταθείτε και να τη βοηθήσετε. Μπορεί στην αρχή να γίνει λίγο επιθετική και δύσκολη, όμως είναι απολύτως λογικό. Μπείτε για λίγο στη θέση της. Τέλος θα πρέπει να της μιλάτε όταν είναι να φύγετε από το σπίτι και όταν επιστρέφετε, για να το μάθει και να νιώσει ότι είστε δίπλα της.

  • Προσοχή όταν τη βγάζετε έξω.

Ποτέ δεν αφήνουμε τυφλή γατούλα σε βεράντα, αυλή ή κήπο μόνη της χωρίς τη δική μας επιτήρηση. Οι τυφλές γάτες προσανατολίζονται μια χαρά αν χρειαστεί να μείνουν έξω όμως εσείς θα πρέπει να πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να είστε ήσυχοι ότι δεν θα συμβεί κάποιο κακό.

***

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Οι ιατρικές αιτίες για την απώλεια της όρασης στις ενήλικες ή τις ηλικιωμένες γάτες είναι συχνότερες από τις γενετικές. Αυτές περιλαμβάνουν τραύματα, νευρολογικά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι γάτες αντισταθμίζουν την εξασθένιση της όρασης, βασιζόμενες περισσότερο στις υπόλοιπες αισθήσεις τους και ιδιαίτερα στην όσφρηση.

Κακοποίηση ζώων και ακτιβισμός - Η αδέσμευτη φωνή των τετράποδων

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν η γάτα μου χάνει την όρασή της;

Εάν η ηλικιωμένη γάτα σας χάνει την όρασή της, πιθανότατα να συμβεί αυτό σταδιακά και να μην παρατηρήσετε τίποτα μέχρι η απώλεια να είναι ολική. Αυτό δεν είναι δικό σας λάθος – οι γάτες μπορούν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη όρασή τους βασιζόμενες στις άλλες αισθήσεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αίσθηση της όσφρησης, γι’ αυτό θα τρέξουν κοντά σας όταν σερβίρετε τα γεύματά τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να δουν σωστά.

Εάν νομίζετε ότι η γάτα σας τυφλώνεται ή είναι ήδη τυφλή, προσέξτε για μερικές προειδοποιητικές ενδείξεις. Το πιο προφανές είναι πως οι γάτες που τυφλώνονται χτυπούν πάνω σε πράγματα, ειδικά αν δεν είναι συνήθως εκεί. Μπορεί να τρομοκρατηθούν από ξαφνικές κινήσεις στην πλευρά που δεν βλέπουν, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τη διασκέδασή τους.

Οι γάτες που τυφλώνονται ξαφνικά και όχι σταδιακά, μπορεί να αποπροσανατολιστούν και να αγχωθούν. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες ανωμαλίες στα μάτια τους – κάτι που είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ίσως.

Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα τυφλωθεί ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την όρασή της, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Ευτυχώς, ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν απώλεια όρασης στις γάτες μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες. Ωστόσο, πάντα να έχετε κατά νου ότι η ξαφνική απώλεια όρασης χρήζει άμεσης εξέτασης από κτηνίατρο – αν συμβεί αυτό, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας θα πάει στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι τυφλές γάτες φέρονται σαν να μην έχουν πρόβλημα και μπορούν να κάνουν όλα όσα κάνουν οι γάτες που βλέπουν. Ανεβαίνουν σε δέντρα, σκαρφαλώνουν σε ψηλά σημεία ή εντοπίζονται σε μέρη που ούτε καν θα μπορούσε κανείς να καταλάβει πως τα κατάφεραν.

Αν παρατηρήσετε μια τυφλή γάτα, θα δείτε ότι τα καταφέρνει τόσο καλά σε όλα, επειδή τα μουστάκια της τη βοηθούν. Τα μουστάκια της λειτουργούν σαν αισθητήρες αντικειμένων και έτσι μπορεί και συμπεριφέρεται φυσιολογικά χωρίς να σκοντάφτει πάνω τους, γι’ αυτό και μπορείτε άνετα αν έχετε μια τυφλή γάτα, να μετακινείτε τα έπιπλα σας. Θα προσαρμοστεί πολύ γρήγορα. Το μόνο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να την τοποθετήσετε σε ένα σημείο που γνωρίζει καλά, π.χ. κάποιο αγαπημένο της μαξιλάρι, ή μια πολυθρόνα που αγαπάει.

Για ποιους λόγους μπορεί να τυφλωθεί μια γάτα

Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να τυφλωθεί. Αν η δική σας το έπαθε σε μία νύχτα τότε τρέξτε επειγόντως στον κτηνίατρο. Μπορεί να είναι από διαβήτη, από υπερθυρεοειδισμό ή από χίλιους δύο άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα παράσιτα στο έντερο ή από διάφορες ασθένειες που έχουν όταν είναι μωρά.

Η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να χάνει την όρασή της για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης. Οι κληρονομικές αιτίες της τύφλωσης της γάτας είναι λιγότερο συχνές από ό,τι στους σκύλους, αλλά τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο στις καθαρόαιμες γάτες. Για παράδειγμα, αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε μια όμορφη, μεταξένια γάτα της Αβησσυνίας, είναι πιθανό να δείτε τύφλωση που προκαλείται από την προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (αν και υπάρχει γενετική εξέταση για αυτό).

Ο Kazou

Ο Kazou, ένας γάτος στη Γερμανία, βρέθηκε όταν ήταν ακόμα μωρό, και τα μάτια του ήταν ήδη κατεστραμμένα από μια γρίπη. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να σωθούν και έπρεπε να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε -το αντίθετο μάλιστα! Ο Kazou είναι πολύ περίεργος και ατρόμητος. Κυνηγάει αγριομέλισσες και απολαμβάνει να κάθεται στον κήπο με την κοιλιά του στραμμένη στον ήλιο. Όσοι γνωρίζουν τον Kazou ενθουσιάζονται και συγκινούνται από τη συμπεριφορά του.

Πηγη:

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Βοηθήστε μας για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το etetrapodotypia.gr και για να προβούμε σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου σε κακούργημα και την διεκπεραίωση των project μας.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε

error

Η κακοποιηση ζωου δεν ειναι πλημμελημα. Ειναι κακουργημα! Παρακαλουμε υπογραψτε το ψηφισμα και διαδωστε το μηνυμα! Αnimal abuse is not a misdemeanor. It is a felony! Please sign the petition and spread the message!